Vaccineren deel 1: Het Immuunsysteem

Vaccineren deel 1, het immuunsysteem - Bijna Hippie

Vaccineren is een onderwerp waar veel over te doen is. Er is veel strijd om en veel vooroordelen aan beide kanten. Het is voor veel aankomende ouders lastig te bepalen wat nu de beste keuze is voor hun kindje. Omdat ik vind dat iedereen recht heeft op de waarheid, feiten en cijfers schrijf ik deze blog reeks. Ik schrijf dit dus niet om je te overtuigen het een of het ander te kiezen maar zodat jij de juiste keuze kunt maken voor jouw situatie. Daarom zal ik zo uitgebreid mogelijk alle kanten belichten.

Immunisatie en het immuunsysteem

Aller eerst moet je weten hoe het immuunsysteem werkt voor je verder leest. Dit is namelijk cruciaal voor de immunisatie waar vaccineren uiteindelijk om draait.
Bij de geboorte is het immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld en is het kind vatbaar voor ziektes. Echter krijgt het kind van de moeder, via de placenta het antistof Immunoglobuline G mee. Dit zorgt voor een goede afweer voor de eerste drie maanden. Krijgt het kind ook nog borstvoeding dan krijgt hij via de moedermelk nog meer beschermende stoffen mee zoals immunoglobuline A, M en nog veel meer.

Pas rond 3 maanden begint de eigen immuniteit zich te ontwikkelen en dat kan deze alleen als het jonge lichaampje in contact komt met antigenen zoals bacteriën, virussen, gisten en schimmels. Het is dus van levensbelang dat een kind in contact komt met deze antigenen voor een goed immuunsysteem voor de rest van zijn leven. Overmatig schoonmaken en steriel houden is daarom ook niet aan te raden. Natuurlijk is hygiëne belangrijk, maar Dettol is weer niet nodig.

De darmen

De darm is de grootste immuunactieve orgaan en de belangrijkste in het bestrijden van antigenen. Tot aan de geboorte is het maag-darmkanaal steriel maar de kolonisatie van goede bacteriën start direct bij de geboorte door contact met het vaginale slijmvlies en de faeces flora. Een gezonde darm en vaginale flora van de moeder zijn de eerste aanzet tot een gezonde darmflora van het kind.

Na twee tot drie weken is de darm volledig gekoloniseerd maar de soorten en hoeveelheden veranderen nog tot het tweede levensjaar. Dan pas is de flora nagenoeg hetzelfde als die van een volwassene.

De darm is ook een afspiegeling van de hersenen en alle informatie die kinderen de eerste drie levensjaren binnen krijgen, wordt opgeslagen in het ‘darmgeheugen’: stress, chemische prikkels, voeding, langdurige ontstekingen, etc.

Daarom zijn de eerste drie levensjaren kenmerkend voor iemands gezondheid voor de rest van zijn leven, zowel voor de fysische als voor de psychische gezondheid.

Een goede darmgezondheid is dus essentieel.

De huid en slijmvliezen

Andere organen voor immuniteit zijn de huid en slijmvliezen. Deze zijn echter wel af bij de geboorte. Je huid is een fysieke barrière tussen de buitenwereld en jou lichaam. Een letterlijke grens die niet zomaar overschreden kan worden.

Daarnaast beschermen je slijmvliezen de open doorgangen van je lichaam. In o.a. je mond, neus, ogen en oren zitten een laagje die er voor zorgt dat alle ziekteverwekkers weer uit je lichaam worden gewerkt. Ze worden door middel van niesen, hoesten, snot of oorsmeer weer uit je lichaam gedwongen of er komen stofjes vrij die de ziekteverwekkers uitschakelen. Ook je speeksel en maagzuur zijn een fysieke barrière.

Algemene en specifiekere afweer

De zogenaamde algemene afweer richt zich niet specifiek op een ziekteverwekker maar op alle ziekteverwekkers die in je lichaam voorkomen. Witte bloedcellen die betrokken zijn bij de algemene afweer gaan door je lichaam en vernietigen alle ziekteverwekkers en lichaamsvreemde stoffen die ze tegenkomen. Bijvoorbeeld als je een wondje krijgt dan komen er stofjes vrij die afweercellen naar de plek van het wondje lokken. Deze vernietigen dan eventuele binnengedrongen ziekteverwekkers.

Specifieke afweer richt zich niet op alle ziekteverwekkers maar op één ziekteverwekker in het speciaal. Als ziekteverwekkers zich snel kunnen verspreiden in het lichaam dan kan het gebeuren dat de algemeen afweer niet meer toereikend is. Je specifieke afweer word dan ingezet. Deze maakt gebruik van zogenoemde lymfocyten, dit zijn specifiek door dat zij speciale receptoren aan de buitenkant van hun cel hebben. Deze receptoren worden alleen door een specifiek eiwit op de wand van de ziekteverwekker geprikkeld. Zoals een sleutel maar op één slot past. Als de lymfocyten en de ziekteverwekker op elkaar passen dan ontstaat er een reactie, zo niet dat gebeurd er niets.

Aangeboren en verworven immuunsysteem

Het aangeboren immuunsysteem heb je, zoals de naam al zegt, bij je geboorte al en bestaat uit de fysieke barrière en de algemene afweer. Het verworven immuunsysteem is het deel van je afweersysteem dat je gedurende je leven ontwikkeld.
Als jij in aanraking komt met een ziekteverwekker die niet door de algemene afweer opgelost kan worden dan zal je lichaam een specifieke lymfocyten maken om deze infectie tegen te gaan. Mocht je lichaam nogmaals in aanraking komen met deze ziekteverwekker dan heeft jou lichaam dit ‘onthouden’ en zal het sneller in actie komen. Je word dan immuun. Dit geld voor de meeste ziektes.

De natuurlijke besmetting

Als je dit alles leest word er eigenlijk al duidelijk wat de normale manier is dat ziektes in ons systeem komen. Via de slijmvliezen of via een opening in de huid, zoals een wondje, komen ziekteverwekkers in ons lijf. Daar moeten deze ziekteverwekkers door verschillende barrières om ons ook daadwerkelijk ziek te kunnen maken. Vaak krijgen zij de kans niet eens en worden ze afgevoerd voor wij er ook maar iets van merken.

Het is wel mogelijk dat wij het merken doordat ons lichaam soms heftiger moet reageren om iets de baas te zijn. Voorbeelden zijn koorts, loopneus, hoesten, diarree, eczeem en ontstekingen. Dit zijn allemaal natuurlijke reacties die het lichaam zelf in werking zet om de ziekteverwekker uit het lichaam te krijgen. Deze onderdrukken is dan ook niet verstandig, het ondersteunen echter wel. Hier later meer over.

Lees verder over vaccinaties in Vaccineren deel 2: Het Vaccin.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om geen artikel te missen!

Heb je vragen of opmerkingen over dit artikel, laat het weten in de reacties hieronder.

Bronnen:

http://www.energeticanatura-blog.com/nl/medisch/de-ontwikkeling-van-het-immuunsysteem-bij-kinderen/

https://www.gezondheidsplein.nl/menselijk-lichaam/immuunsysteem/item45089

Over Gerdine Van der Linden

Gerdine moeder van Maria (Juli 2013), Erik (Nov 2015) en Alyssa (mei 2018). Zij is zeer gepassioneerd over natuurlijke geneeswijze en Reiki master. Ook is zij life coach en fanatiek schrijfster. Daarnaast houd ze erg van boeken verslinden en films en series kijken.

7 reacties

  1. Pingback:Vaccineren deel 2: Het vaccin - Bijna Hippie

  2. Pingback:Vaccineren deel 3: Kinderziektes - Bijna Hippie

  3. Pingback:Vaccineren deel 4: Alternatieven en ondersteuning - Bijna Hippie

  4. Pingback:De waterpokken - Bijna Hippie

  5. Pingback:Als borstvoeding niet lukt. - Bijna Hippie

  6. Pingback:Natte neuzen weer! - Bijna Hippie

  7. Pingback:Help, mijn kind heeft koorts! - Bijna Hippie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *