By Lucie

februari 15, 2019


droge huid, eczeem, gifvrij, irritatie, luieruitslag, natuurlijke EHBO, uitslag, verzorging, wasbare luiers

0 comments

Iedere ouder kent het wel; toen je de luier van je kindje aan deed zagen zijn billen er nog helemaal mooi uit, maar 2 uur later wil je hem weer verschonen en zitten er ineens rode, schrale plekken op. Je kindje huilt en het is duidelijk niet fijn voor hem.
Hij heeft luieruitslag.
Wat kun je hier het beste aan doen? Ik geef je 10 natuurlijke middelen die zorgen voor verlichting en genezing van luieruitslag.

Wat is luieruitslag eigenlijk?

Luieruitslag is (zoals de naam al doet vermoeden) een uitslag in het luiergebied die erg kan irriteren.
De huid is rood en schraal en soms zitten er blaasjes op die erg pijnlijk zijn.
Het wordt veroorzaakt door stoffen in ontlasting icm het schuren van de luier. Urine en ontlasting maken de huid week en bacteriën zorgen ervoor dat er bepaalde enzymen gevormd worden die de gevoelige huid van je kindje aantasten, wat voor irritatie zorgt. De wrijving van de luier verergert de irritatie vervolgens weer waardoor je dus bij een volgende verschoning de luieruitslag kunt zien.
Sommige kinderen zijn er gevoeliger voor dan andere. Er zijn kindjes die het wekelijks hebben, en kinderen die er nooit last van hebben.
Als tanden doorkomen of bij antibiotica gebruik is de kans groter dat luieruitslag ontstaat.

Het kan even zoeken zijn naar welke oplossing het beste werkt bij jouw kindje. En het kan ook zo zijn dat een middel dat eerst perfect werkte, een volgende keer een minder goed resultaat heeft. Daarom is het aan te raden om altijd verschillende van onderstaande middelen in huis te hebben.

Voordat ik verder ga, even dit; Verzeker jezelf er van dat de uitslag die je kindje heeft wel echt luieruitslag is en neem bij twijfel contact op met je huisarts. Andere oorzaken van uitslag kunnen namelijk een allergie, schimmelinfectie, ammonia burn(bij vervuilde wasbare luiers) of ziekte zijn.
In die gevallen is het erg belangrijk om (wanneer mogelijk) eerst de oorzaak weg te nemen.

Oplossingen

Voorkomen

De beste manier om luieruitslag tegen te gaan is door zo veel mogelijk te voorkomen dat het ontstaat. Dit doe je door de billen van je baby schoon en droog te houden. Verschoon je kindje voldoende en maak zijn billen hierbij goed schoon en droog.

Wasbare katoenen luiers kunnen een flink verschil maken. Er zitten geen chemische middelen die de huid kunnen irriteren en ze ademen beter dan wegwerp luiers, waardoor het onder de luier veel minder snel gaat broeien. Let ook eens op de billendoekjes die je gebruikt, ook hier kunnen stoffen in zitten die de huid van je baby irriteren. Een oplossing hiervoor is om wasbare billendoekjes te gebruiken met gewoon wat water.

Bescherm de huid van je baby daarnaast zodat deze niet week wordt en er geen schadelijke stoffen mee in contact komen. Dit doe je door een beschermende zalf te smeren en de huid vettig te houden. Let wel op dat je de huid niet afsluit met een chemische zalf zoals vaseline maar gebruik een natuurlijke zalf waarbij de huid nog kan ademen.

Genezen

Als de luieruitslag er eenmaal zit zijn er genoeg natuurlijke middelen die je kunt gebruiken om de jeuk te verzachten en het herstel te versnellen. Lucht is in ieder geval goed in zowel het voorkomen als behandelen van luieruitslag. Laat je kindje regelmatig in zijn blote billen op een hydrofiel liggen, zo kan ook de luier niet gaan irriteren en zal de genezing een stuk sneller verlopen. Daarnaast zijn deze natuurlijke middelen goed te gebruiken;

Heilwolle

Heilwolle is schone, pure schapenwol. Hiervan leg je een plukje op de billetjes van je baby waarna je de luier om doet. Het zorgt er voor dat er lucht tussen de luier en de huid blijft zodat er zuurstof bij kan en de billen beschermd worden. Ook bevat het lanoline en is het perfect te combineren met de andere middelen uit deze lijst.

Beschermende zalf met kokosolie, bijenwas en lanoline

Dit is wat mij betreft een gouden combinatie, al zijn ze ook afzonderlijk van elkaar heel goed te gebruiken bij de behandeling van luieruitslag. Kokosolie heeft veel goede eigenschappen. Het werkt helend en verzachtend en is daarnaast schimmelwerend waardoor het een hele fijne natuurlijke oplossing is bij luieruitslag. Bijenwas legt een ademend laagje over de huid waardoor deze beschermt wordt tegen de schadelijke stoffen uit ontlasting of urine. En ook lanoline beschermt de huid en is verzachtend. Klinkt goed toch?

Calendula (goudsbloem)

Goudsbloem is ontsmettend en bestrijdt bacteriën. Verder werkt het schimmelwerend en heeft het een ontstekingsremmende werking. Om deze medicinale eigenschappen kan calendula ingezet worden tegen allerlei soorten wondjes, zoals luieruitslag. Het zit verwerkt in diverse zalven zoals deze van VSM. Maar je kunt ook zelf een olie maken door gedroogde bloemblaadjes een paar weken in sesamolie te laten trekken en je kunt de bloemblaadjes ook in bad gebruiken.

Kamille

Kamille is verzachtend, ontsteking werend, ontsmettend, en jeukstillend. Daarnaast bevordert het de vorming van een nieuwe huidlaag over een wond. Bij luieruitslag kun je kamille als spoeling, zitbad, kompres en crème gebruiken. Ook kan je de huid insmeren met kamilleolie en je kunt daarnaast van de bloemen met heet water een aftreksel (thee) maken en daarmee de huid deppen of dit in een badje doen.

Aloe vera

In het sap van de aloë vera plant zitten veel actieve bestanddelen die de genezing van luieruitslag bevorderen. Zo bevat het stoffen die verzachtend werken, wat fijn is tegen een brandend gevoel. Ook zitten er veel ontstekingsremmende stoffen in en bestanddelen die als plaatselijke pijnstiller werken. Bovendien verlicht het jeuk en bevorderen deze stoffen de genezing van de huid, doordat ze de bloedvaten verwijden en de bloedtoevoer stimuleren.
Het plantensap krijg je door wat bladeren van de plant af te snijden en dan het druppelende sap bij elkaar te verzamelen. Maar je kunt ook een kant en klare gel gebruiken zoals deze.

Moedermelk

Dat moedermelk heel veel gezonde stoffen bevat is vast geen nieuws. Daardoor is het, naast dat het perfecte voeding voor je baby is, ook ideaal om uitwendig te gebruiken. Als je wat gekolfde melk hebt kun je hier de billen van je baby mee deppen tijdens het verschonen en aan de lucht laten drogen. Of je kunt wat moedermelk door het badwater doen.
Tip: als je nog gekolfde melk in de vriezer hebt staan die niet meer als voeding te gebruiken is, kun je dit nog wel perfect gebruiken bij de verzorging van je kindje. Zo hoef je het niet ongebruikt weg te gooien.

Klei of leem

Witte leem, bentoniet klei of groene klei hebben allemaal verzachtende eigenschappen. Daarnaast neemt het vocht op, neutraliseren ze zure stoffen en helpt het de huid herstellen. Je kunt dit gewoon op de billen van je kindje smeren maar het is ook in een strooibus te koop waardoor je de huid niet hoeft aan te raken.

Appelazijn

Dit is een vrij heftig middel wat ook vaak bij de behandeling van eczeem gebruikt wordt. Gebruik het alleen verdunt in een badje en dan het liefst icm bijvoorbeeld kokosolie. Het werkt vooral goed als de luieruitslag veroorzaakt wordt door een schimmel. Appelazijn ontsmet en verhoogt de ph waarde van de huid waardoor schimmels dood gaan.

Zinkoxide

Zinkoxide is het werkzame bestanddeel van sudocreme en het zit ook in de Weleda billencreme. Maar het is ook als olie te koop bij veel apotheken. Het beschermt en droogt de huid. Omdat zinkoxide in staat is zich goed aan de huid te hechten, wordt een dunne barrière gevormd die de huid beschermt tegen de inwerking van vocht. Zelf zou ik het niet in de dagelijkse verzorging van mijn baby gebruiken, maar tegen luieruitslag werkt het vaak erg goed.


Gebruik deze oplossingen (samen of apart) een paar dagen tot de huid niet meer rood is. De volgende dag en uiterlijk na 2 dagen zou je al verbetering moeten zien.
Zo niet? Ga dan langs je huisarts en volg zijn advies op.

De vraag van vandaag:
Wat doe jij als je kindje luieruitslag heeft?
Laat het weten in de reacties!

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

About the author

Een van de oprichters van BijnaHippie.nl.
Lucie is gepassioneerd over gif-vrij leven, duurzaamheid, natuurlijk ouderschap en minimaliseren. Ze is sinds februari 2017 de trotse moeder van een zoon en sinds oktober 2020 van een dochter.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

>