Hi, ik ben Lucie.

Wat onwijs leuk dat je er bent! Ik vertel je graag meer over Bijna Hippie.

Op deze website laat ik mijn innerlijke hippie los. Dit is het deel van mij dat gifvrij wil leven, vertrouwen heeft in de genezende kracht van de natuur, woorden gebruikt als "spiritualiteit" en "energie" en dat gelooft in wereldvrede.
Het ideaalbeeld van mijn innerlijke hippie is om mijn kinderen groot te brengen zoals dat vroeger gedaan werd. In een stam of groep gelijkgestemde mensen. Het liefst in een groot (voedsel)bos waar niets moet en iedereen, jong en oud, er mag zijn zoals hij is. Zonder oordelen en/of voorwaarden en 1 met de natuur.
Aan de andere kant ben ik best normaal ;). Ik vind het bijvoorbeeld geweldig dat er een auto voor de deur staat, dat de vaatwasser mijn borden schoonmaakt, dat ik altijd en overal dingen kan opzoeken op mijn telefoon en dat ik in geval van nood binnen 15 minuten bij een ziekenhuis kan zijn.
Soms gaat dat prima samen, soms ook niet.
Voor mij is het regelmatig een behoorlijke zoektocht om een goede balans te vinden tussen alternatief en mainstream. Mijn ervaringen hiermee, tips & tricks en filosofieën deel ik graag met jou op deze site.

  • Ik hou van natuurlijk, gezond en logisch. Daar zijn de artikelen op deze site dan ook op gebaseerd. 
  • Geneeskracht uit de natuur is te gek! Maar moderne drugs zijn absoluut niet mijn ding. (Geen oordeel hier als jij dat wel tof vind hoor, doe vooral waar jij je goed bij voelt)
  • Het motto "Leven zoals de natuur het bedoeld heeft." bedoel ik op een brede, holistische manier. Of het nu gaat om genezing, opvoeding, eten of slapen. Alles uit de natuur heeft een functie. Niet dat dit altijd in elke situatie het beste is, maar wel iets om rekening mee te houden.  

Bijna Hippie's filosofie:

Mijn opvoed filosofie in een notendop is "voed je kinderen op vanuit liefde en zorg er voor dat je er van houd om je kinderen op te voeden".
Dit houd in dat ik hoge prioriteit leg bij het leuk te hebben met mijn kinderen en me goed te voelen bij mijn manier van opvoeden. Zo kan ik ook echt genieten van de tijd met mijn kinderen. Er is in mijn ogen geen goed of fout als het om het opvoeden van kinderen gaat. Als je handelt vanuit liefde voor jezelf en liefde voor je kinderen zal je de juiste keuzes maken. Ik laat me dus graag door andere mensen (zowel ouders als kinderen) inspireren en zoek daarbij naar mijn eigen weg zodat ik op mijn beurt weer mensen zoals jij kan inspireren.

Over Lucie:

  • Moeder van 2 kinderen: Een zoon uit 2017 en een dochter uit 2020. Verder ook tante van een geweldig nichtje en neefje.
  • Details over mij: Eigenwijs, geduldig(ha, voor zover dat gaat met kinderen), spiritueel zonder zweef, perfectionist, thee liefhebber en gek op lijstjes.
  • Hobby's: Yoga, Kleding naaien, Lezen, Hondentraining, Fotografie en Wandelen.

Waar gaat Bijna Hippie over?

De basis van ieder gezin zijn de ouders.  Bijna Hippie gaat helemaal over alles wat je wilt weten over het opvoeden van je kinderen op een natuurlijke manier. Er zijn 3 hoofdthema's die komen kijken bij het natuurlijk grootbrengen van kinderen: natuurlijke gezondheid, balans en rituelen. Deze onderwerpen worden uitgediept op deze website. Verder lees je op Bijna Hippie verschillende artikelen over duurzaamheid en staan er veel persoonlijke verhalen op.

Natuurlijke producten

Zelfs al voor de geboorte komen mensen in aanraking met stoffen die belastend zijn voor het lichaam. Overal om ons heen raakt de wereld steeds verder vervuild, wat invloed heeft op onze gezondheid. Deze gifstoffen helemaal ontwijken gaat helaas nog niet in de wereld hoe hij nu is. Maar je kunt het wel flink beperken door zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijke producten.
Als liefhebber van natuurlijke producten verslind ik alles wat er te lezen valt over het gebruiken en zelf maken van natuurlijke verzorging. Maar ik weet dat dit voor veel mensen nogal overweldigend en verwarrend kan zijn. Er is veel informatie te vinden en soms is het onmogelijk om er achter te komen hoe je bepaalde middelen maakt of gebruikt. Daar heb je mij nu voor. Ik zie het als een leuke uitdaging om de inspiratie te vertalen naar praktische stappen zodat ook jij precies weet hoe je op een makkelijke manier natuurlijke producten kunt gebruiken. 

Opvoeden zonder schaamte of schuldgevoel

Dit is een schuld-vrije zone. Ik ben er van overtuigd dat iedereen z'n best doet om zijn kinderen het beste te geven. Ook wanneer het even niet gaat zoals je misschien eigenlijk zou willen. Iedereen doet wel eens dingen die minder handig zijn. Imperfectie is nu eenmaal onderdeel van mens zijn. Je er voor schamen of schuldig over voelen brengt niemand verder.

Balans

Balans is de basis van geluk. Door dit na te streven voel je je veerkrachtiger, weerbaarder en daardoor gelukkiger. Of het nu op het gebied van welzijn, financiën, fysiek, sociaal of emoties is. Wanneer deze dingen in balans zijn ben je beter in staat om met situaties die veel energie vragen om te gaan. Dat is waarom op deze site je verschillende onderwerpen voorbij zal zien komen om je te helpen dit te bereiken. 

Rituelen

Net als dat mensen water, eten, liefde en een dak boven hun hoofd nodig hebben, hebben we ook rituelen en ceremoniën nodig. Rituelen creëren namelijk een gevoel van ergens bij horen, wat verankerd is in ons DNA als noodzakelijk om te kunnen overleven. Ze bestaan dan ook al zo lang als de mensheid zelf. En hoewel we al veel dingen die vroeger een groot mysterie waren nu wetenschappelijk kunnen verklaren, zit in iedereen nog de drang om bij een groep te horen en deel uit te maken van een groter geheel.
Rituelen houden is een menselijk instinct. Veel mensen houden nog rituelen wanneer er een verandering plaatsvind. Denk hierbij aan een trouwerij, verlies van een dierbare, een verjaardag(kaarsjes uitblazen is ook een ritueel) of bij de overgang naar volwassen worden. Rituelen zijn dus meer dan alleen gezellige feestjes. Ze zijn van groot belang om je goed te blijven voelen. 

Hier zijn een paar artikelen die een goede impressie geven over
wat je kunt verwachten op Bijna Hippie;

Eclectisch ouderschap is bewust ouderschap
Natuurlijke oplossingen bij luieruitslag
20 bijbaantjes voor thuisblijfmoeders (of -vaders)
De functie van berg

Het verhaal van Bijna Hippie;

Bijnahippie.nl is begin 2018 ontstaan vanuit een samenwerking tussen mijzelf en Gerdine, een vriendin van mij. Op dat moment was mijn eigen zoon 1 jaar en Gerdine in verwachting van haar 3e kind. Regelmatig bespraken we het ouderschap en de obstakels die we tegen kwamen.
Op een dag stuurde Gerdine mij een bericht; "Heb je wel eens gedacht aan bloggen? Ik ga er een starten. Wil je samenwerken?". Twee weken later was bijnahippie.nl een feit en helemaal 'up & running'.  

Hoe mijn interesse werd gewekt;

Al van jongs af aan wist ik dat ik moeder wilde worden. Ik ben altijd gek op baby's geweest en had al vroeg verschillende oppas baantjes.
Gezonde voeding was iets waar ik pas later meer over wilde leren. Dit kwam doordat ik een hond had waarmee ik vrij regelmatig bij de dierenarts zat i.v.m. verschillende kwaaltjes. Vooral darmontsteking was iets waar hij regelmatig last van had. Toen ik het na een behoorlijk aantal hoge dierenartsrekeningen en antibioticakuren niet meer geloofde dat het gewoon toeval of pech was dat hij zo vaak ziek was ben ik me gaan verdiepen in zijn voeding. Ik ben hem na flink wat onderzoek gaan voeden met waar hij als carnivoor voor gebouwd was; vlees. En zijn kwaaltjes verdwenen als sneeuw voor de zon. 

Natuurlijke genezing

Na dit succes ben ik me ook meer gaan verdiepen in mijn eigen voeding en gezondheid. Ik kwam uit bij het werk van de tandarts Weston Price, die onderzoek heeft gedaan naar wat de kerngezonde mensen uit natuurvolken van over de hele wereld aten. Hierdoor heb ik mijn eigen dieet aangepast en ben ik vervolgens mijn interesse voor natuurgeneeskunde verder gaan uitdiepen. Door het uitspitten van talloze websites en boeken, het doen van cursussen en veel uitproberen werd mijn kennis steeds groter. Het aantal successen met het genezen door middel van natuurlijke geneeswijzen steeg. Hierdoor zijn gezonde voeding en natuurlijke geneeswijzen inmiddels onderdeel van mijn manier van leven geworden. 

Natuurlijk ouderschap

Tijdens mijn opleiding tot pedagogisch medewerker kwam ik het begrip natuurlijk ouderschap tegen. Het was iets wat direct mijn aandacht trok. Ik had al goede ervaringen met natuurlijke dingen en dit was iets wat heel goed aansloot bij mijn manier van leven. Ik ben de richtlijnen voor natuurlijk ouderschap na het behalen van mijn diploma gaan toepassen in mijn werk met kinderen en na een tijdje als natuurlijke gastouder aan de slag gegaan.

Nieuwe inzichten

Na de geboorte van mijn zoon begon mijn reis als ouder en heb ik alle informatie die ik kon vinden verslonden over hoe ik het "goed kon doen" (spoiler: er is geen 'goed'). Ik raakte nog verder geboeid door onvoorwaardelijk ouderschap, montessori, waldorf, RIE, en vele andere ouderschap stromingen. Nog steeds kom ik nieuwe inzichten tegen en de resultaten veranderen en groeien dan ook voortdurend.

Ik geloof er in dat alle ouders een eclectische manier van opvoeden verdienen. En hou niet van dogmatische "one-size-fits-all" theorieën.
Nog steeds verslind ik boeken, blogs, cursussen over ouderschap en natuurlijke geneeswijzen. En ik deel mijn favoriete gedachten, ideeën en methoden met jullie. Dat wil zeggen; nadat ze uitgetest en op de proef zijn gesteld door mijzelf of in mijn eigen gezin. De dingen waar ik voor pleit zullen genuanceerd, respectvol en altijd vriendelijk bedoeld zijn. 

Uitvoerbare inspiratie

Maar ik weet dat het lezen van al die informatie voor de meeste ouders niet haalbaar is en dat je je daarna meer overweldigd en verward kunt voelen dan voordat je begon met lezen. Bovendien zijn er veel tegenstrijdige berichten en theorieën en soms is het onmogelijk om alle mooie theorie om te zetten in bruikbare manieren in de praktijk. Daarom wil ik het inspirerende omzetten in het uitvoerbare, zodat je er uit kunt halen wat bruikbaar is in jouw situatie en de rest kunt laten voor wat het is. 

Imperfectie

Een van de dingen waar ik het meest bang voor ben is dat mensen denken dat ik het perfect doe en me beschuldigen als bedrieger wanneer ze er achter komen dat dit niet zo is. Want ookal doe ik nog zo mijn best, lees ik al die geweldige theorieën en weet ik nog zo goed dat mijn kind niet moeilijk doet maar het moeilijk heeft... Nog steeds ben ik vaak geneigd te schreeuwen, mijn geduld te verliezen, te dreigen, om te kopen of mijn macht als moeder te misbruiken. Ik probeer mezelf er steeds aan te herinneren dat ik ook maar een mens ben en dat geen enkel mens perfect kan zijn. Hopelijk zie jij het ook zo. 

Ik ben geen wetenschapper, psycholoog of zelfs doorgewinterde moeder. Mijn kinderen zijn jong, waarschijnlijk net als de jouwe.
Ook bij mij komt het voor dat ik twijfel, gefrustreerd raak of mama-driftbuien heb. Maar ik ben vastbesloten om mezelf telkens weer te verbeteren en zoveel mogelijk te leren om er 100% voor mijn kinderen en voor jou te zijn. Je zult hier veel gebreken, technische storingen, rare grammaticale fouten, slecht belichte of wazige foto's(met slecht kapsel en al) en typefouten kunnen vinden - ik ben geen machine. Maar je kunt ook mijn openheid, humor en passie verwachten. Klaar om deze (te)gekke reis als moeder te bewandelen met jou samen.

De toekomst van Bijna Hippie

In 2021 is Gerdine zich helemaal gaan richten op het uitbrengen van het boek dat ze geschreven heeft en op het geven van cursussen op het gebied van spiritualiteit. De artikelen die ze voor Bijna Hippie geschreven heeft vind je terug op de Bijna Hippie website en Gerdine zelf kun je volgen via Instagram. Check zeker ook haar website gewoongerdine.nl als je meer over haar geweldige projecten wilt weten. 

Bijna Hippie groeit gestaag verder. Er zullen steeds nieuwe artikelen op komen te staan en ik blijf op zoek naar manieren om anderen te helpen. Het idee is om een fijne community te creëren met gelijkgestemde mensen.

Misschien ben ik een idealist, maar een van de grootste doelen in mijn leven is om echt het verschil te maken in het leven van mensen. 
Deze wereld waar iedereen deel van uit maakt is de mooiste en enige die er is en ik wil er iets van waarde aan bijdragen. Ik weet nog niet precies op wat voor manier dit zal zijn. Misschien met Bijna Hippie, misschien op een andere manier. Is dat haalbaar? Geen idee. Wat ik wel weet is dat ik zelf nog lang niet uitgeleerd ben. Wie weet kan ik door mezelf steeds verder te verbeteren bijdragen aan het verbeteren van de wereld - ook al is dat maar op een kleine manier. 

Liefs,
Lucie

>