Mijn ervaring met: Speelgoed Minimaliseren

 

 

We willen onze kinderen alles geven en speelgoed hoort daarbij. Al afvragend welk speelgoed dan, dat is al een hele zoektocht. Want wat is educatief, fantasie prikkelend en vinden ze ook nog leuk? En voor je het weet puilt je kast of kist uit van het speelgoed en merk je dat je kinderen steeds vaker zeggen ‘ik verveel mij’. Ook hier was dit zo, tot we besloten te gaan minimaliseren!

Speelgoed opbouw

Ik heb drie kinderen en hele lieve ooms, tantes, opa’s en oma’s die hun erg graag verwennen. Toen mijn oudste geboren was, als tweede baby in de familie, werden we al snel overspoeld met speelgoed. Heel erg lief en zeer welkom. Ook met kerst, sinterklaas en verjaardagen werd onze dochter goed verwend. Toen mijn tweede kwam hebben we veel speelgoed van de oudste doorgeschoven naar hem. Maar hij verdiende ook zijn hele eigen speelgoed en zo kwam er nog meer in huis. Daarna nog meer kerst, sinterklaas en verjaardagen. Nog een kind.  En na 6 jaar houd dat in dat we struikelen over het speelgoed. 

Ik verveel mij…

We merkte snel dat de kinderen steeds vaker zeggen dat ze zich vervelen. Dat ze steeds onvoorzichtiger werden , nooit opruimde en er vaak dingen kapot gingen. Dit maakte hun echter niets uit want ze hadden nog genoeg ander speelgoed. Dit maakte ons als ouders steeds boos, want hoewel we niet willen dat ze materialistisch worden is respect voor spullen erg belangrijk. 

Er moest dus snel een oplossing komen. Al eerder had ik verschillende artikelen voorbij zien komen dat minimaliseren zo goed is voor kinderen. Zoals dit artikel die deze voordelen opsomt:

Volgens onderzoekers zorgt deze minimalistische aanpak voor:

 • grotere creativiteit;
 • langere aandachtsspanne van kinderen;
 • sterkere sociale vaardigheden;
 • een groei in assertiviteit;
 • zuiniger zijn op spullen;
 • minder geruzie tussen kinderen (elk nieuw stukje speelgoed leidt tot territoriumdrift);
 • meer doorzettingsvermogen: lukt een puzzel niet meteen en er is veel speelgoed, geven kinderen eerder op dan wanneer er minder speelgoed is;
 • minder veeleisendheid aan het bestaan;
 • meer genieten van de natuur en daarmee in veel gevallen gezonder en fitter;
 • dat kinderen leren dat tevredenheid niet alleen in de speelgoedwinkel te koop is;
 • kinderen met minder speelgoed wonen in een meer opgeruimde en evenwichtige woonomgeving.

Maar ik vond het nooit iets voor mij. Toen het nogmaals langs kwam besloot ik het te proberen. 

Langzaam afbouwen

Er zijn verschillende manieren om te gaan minimaliseren met je kinderen. Betrek je ze erbij of niet? Wij besloten ze er niet bij te betrekken en gewoon te beginnen met al het speelgoed dat kapot was weg te gooien. Dus zodra ze in bed lagen pakte we een vuilniszak en gingen aan het ruimen. Alleen dit was al een overvolle vuilniszak!
En de kids? Die merkte er helemaal niets van! 

Toen gingen we over naar het doneren van speelgoed waar ze eigenlijk nooit mee spelen. En ook na dit allemaal weg geruimd te hebben, merkte de kinderen niets.
Zo gingen we verder tot we nog maar zo’n 8 soorten speelgoed hadden. Nog wel veel, maar een hele hoop minder. 

Het resultaat

Wat er gebeurde verbaasde ons eigenlijk behoorlijk. De kinderen spelen veel langer met 1 soort speelgoed, ze vervelen zich eigenlijk nooit meer. En niet alleen zijn ze een stuk voorzichtiger met hun speelgoed maar ruimen ze het ook op! 

Ja echt, ze vinden het nu belangrijk om op te ruimen, anders gaat het misschien kapot. Ze zijn voorzichtiger en zuiniger met hun speelgoed. Ook maken ze minder ruzie over hun speelgoed. 

Ze spelen meer buiten, zijn vaker bezig met knutselen, verven en tekenen. Eigenlijk alles van het bovenstaande lijstje is bij ons uitgekomen. Echt wonderbaarlijk voor iets waar ik best sceptisch over was. 

Al met al kan ik het iedereen aanraden! 

Over Gerdine

Gerdine moeder van Maria (Juli 2013), Erik (Nov 2015) en Alyssa (mei 2018). Zij is zeer gepassioneerd over natuurlijke geneeswijze en Reiki master. Ook is zij life coach en fanatiek schrijfster. Daarnaast houd ze erg van boeken verslinden en films en series kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *