Mijn dagplanning

Voor een fijne structuur voor zowel je kinderen als jezelf is het handig om een planning te hebben. Dit hoeft niet strict te zijn maar wel in globale lijnen. Hier vind je mijn dagplanning met drie kinderen.

De ochtend

Elke ochtend sta ik rond 7 uur op. Mijn wekker gaat om kwart voor 7 maar soms snooze ik nog even na, en soms zijn mijn kids eerder wakker en ga ik er eerder uit. 

Het standaard ritueel van, ik kleed mijzelf aan (en dingen als tandenpoetsen, wassen dergelijke). Ik kies er heel bewust voor om eerst voor mijzelf te kiezen. De kinderen kunnen lekker spelen tot ik klaar ben.
Daarna help ik de kinderen hun kleding uitzoeken (zij kiezen vooral zelf, ik geef tips ivm het weer) en help bij aankleden waar nodig. 

We gaan naar beneden waar ik een snelle boterham smeer voor de oudste twee en een fles maak voor de jongste. De fles geef ik terwijl de andere twee hun boterham opeten. Hier mag dan even de tv aan. 

Na het eten moeten de kinderen zelf hun bord in de keuken zetten en krijgen ze drinken. Deze ruim ik dan verder op, smeer een boterham voor de jongste en maak de lunch voor op school. Als er geen school is maak ik op dit moment ook ontbijt voor mijzelf.

Kwart over acht gaan we naar school. Vanuit school haal ik soms nog even even wat extra boodschappen. De weekboodschappen doe ik elke zondag. Daarvoor maak ik ook een weekmenu.

Zelf spelen

Eenmaal thuis gooi ik snel de stofzuiger door de woonkamer, gang en keuken zodat de jongste kan kruipen. Wij hebben een hond en als ik niet snel stofzuig is ze zo behaard dat we praktisch twee honden hebben! haha.

De jongste twee kinderen vermaken zich prima zelf dus het is dan speeltijd. Ikzelf ga dan aan het werk achter de laptop. Vaak zijn dit dingen als nieuwe artikelen schrijven, administratie doen, email beantwoorden en dergelijke. 

Rond half 10 is het alweer slaaptijd voor de jongste. Dit is meestal zo gedaan, als ze echt niet wilt dan laat ik haar nog even spelen en probeer ik het even later nog eens. 

Meestal wil mijn zoontje met mij spelen als zijn zusje slaapt. We lezen dan een boekje, doen een puzzel of spelen met zijn auto’s. 

Rond 11 uur word mijn dochter weer wakker en wil ze een fles. Mijn zoontje krijgt dan wat fruit en drinken. Hierna gaan zij beide weer spelen. En ga ik de lunch voorbereiden, de vaatwasser leeg en inruimen en het aanrechtblad + fornuis schoonmaken.

Lunchtijd 

12 uur is lunchtijd en dan eten we aan tafel onze boterham (of wat er op het menu staat voor die dag). 

Na de lunch helpt mijn zoon met de tafel leegruimen en alles in de keuken zetten. 

Dan mogen ze weer voor zichzelf spelen. En ik werk weer wat of doe nog wat huishouden.

Kwart over 2 gaan we mijn oudste weer ophalen van school. Zij mag op dinsdag en donderdag afspreken met een vriendinnetje de andere dagen komt ze gewoon thuis.

Thuis krijgen ze wat lekkers met drinken. De jongste gaat rond 2 uur slapen of valt onderweg in slaap. Soms niet en dan help ik haar slapen als we weer thuis zijn.

De tv mag weer even aan, max een uurtje. En daarna ‘moeten’ ze even buiten spelen. Ik vind het erg belangrijk dat ze elke dag even buiten spelen dus dit stimuleer ik en soms stuur ik ze ook echt naar buiten. Wij hebben een modderkeuken gebouwd en hiermee zijn ze vaak uren zoet. 

Avond

Rond half 6 begin ik met het eten maken, en moeten de kinderen hun speelgoed opruimen. We hebben voor alles een eigen plek. Dit maakt het makkelijker voor de kinderen om het op te ruimen, al gebeurd dit nog dagelijks onder groot protest.

Ze willen wel vaak graag helpen met de tafel dekken. We eten tussen 6 en half 7. 

Rond 7 uur gaan ze allemaal naar bed. De jongste krijgt nog een fles waarbij ze vaak in slaap valt. 

De oudste twee kleden zich om, tanden poetsen, wassen/douchen en mogen dan kiezen tussen een boekje lezen, stoeien of een liedje luisteren. En soms komt alles voorbij. Dit ligt ook heel erg aan of papa of mama ze naar bed brengt. Mama is niet zo van het stoeien ;-). 

Half 8 a 8 uur slapen ze allemaal en hebben papa en mama tijd voor zichzelf. 

Natuurlijk loopt het ook wel eens anders maar het ochtend en avond ritueel is eigenlijk wel altijd hetzelfde. Door die structuur en ritme hebben wij kinderen die erg goed slapen en eten. Nu hebben onze kinderen altijd wel goed geslapen en gegeten maar zeker in moeilijke tijden (zoals sinterklaas periode of andere grote dingen) helpt dit vaste ritueel heel goed. 

Heb jij ook een vast ritueel of routine? 

Over Gerdine

Gerdine moeder van Maria (Juli 2013), Erik (Nov 2015) en Alyssa (mei 2018). Zij is zeer gepassioneerd over natuurlijke geneeswijze en Reiki master. Ook is zij life coach en fanatiek schrijfster. Daarnaast houd ze erg van boeken verslinden en films en series kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *