Vaccineren deel 4: Alternatieven en ondersteuning

Vaccineren deel 4, Alternatieven en ondersteuning - Bijna Hippie

We zijn ondertussen aangekomen bij deel 4 van deze reeks over vaccineren. (lees hier deel 1, 2 en 3 ) Of je nu wel of niet wilt vaccineren, iedereen heeft recht op zijn eigen keuze. En bij beide keuzes kun je je kind zo goed mogelijk ondersteunen om tot een goede bescherming te komen en eventuele schade zo klein mogelijk te houden. Daar gaat dit laatste deel over. Want we willen allemaal het beste voor ons kind, toch?

Wel vaccineren

Mocht je toch besluiten om wel te vaccineren dan zijn er zeker maatregelen die je kunt treffen om je kind zo goed mogelijk te helpen. Ik ga hieruit van de, in mijn ogen, beste route die je kunt nemen.

Je bent in Nederland vrij om zelf te kiezen welke vaccins je wilt en wanneer je deze neemt. Je bent dus niet verplicht om het programma van het RIVM te volgen. Dit geeft dus flink wat ruimte om het zo goed mogelijk te doen voor jou en je kindje.

Aller eerst moet je goed kijken naar welke vaccins je wel wilt, welke ziektes vind je toch nog te eng en wil je tegen beschermen. Veel vaccins kun je niet los krijgen en zal een combi vaccin nodig zijn. Ook weigeren sommige consultatiebureaus om je te helpen en sturen ze je door naar je huisarts. Bespreek dit dus met je arts op het CB en je huisarts.

Als tweede is het belangrijk om de juiste leeftijd te bepalen om te starten. Als we kijken naar de bloed hersen barrière is het beste om te wachten tot je kindje minimaal 2 jaar is. Zo word de kans op schade door bv aluminium veel kleiner. Je kindje beschermen tot die tijd bespreken we zo.

Vit C en D

Om het immuunsysteem van jou kindje zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens het vaccinatieproces word er aangeraden een hoge dosis vitamine C te nemen. Dit kan het beste in de vorm van Natrium Ascorbine. Wees niet bang dat je een overdosis geeft, want dit is zo goed als onmogelijk. Hieronder zie je een aantal Vit c producten die ik aanraad.

Ook vitamine D is belangrijk, zeker omdat door vaccinaties vaak een te kort aan vitamine D ontstaat. Vitamine D is belangrijk voor ons immuunsysteem, bot en tand opbouw en zenuwstelsel. Het beste is om vitamine D in natuurlijke vorm binnen te krijgen. De meest makkelijke manier is door levertraan. Hierin zitten in vetoplosbare vitamine D en A en deze zijn beide belangrijk voor je immuunsysteem en ondersteunen tijdens het vaccineren.

Hieronder zie je een aantal producten die ik aanraad.

Immuunsysteem opbouwen tijdens zwangerschap

Als je zwanger bent van je kindje kun je al beginnen met een goed immuunsysteem opbouwen, of je nu wel of niet gaat vaccineren is dit zeer belangrijk. Om te beginnen is het erg belangrijk voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen die je kindje helpen goed te groeien en goed te ontwikkelen. De belangrijkste vitamines zijn A, B, C en D. Ja ook vitamine A is zeer belangrijk. Je kunt hier meer over lezen op de site van de groene vrouw.

Al deze vitamines zorgen voor een sterk lichaam en een goed immuunsysteem.

Ook zoveel mogelijk stress vermijden is belangrijk en het minderen van suikers. Sowieso hebben wij weinig suiker nodig en geraffineerde suiker al helemaal niet. Het mee eten met het seizoen is altijd verstandig.

Ga zover mogelijk voor een natuurlijke vaginale bevalling. Weeënopwekkers, pijnstilling en andere medicatie kunnen voor een verlaagde weerstand en schade zorgen bij jou en je baby. Mocht je dit nodig hebben zorg dan voor een goede behandeling bij een klassiek homeopaat achteraf om alles weer in balans te krijgen.

In deel 1 kon je lezen dat een goede darmflora opbouwen begint bij de geboorte. Echter bij een keizersnede zal het kind niet de nodige poepbacteriën van de moeder binnen krijgen. Hier kun je je kind weer ondersteunen door hem probiotica te geven.

Ook als je geen borstvoeding geeft, om wat voor reden dan ook, is probiotica aan te bevelen om je kind te helpen een goede darmflora op te bouwen.

Het gebruikt van  van antibiotica word afgeraden, en mocht het noodzakelijk zijn dan meteen te ondersteunen met probiotica om alles weer in balans te brengen.

Niet vaccineren

De keuze om niet te vaccineren is er een die ik zelf ook gemaakt heb. Het is dan zeer belangrijk dat je je kinderen blijft ondersteunen een goed immuunsysteem op te bouwen. Hierboven kun je al dingen lezen om te starten. Probiotica, vitamine D en C dragen bij aan een goede opbouw. Minimaal 2 jaar borstvoeding geven word aangeraden, en anders flesvoeding nr 1 met probiotica. Nr 1 flesvoeding lijkt het meeste op borstvoeding, de andere nummers zijn vooral commercieel.

Ook goede voeding is belangrijk. Fruit, groentes en bottenboullion zijn zeer belangrijk. Ook je keukenzout inruilen voor Keltisch zeezout of himalaya zout is aan te raden. Hier zitten namelijk nog natuurlijke mineralen die wij nodig hebben.

Alternatief vaccineren

Naast helemaal niet vaccineren kun je ook kiezen voor homeopathisch vaccineren. Dit word wel eens zo genoemd maar is het eigenlijk niet helemaal. Officieel heet het homeopatische profylaxe. Een profylaxe is een verdunning van een medicijn of ziekte die jou immuunsysteem prikkelt om antistoffen aan te maken. Het werkt dus theoretisch gezien hetzelfde als een vaccin.
De reguliere medische wereld ontkent dat dit werkt en je zult er ook weinig wetenschappelijke onderzoeken over vinden die positief zijn. Ze zijn er echter wel!

Bij een homeopathisch profylaxe krijgt je kindje een wat zoetige korrel van een potentie van de ziekte waar jij je kindje tegen wilt beschermen. Bijvoorbeeld hebben wij dit met beide kinderen gedaan voor Polio. Mijn man was toch wat huiverig om helemaal niets te doen en daarom hebben wij hier voor gekozen. Ze krijgen 1 korrel per jaar en de potentie veranderd elke keer. Na 3 of 4 korrels is je kindje klaar.

Er zijn geen bijwerkingen van de profylaxe en kinderen hebben geen problemen met het nemen van de korrel omdat hij wat zoetig smaakt. Neem hiervoor contact op met een klassiek homeopaat en laat je goed informeren.

Veel geluk en gezondheid

Hierbij eindig ik mijn 4 delige reeks over vaccineren. Er is erg veel informatie te vinden online, zowel voor als tegen. Mijn advies, blijf kritisch, en volg jouw gevoel in wat jij het beste vind voor jouw kindjes. Laat je niet leiden door angst en informeer je goed over alle voors en tegens!

Ik wens je veel succes met deze lastige beslissing en veel gezondheid voor zowel jou als jouw kindjes!

Over Gerdine Van der Linden

Gerdine moeder van Maria (Juli 2013), Erik (Nov 2015) en Alyssa (mei 2018). Zij is zeer gepassioneerd over natuurlijke geneeswijze en Reiki master. Ook is zij life coach en fanatiek schrijfster. Daarnaast houd ze erg van boeken verslinden en films en series kijken.

3 reacties

 1. Pingback:Vaccineren deel 3: Kinderziektes - Bijna Hippie

 2. Hallo,

  Vanaf wanneer geef je levertraan? Ik zie in de bijsluiter dat t pas mag bij 3 jaar.
  En in de oude bijsluiter pas bij baby’s van 6 maanden

  • Hoi!
   We raden aan de bijsluiter van je product te volgen tenzij je een ander advies hebt gehad van bijvoorbeeld een arts of therapeut 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *