By Gerdine

maart 9, 2018


6 maanden, baby, bijvoeding, eerste hapje, Rapley, rapley methode, vast voedsel

3 comments

Al voordat je kindje geboren is krijg je te maken met verschillende reclame’s en meningen over wanneer je ze hun eerste hapje vast voedsel gaat geven. Via de tv, in de supermarkt, van vrienden, familie en natuurlijk de professionals zoals het consultatie bureau. Maar wat is nu eigenlijk wijsheid, wanneer is je kindje echt klaar om te gaan eten en welke manier is het beste?

4 maanden oud

Bijna overal lees en hoor je dat je kindje met 4 maanden oud zijn eerste hapje mag. Dit is echter niets anders dan commerciele marketing. Wettelijk gezien mag een bedrijf zijn product voor babyvoeding niet aanprijzen onder de 4 maanden. Dus in plaats van echt te kijken naar wat het beste is voor jouw kindje gaat het puur om geld verdienen. ‘Maar het consultatie bureau dan?’ Vraag je nu misschien. Ook zij gaan mee in deze marketing. Er is geen bewijs dat het goed is voor je kindje om zo vroeg te beginnen en er word niet gekeken naar de individu. Want elk kind is anders en heeft andere behoefte.
Vroeger was de richtlijn om pas rond de 8 maanden te starten. Dit veranderde echter toen babyvoeding zoals gepureerd fruit in de handel kwam en het opeens zakte naar 4 maanden.

Rapley

Veel beter is om te kijken of jouw kindje er klaar voor is i.p.v. mee te gaan in de commercie. Want hoe zie je nu eigenlijk of je kindje er klaar voor is?

Wij gaan hierbij uit van de tekenen die opgesteld zijn door Gill Rapley en Tracy Murkett. Zij schreven het boek baby-led weaning, ofwel, baby gestuurd afspenen. Ze hebben onderzoek gedaan naar een zeer oude en gebruikelijke manier van voedsel aanbieden en hoe baby’s hiermee om gaan. Al snel kwam naar voren dat baby’s dit prima zelf kunnen en dat er vele voordelen aan zitten. Hun bevindingen hebben ze in hun boek gezet en uitgegeven. De Rapley methode is dus niet door Gill Rapley zelf verzonnen, zij en Tracy hebben het alleen meer aandacht gegeven.

[bol_product_links block_id=”bol_5aa26ac728d5d_selected-products” products=”1001004009815483,1001004010417689″ name=”Rapley” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”584″ cols=”2″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
De darmen

Als je de BLW methode volgt zijn er een aantal tekenen die aangeven dat jouw kind klaar is om te beginnen met vast voedsel. De richtlijn ligt rond de 6 maanden. Dit is ook de tijd dat de darmen genoeg gerijpt zijn om met iets anders dan melk om te gaan. Ze zijn nog niet volledig klaar voor de verandering van vetten naar koolhydraten maar wel klaar om er mee geïntroduceerd te worden.  Melk bestaat hoofdzakelijk uit vetten en het lichaam is ook gemaakt om deze om te zetten in energie en bouwstoffen. Deze zullen dan ook de voorkeur hebben als je vast voedsel gaat aanbieden. Andere stoffen zoals planten en koolhydraten zijn nog niet goed te verteren en zullen vaak ook deels onverteerd weer uitgepoept worden. Het is daarom belangrijk melk als hoofdmaaltijd te zien tot minimaal 1 jaar oud. Alles er om heen is bijvoeding.
Het gaat dan ook vooral om het ontdekken van verschillende soorten voedsel en niet zozeer om het eten zelf.

Tekenen

De tekenen waar je naar moet uitkijken voor je begint met vaste voeding zijn:

  1. Je baby kan zelfstandig voor langere tijd blijven zitten
  2. Je baby kan in 1 vloeiende beweging iets pakken en naar zijn mond bewegen
  3. Je baby is geïnteresseerd in voedsel, meer dan alleen na-apen

Als je deze drie tekenen herkent bij jou kind dan kan je beginnen met het introduceren van vast voedsel.

Potjes of …

Bij de Rapley methode geven we geen potjes, geprakt of gepureerd eten maar meteen hele stukken. Je baby eet eigenlijk ‘met de pot mee’. Je maakt een bordje op met makkelijk te pakken en vast te houden stukken voedsel en bied dit aan. Jouw kindje mag vervolgens zelf bepalen wat hij er mee doet en hoe. In het begin zal er nog weinig echt gegeten worden en is het vooral spelen en ontdekken. Dit hoort er bij en zorgt juist voor een goede motoriek en is goed voor de zintuigen. Een wortel voelt heel anders dan een appel en een banaan heel anders dan broccoli.
Maar ze zullen ook zeker van alles in hun mond stoppen om zo de structuur en smaak te ontdekken en ze zullen al snel een hapje nemen.

De voordelen

Er zitten vele voordelen aan deze methode. Allereerst leert je kindje veel meer over het voedsel wat hem aangeboden word. Kinderen die via deze manier eten krijgen zijn minder snel ‘moeilijke eters’ omdat ze vanaf het begin al weten hoe iets er uit ziet en smaakt.
Zijn hand en mond motoriek word sneller beter en dat helpt weer met goede spraak.
Ook hebben deze kinderen minder kans op obesitas omdat ze zelf bepalen hoeveel ze eten. Ze stoppen wanneer ze vol zitten en niet wanneer hun bord leeg is.
Hun darmen hebben langer de tijd om te rijpen en dit zorgt weer voor een verbeterd immuunsysteem.
Het is gezelliger, je kindje kan gewoon mee aan tafel.
Je kindje leert goed omgaan met iets wat in zijn mond zit.

Kokhalzen 

Het kokhals reflex zit bij baby’s nog redelijk voorin de mond. Met de tijd verplaatst dit zich tot steeds verder naar achteren tot achter in de keel zoals bij volwassenen. Een baby zal dus veel sneller kokhalzen dan wij zouden doen.
Dit heeft als functie dat een baby niet snel zal stikken. Hij leert al snel hoe hij zijn tong en mond moet gebruiken om dit te voorkomen en om het eten goed in zijn mond te houden. In het begin zal je baby dus best nog wel eens kokhalzen. Dit is dus heel goed en er is daarbij geen gevaar op stikken.
Verslikken kan altijd maar dit gebeurd sneller met vloeistoffen dan met stukken eten. En verslikken is niet hetzelfde als stikken.
Schrik dus niet als je kind begint te hoesten of kokhalzen. Hou hem wel altijd in de gaten en geef waar nodig een klop op de rug om je baby te helpen.
Vertrouw erop dat dit snel zal minderen en je kindje steeds beter het voedsel in zijn mond kan bewegen zodat hij niet meer verslikt of kokhalst.

De nadelen

Behalve het kokhalzen heeft Rapley wel een paar nadelen.

Aller eerst, het word een rotzooi! Je baby zal namelijk niet beginnen met goed netjes eten. Veel van het eten word geplet, fijn geknepen en natuurlijk gegooid. Er zal dus veel op de grond verdwijnen. En het word gesmeerd over de tafel, op kleding en in het haar. Bereid je hier dus goed op voor door een schort, placemat en mat op de vloer te gebruiken.
Het kokhalzen, maar daar heb ik hierboven over geschreven.
Het duurt langer, nou eigenlijk het kan langer duren. Vaak waren mijn kinderen klaar voor wij dat waren en viel dat langer wachten wel mee. Maar neem er wel de tijd voor en laat je kindje ook bepalen wanneer hij klaar is. Dit is goed te zien doordat de interesse aardig weg is en er steeds meer op de grond gegooid word. Ook kan je kindje hier flink moe van worden en ook dan kan je beter maar stoppen.

[bol_product_links block_id=”bol_5aa26b8c9208e_selected-products” products=”9200000053536016,9200000088439295,9200000083053188,9200000083053186″ name=”Rapley2″ sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”800″ cols=”2″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Bij voeding

Omdat dit puur als bijvoeding is, is het belangrijk dat je je kindje niet een bordje stukken eten geeft wanneer hij hongerig is. Dit leid alleen maar tot frustratie. Het moet altijd leuk blijven en daarom geef je je baby eerst melk. Het beste is een half uurtje van te voren. Geeft hem wat hij altijd drinkt en ga niet minderen omdat hij ook nog vaste voeding krijgt. Het is immer voor erbij, niet ter vervanging.
Start ook eerst alleen lekker met het avond eten en ga later pas over op lunch en ontbijt.
Als je kindje meer vaste voeding binnen krijgt zal hij ook minder melk gaan drinken en speent zich als ware zelf af.

Waar begin je mee?

Met welk eten je het beste kunt beginnen verschilt enorm wie je het vraagt. Gill Rapley geeft aan dat het niets uitmaakt, al moet je natuurlijk wel verstandig zijn en je kindje geen noten of harde ongekookte groentes en fruit geven. Een harde wortel is helemaal niet leuk om te eten en maakt de kans op verslikken weer groter.
Stefan kleintjes heeft een lijst opgesteld waarmee je kunt beginnen om de kans op allergieën te verminderen en dit kan een handige houvast zijn voor als je net begint.

Het beste is om te beginnen met vetten en eiwitten, omdat je kindje dit het beste kan verteren. Echter kan je ook meteen groentes en fruit geven. Of een leuke monkey platter! Waar van alles wat op ligt.

Zorg er altijd voor dat je kindje alles goed kan vasthouden, dus snij alles in patatjes zodat hij goed kan oefenen. Later zal je kind ook rijstkorrels kunnen oppakken omdat zijn fijne motoriek steeds beter word!

Vind jij Rapley nog wat eng of ben je bang dat je kindje voedingsstoffen tekort komt? Dan kun je deze manier prima combineren met potjes. Er is niet maar 1 beste manier, het beste is om goed te kijken wat voor jou en jouw kindje het beste werkt!

Zou jij deze methode graag proberen of heb je dit al gedaan met jouw kindje? Laat het weten in de reacties hieronder!

En vergeet ons niet te volgen op Facebook en Pinterest!

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

Gerdine

About the author

Gerdine moeder van Maria (Juli 2013), Erik (Nov 2015) en Alyssa (mei 2018). Zij is zeer gepassioneerd over natuurlijke geneeswijze en Reiki master. Ook is zij life coach en fanatiek schrijfster. Daarnaast houd ze erg van boeken verslinden en films en series kijken.

  • Ik vind voor alles wel wat te zeggen. Mijn kinderen zijn denk ik wel begonnen met potjes rond 4 maanden, maar kregen ook wel vast voedsel om te proberen.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

    >