Verslag: Omarm de kraamtijd

Marjan de Jong, een postpartum doula, heeft een passie, een missie die haar naar de Ouders Natuurlijk beurs bracht om een lezing te geven en meer vrouwen te informeren. Met 25 jaar ervaring over de gehele wereld is zij de uitgewezen persoon om naar te luisteren over dit onderwerp.

Het eerste wat opvalt is de zeer warme uitstraling die van Marjan afkomt. Ze heeft een vriendelijke zachte stem en ik snap waarom mensen graag haar diensten willen afnemen.

Marjans missie is namelijk ervoor zorgen dat alle vrouwen de kraamtijd krijgen die ze nodig hebben/willen. En die kraamtijd is niet slechts het weekje wat wij gewend zijn maar 40 dagen lang. Zij pleit voor het postpartum plan. Je eigen plan voor na je bevalling. We maken namelijk wel een geboorteplan maar wat erna gebeurd is vaak onduidelijk en ‘we kijken wel.’ Daar moet verandering in komen vind Marjan, en ik ben het roerig met haar eens.

“ Moeders verdienen net zoveel aandacht als een pasgeborene omdat ook zij net geboren zijn “ 

Ayurveda

Op jonge leeftijd kwam Marjan in aanraking met de Ayurveda, een Indische geneeswijze. Ze volgde er een studie in en leerde over de ‘moeder-baby- programma’. Ayurvedische zorg voor de eerste 6 weken na de bevalling. En een liefde werd aangewakkerd. 

Tijdens haar eigen bevallingen ervaarde ze hoe fijn het is om op deze manier verzorgt te worden en ze besloot deze zorg ook aan andere te bieden. 

Ayurveda gaat uit van de 5 elementen, ether (geest), water, vuur, lucht en aarde. En vanuit die gedachtes verzorgen zij de vrouwen. 

Zo raakt ‘lucht’ uit balans na een bevalling. Als je baby geboren is zit er een holte in jouw buik. En deze vult zich dan met lucht, maar die hoort daar niet en zorgt voor een koud gevoel en vertraagd het herstel. Een goede oplossing is warmte, doormiddel van een extra deken, een warme kruik maar ook warm eten. Iets wat je allemaal aangeboden krijgt bij Marjan.

Post Partum Plan

Marjan pleit voor een Post partum plan. Een plan voor je kraamtijd, die dus geen 8 maar 40 dagen duurt.
’De 40 dagen na de bevalling bepalen de volgende 40 jaar van je leven’, zeer belangrijk dus om deze goed in te plannen.

Waarom is dit nu zo belangrijk? Wat gebeurd er in die 6 weken?

  • De baarmoeder krimpt naar zijn oorspronkelijke vorm
  • Je hebt een grote wond die moet helen
  • De melk productie kan zo goed op gang komen
  • Jij en je baby moeten aan elkaar wennen om en goed team te vormen
  • De baby heeft de rust en bescherming nodig

Toen Marjan de vrouwen in de zaal vroeg wat ze nu eigenlijk zouden willen tijdens de kraamtijd kwamen er dingen boven als rust, dat er voor de andere kinderen gezorgd word, ‘een nestje’, goed eten, dat grenzen van te voren afgesproken zijn.

En dit allemaal kan gedaan worden als je maar om hulp vraagt en een plan opstelt.

Om hulp vragen

Hier kwam toch wat weerstand vanuit de zaal. Om hulp vragen blijft een lastig ding. 

‘Maar wat als die persoon nee zegt.’ ‘Wat als ik niemand heb om hulp van te vragen?’ ‘Maar dat kan ik toch helemaal niet van die persoon vragen?’ 

En hier zie ik een stuk Nederlandse mentaliteit terug. We zijn in deze maatschappij ontzettend bang om hulp te vragen. We zien het als een last die we een ander opleggen of kijken op tegen de consequenties hiervan. Zo zei een vrouw dat haar moeder best wilde helpen maar dat zij best aanwezig kan zijn en ze daar dan niet op zit te wachten. En dit begrijp ik totaal. Vaak willen mensen best helpen maar willen ze dan ook meteen de baby zien, vast houden, een heel verhaal vertellen enz. Heel leuk maar niet in de kraamtijd. Dan willen we alleen de hulp en verder niets. En het lijkt wel als we een ander om hulp vragen daar meteen iets tegenover moet staan. Raar eigenlijk. Want het gaat nu niet om die andere persoon maar om jou en jouw baby. Die grens mag je dus wel degelijk stellen, ook al vind je dit lastig. Dan kun je het beter vooraf doen dan op het moment zelf, als je eigenlijk alleen maar wilt slapen en geen confrontatie aan wilt gaan. Daarom is zo’n post partum plan heel goed.

6 tips voor je PPP

1, Rust. En bij rust denk dan aan binnen blijven, geen social media, vermijden van negativiteit. Echt even helemaal focussen op jezelf en jouw baby.
2, Warmte. Zoals ik al eerder zei gaat de kou in je zitten na de bevalling en die kou maakt je ziek. Daarom is warmte zeer belangrijk.

3, Massages voor moeder en baby. Hoe lekker is het om even goed te kunnen ontspannen. Maar ook helpen massages bij het herstel door een betere doorbloeding, versterkt het immuunsysteem, wekt oxytocine op, helpt jouw spijsvertering en zorgt voor emotionele stabiliteit.

4, dagelijkse routine. Want wat zou voor jou nu ideaal zijn? Dit hoeft niet per minuut of uur uitgestippeld te zijn maar denk bijvoorbeeld aan eettijden of wanneer je wilt dat er gestofzuigd word.

5, Belly Binding/sluitlaken. Je buik heeft een hoop te voortduren gehad en de spieren kunnen na de bevalling verslappen. Om het herstel van deze spieren te ondersteunen kun je je buik verbinden. Dit doen ze met een speciale doek of laken en dit zorgt voor een zeer fijn veilig gevoel.

6, voeding. Als er iets belangrijk is dan is het wel eten. En Marjan raad vanuit de Ayurveda aan om warme eenvoudige licht verteerbare vers gekookte voedzame maaltijden te eten. Je begint met kleine porties, soepen en dergelijke zodat jouw darmen, die weer alle ruimte hebben en een flinke klap hebben gehad. Weer kunnen wennen aan die ruimte en weer kunnen opstarten.
Een van de belangrijkste voedingsmiddelen waar Marjan over praat is Ghee. Ze gebruiken dit in India erg veel, zeker bij pas bevallen vrouwen.
Wat voor voedsel je verder moet kiezen?

“Beeld je in als of je in een moestuin loopt. Welke groente zijn aardend en welke lucht? Kies de aardende groenten.”

Meer informatie

Helaas was de tijd voor de lezing voorbij voor we alles konden bespreken maar het heeft in mij zeker een vuurtje aangewakkerd. Ikzelf heb 3 keer een kraamtijd gehad, en die verliepen prima maar als ik dit geweten had dan had ik mijzelf en mijn kinderen zeker meer tijd gegeven om te herstellen.

Marjan bied haar diensten aan in heel Nederland maar het liefst rijd ze niet langer dan 1 uur vanaf Eerbeek. 

Wil je meer weten over deze fantastische manier om van je kraamtijd te genieten kijk dan op www.omarmdekraamtijd.nl 

Lees ook mijn andere verslagen over de Ouders natuurlijk beurs en over de Poepdokter.

Over Gerdine

Gerdine moeder van Maria (Juli 2013), Erik (Nov 2015) en Alyssa (mei 2018). Zij is zeer gepassioneerd over natuurlijke geneeswijze en Reiki master. Ook is zij life coach en fanatiek schrijfster. Daarnaast houd ze erg van boeken verslinden en films en series kijken.

2 reacties

  1. Pingback:Verslag, de ouders natuurlijk beurs 2019 - Bijna Hippie

  2. Pingback:Verslag: De poepdokter, gezond van mond tot kont - Bijna Hippie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *