By Gerdine

maart 2, 2018


baby, co-sleeping, james mckenna, samen slapen, veiligheid, wiegje

6 comments

 

*In dit bericht maken wij gebruik van affiliatie links (bol.com). Als u klikt op een link en een product koopt dan krijgen wij daar commissie over. Dit kost u niets extra's. Wij raden ook alleen spullen aan waar wijzelf volledig achter staan.

Al eeuwen is het doodnormaal om samen met je baby te slapen. Zo blijft je kindje warm, veilig en word borstvoeding vergemakkelijkt. Er zijn nog steeds vele culturen in de wereld waar samen slapen heel normaal is. Echter is het hier in Nederland vreemd om samen te slapen. Je word geacht je kind meteen vanaf dag 1 in zijn eigen bed, in zijn eigen kamer te leggen zodat je baby meteen leert zelfstandig te slapen. Maar wat is er nu eigenlijk goed aan samen slapen? En hoe doe je dit veilig?

Zelfstandigheid

Eigenlijk is het heel gek dat wij verwachten van een hulpeloze baby dat hij zelfstandig is vanaf zijn geboorte. Ze kunnen nog niets zelf. Hun zicht is nog erg slecht, ze kunnen nog niet bewust hun lichaam bewegen en communiceren onder andere door te huilen. Als wij met onze baby’s zouden omgaan zoals bijvoorbeeld vogels met hun jongen omgaan dan zouden baby’s snel sterven. Ze hebben meer nodig dan alleen eten en een schone luier. Zelfstandigheid verwachten van baby’s is dan ook een heel raar concept. Alleen in slaap vallen, zichzelf bezig houden en dergelijke zijn dus niet geschikt voor baby’s. En als ik het eerlijk zeg, waarom ook die haast? We hebben (gemiddeld) 18 jaar voor ze geheel zelfstandig gaan leven. Het hoeft dus niet in het eerste jaar.

Samen in een bed

Samen slapen kan op verschillende manieren. Het baby bedje op jullie slaapkamer zetten is al beter dan alleen in een kamertje. Je kunt een co-sleeper gebruiken (hieronder meer over) of je slaapt samen in een bed.

Hier heb je de minste spullen voor nodig. Je legt je baby gewoon bij jou in bed. Natuurlijk moet je dit wel veilig doen. James McKenna PhD heeft een boek geschreven over samen slapen. Deze kun je hier aanschaffen.

Zijn 5 hoofdpunten zijn:

  1. Laat je baby op zijn rug slapen
  2. Geen losse dingen in bed. Dus geen knuffels, doekjes of lakens.
  3. Rook of drink niet.
  4. Geef borstvoeding
  5. Laat je baby niet alleen.

Meer over zijn regels lees je in dit artikel van Kiind Magazine.

Co sleeper

Als je samen in een bed niet praktisch of eng vind. Of het voldoet niet aan de bovenstaande punten dan kan een co-sleeper de oplossing zijn. Dit is een wiegje of ledikantje die vast zit aan jou bed en open is aan een kant. De baby slaapt dus in zijn eigen bed maar ligt toch vlakbij jou. Zo heb je het beste van beide. Je baby kan jou ruiken en horen. Je kunt je baby gemakkelijk bij je leggen voor borstvoeding en je baby ligt veilig.

Hieronder zie je een selectie van co-sleepers:


Ik heb met mijn beide kindjes met een co-sleeper geslapen. En bij nummer drie gaat dit ook weer gebeuren. Echt, ik zou niets anders willen. Nachtvoedingen gaan gemakkelijk, je verliest weinig slaap omdat je er niet uit hoeft en tijdens het voeden door kunt sluimeren. Je baby huilt minder omdat jij al reageert op de eerste tekenen en niet pas als de baby gaat huilen. Hierdoor heb je minder gebroken nachten. Ook is de kans groter dat je baby sneller gaat doorslapen omdat hij zich veilig en geborgen voelt.

In eigen bedje slapen

Toen ik zwanger was van mijn tweede kindje werd het toch wel tijd dat de oudste naar haar eigen bed ging. Gelukkig was zij er zelf ook klaar voor. We hebben haar kamer klaar gemaakt en een groot bed gekocht. Dit vond zij zo geweldig dat ze er meteen wilde slapen. Ze stond in het begin zeker nog geregeld midden in de nacht bij ons aan bed en mocht dan nog even bij ons slapen. Wennen kost tijd en dat mag. Maar tegen de tijd dat mijn zoon geboren werd sliep zij heerlijk in haar eigen bed, in haar eigen kamer zonder problemen.

Nu ik zwanger ben van mijn derde kindje hebben we ook onze zoon naar de kinderkamer verhuist. Omdat wij samen slapen belangrijk vinden liggen beide kinderen op een kamer. Zo hebben ze wel hun eigen bed, maar zijn ze niet alleen. Beiden vinden ze dit heerlijk en slapen goed door. Ze voelen zich veilig en geborgen en als ze wakker worden in de ochtend dan kunnen ze met elkaar spelen voor ze naar ons toe komen.

Alles op zijn tijd

Zoals ik in het begin al schreef, we hebben 18 jaar om zelfstandigheid te leren aan onze kinderen. We hebben dus de tijd om ze dingen te leren zoals alleen slapen. Bij mijn dochter duurde dit aanzienlijk langer dan bij mijn zoon. Maar beiden slapen nu goed alleen. Mijn dochter sliep goed door (alleen op haar kamer) rond 2 jaar en mijn zoon is nu ook 2 en slaapt goed door in de aparte kamer. Nu denk je misschien dat 2 jaar heel lang is maar eigenlijk is het op een mensenleven niet zo heel lang. En ze sliepen in de co-sleeper al langer door.

De tijd gaat al zo snel, en ze blijven maar zo kort klein. Geniet er van!

Neem ook eens een dagje vrij om bij te tanken, zeer belangrijk!

Hoe ziet jullie slaapsituatie eruit? Slapen jullie samen of willen jullie dit proberen? Laat het weten in de reacties hieronder.

Vergeet ons niet te volgen op facebook of pinterest!

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

Gerdine

About the author

Gerdine moeder van Maria (Juli 2013), Erik (Nov 2015) en Alyssa (mei 2018). Zij is zeer gepassioneerd over natuurlijke geneeswijze en Reiki master. Ook is zij life coach en fanatiek schrijfster. Daarnaast houd ze erg van boeken verslinden en films en series kijken.

  • Ik geef geen borstvoeding, maar mijn meiden hebben allebei prima naast mij geslapen. Wat heeft dat met borstvoeding te maken?

    • Door de borstvoeding ben je beter ingesteld op je baby zeggen ze. Daardoor is de kans dat je goed reageert op zijn/haar geluidjes groter.
      Ik heb ook samen geslapen met mijn dochter in bed voor we een co-sleeper kregen en gaf ook geen borstvoeding(na 8 weken gestopt). Maar dit is het advies wat hij geeft als expert.

  • Wij hebben even met de kinderen op de kamer geslapen. Meestal sliepen ze op mij of in de wandelwagen. Maar al snel naar hun eigen kamer. Anders sliepen we helemaal niet meer.

    • Ik hoor dat vaak van ouders, dat ze anders niet sliepen. Ik had dat juist andersom. Grappig hoe dat werkt 🙂

  • […] Een van de makkelijkste oplossingen is toch echt samen slapen. Of dit nu in een bed (let op de veiligheid), of met een co sleeper is dat maakt niet uit. Als jij je kindje dicht bij jou hebt, voelt hij zich […]

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

    >