By Gerdine

april 3, 2018


afsluiten, antroposofie, baby's, Berg, fontanel, mutsje, prikkels, stripmutsje, wol, zijde

5 comments

Er word veel geschreven over berg bij baby’s en dan vooral over hoe je er vanaf komt. Echter is er in de antroposofie een uitleg die bij mij helemaal klopt. Berg heeft een functie, het is niet zomaar een nutteloze uitslag bij baby’s maar het is ter bescherming. En ja hoor, ook hier hebben ze een antwoord op hoe je er van af komt.

Wat is berg?

Berg zijn huidschilfers op het hoofd van een baby. Al kan het ook voorkomen bij peuters en kleuters. Hoe berg ontstaat is niet helemaal duidelijk. Het kan zijn dat het van het indrogen van het vernix komt of het is een soort roos. Met andere woorden, ze hebben geen idee wat het is en hoe het komt.
Wel weten ze dat het volledig onschadelijk is voor de baby zelf. Vaak verdwijnt het vanzelf maar meestal halen de ouders het zelf weg met een beetje babyolie.

De functie van berg bij baby's - Bijna Hippie
Bron: NHS.uk
Berg in de antroposofie

Als baby’s geboren worden is hun schedel nog niet volledig gevormd en gehard. Dit betekend dat ze open stukjes hebben, deze heten fontanellen. Er zit er een boven op het hoofd, en een achter op het hoofd. De achterste is vaak snel dicht maar die boven op zit duurt tot twee jaar voor deze gesloten is. Tot die tijd zijn de hersenen onder het fontanel niet beschermd door de schedel.

Een baby is zeer gevoelig voor prikkels van buitenaf, en zeker op de plekken waar de barrière tussen binnen(het lichaam) en buiten(de wereld) dun is komen de prikkels sterker binnen. Om de prikkels op de hersenen te verminderen zorgt het lichaam voor een extra laagje, berg. Je ziet berg dan ook voornamelijk op deze twee open plekken van het hoofdje.
Hele gevoelige kinderen zullen meer last hebben van berg dan kinderen die niet zo gevoelig zijn.

Prikkels afsluiten

Om je kindje goed te helpen afsluiten en prikkels te verminderen kan je dus zelf een barrière plaatsen tussen de buitenwereld en het hoofdje van je baby. Gelukkig is dit heel simpel te doen doormiddel van een mutsje. Echter om het goed te doen en het meeste effect te hebben is een mutsje van natuurlijk materiaal. Dat wil zeggen, wol of zijde. Biologisch katoen kan ook werken maar werkt toch minder dan wol of zijde.

Ik merkte het goed bij mijn zoontje dat zijn berg inderdaad minder werd als hij een mutsje droeg. Hij heeft er dan ook veel minder lang last van gehouden dan mijn dochter. Al is die ook een stuk gevoeliger dan mijn zoon. Twee dingen die kunnen bijdragen en ik zag het verschil heel goed hier.

Strikmutsje

Wil je dat jou kindje dus zo weinig mogelijk berg ontwikkeld dan is een mutsje de oplossing. En dan wel een strikmutsje. Persoonlijk ben ik geen fan van die mutsjes omdat ik ze er gewoon niet leuk uit vind zien, maar ze werken wel erg goed.

Het helpt jouw baby dus prikkels te weren en niet alleen dat. In het begin kunnen baby’s hun warmte niet goed reguleren en de meeste warmte verdwijnt uit het grootste gedeelte van hun lichaam. Wat bij baby’s hun hoofdje is. We kleden baby’s wel goed aan maar vergeten vaak hun hoofdje te doen. Ja, ook binnen is een mutsje nodig.

En alle energie die niet gaat naar zichzelf warm houden kan gaan naar groeien en ontwikkelen.

Een win win situatie dus!

Wat zijn jouw ervaringen met berg? En ga je het proberen bij jouw baby, zo’n strikmutsje?

Ik hoor het graag in de reacties hieronder!

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

Gerdine

About the author

Gerdine moeder van Maria (Juli 2013), Erik (Nov 2015) en Alyssa (mei 2018). Zij is zeer gepassioneerd over natuurlijke geneeswijze en Reiki master. Ook is zij life coach en fanatiek schrijfster. Daarnaast houd ze erg van boeken verslinden en films en series kijken.

 • Ik ken het verschijnsel berg inderdaad wel, maar mijn kinderen hadden er niet zo heel veel last van. Dus ik daarom ook niet. Ik heb er eigenlijk nooit iets meegedaan of zo.

  • Dat kan heel goed hoor! Niet elk kind heeft er evenveel last van. Het heeft ook erg te maken met de gevoeligheid van je kind. Dan zijn jou kinderen gewoon minder prikkel gevoelig 🙂

 • Laatste reactie hier is al even terug..maar probeer het toch maar. Ben namelijk benieuwd wat je weet/te vertellen hebt over berg op de voetzooltjes? (Baby van 11 weken). Daarnaast heeft ze het ook tussen de wenkbrauwen en vooraan de haargrens op het voorhoofd. Ben benieuwd!

  Oudste van 3 heeft nog steeds berg op haar hoofd. Is een heel gevoelig meisje idd 😉

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

  >