By Gerdine

maart 27, 2018


eerlijkheid, genante vragen, kinderen, leugens, liegen, nieuwsgierigheid

3 comments

4 redenen om niet te liegen tegen je kinderen! -Bijna hippie

Hier in huis word er eigenlijk nooit gelogen tegen de kinderen. Ik ben van mening dat dit totaal niet nodig is en vind eerlijkheid belangrijk van beide kanten.

Hier vertel ik mijn 4 redenen waarom!

Eerlijkheid

‘Eerlijkheid duurt het langst’ een spreekwoord dat we allemaal wel kennen. Toch zijn er maar weinig mensen die zich er echt aan houden. Ze verwachten het echter wel van anderen. Zo ook met onze kinderen. We verwachten dat onze kinderen niet liegen, dat zij altijd eerlijk zijn tegen ons. Maar kinderen leren vooral door ons voorbeeld. Dus als wij het doen, is de kans groot dat zij het ook gaan doen. Daden spreken luider dan woorden. Als wij zeggen tegen een kind dat hij niet mag liegen maar wij liegen zelf wel over dingen, hoe groot of klein ook, dan zal het kind toch gaan liegen.

Nieuwsgierigheid

Kinderen zijn razend nieuwsgierig en zo leren zij de wereld om hun heen kennen. Vragen stellen hoort hierbij. Ik vind het dan ook erg belangrijk om deze vragen zo eerlijk mogelijk te beantwoorden. Dit betekend niet dat je het zo uitgebreid mogelijk moet vertellen. Compact is vaak beter.
Ik las eens dat kinderen nooit meer vragen dan ze aan kunnen. Als ze een vraag stellen en jij geeft kort antwoord dan bepalen ze zelf of ze verder vragen of dat dit zo genoeg is.  En dit doe ik met alle vragen. Ook moeilijke of ‘genante’.  Zoals waar komen baby’s vandaan. Ik ga mijn 4 jarige nog niet uitleggen hoe seks werkt, maar wel dat er een baby in de buik van de mama groeit. En als ze vragen hoe die daar komt dan zeg ik dat de papa een zaadje plant in de buik van de mama. Het is waar, compact en goed genoeg voor hun leeftijd. Mijn dochter is hier dan ook content mee en vraagt niet verder.

Vertrouwen

Je ouders zijn de eerste personen op wie je volledig vertrouwt. Je gaat er vanuit dat zij altijd voor je zullen zorgen en dat zij altijd eerlijk tegen jou zijn. Het kan de vertrouwensband dus behoorlijk verstoren als je liegt. Natuurlijk ligt dit wel aan de soort leugen. Toch is het beter om leugentjes zo veel mogelijk te voorkomen. Ook de leugentjes om eigen bestwil. Is dit wel echt om de bestwil van je kind, of die van jou?

Een verdraaid beeld

Ik heb wel eens verhalen gehoord en gelezen van mensen die tot ver in hun volwassenheid dingen geloofde die hun ouders vertelt hadden die eigenlijk helemaal niet waar zijn. Dit gaf hun een verdraaid beeld van de werkelijkheid. Vaak is dit tamelijk onschuldig maar soms kan het ook een grote impact hebben. Zeker als het gaat over dingen als seksualiteit, het eigen lichaam en gezondheid. Daarnaast kan het voor tieners behoorlijk gênant zijn als ze iets vertellen wat helemaal niet waar blijkt te zijn. Dit kunnen ze jou kwalijk nemen en het vertrouwen schaden.

Denk dus goed na voor je antwoord geeft op een vraag of iets uitlegt of dit kwaad kan later.

Een vraag niet beantwoorden

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een vraag niet te beantwoorden. Misschien omdat je het antwoord niet weet of omdat je op dat moment gewoon geen zin heb om het goed uit te leggen.

Ik krijg ook wel eens vragen waar ik weinig mee kan of niet goed kan uitleggen. Dat zoeken we dan of samen op, of ik zeg dat ik het niet weet en er op terug kom.

Zo vroeg mijn 4 jarige eens ‘wat is god.’ Dit vind ik een lastige vraag aangezien wij verder niet gelovig zijn. Ik heb gezegd dat ik er op terug kwam omdat ik het niet goed kon uitleggen. Ook hier is mijn dochter dan weer content mee.

Seks vragen

Ik vind het erg belangrijk om al vroeg te beginnen met seksuele voorlichting. In het begin heeft het nog weinig met seks zelf te maken maar wel met hun eigen lichaam, lichamen van andere en het respect erom heen. Vanaf 1 a 2 jaar leren mijn kinderen al respect te hebben voor het lichaam van een ander en dat van zichzelf. Ze leren hoe hun lichaam voelt, wat ze wel fijn en niet fijn vinden en dat bepaalde delen privé zijn en niemand daar aan mag komen zonder hun toestemming. Ook wij niet!

Ze leren de correcte namen van de geslachtsdelen en hoe jongens en meisjes verschillen. Ook goede hygiene van de geslachtsdelen hoort hierbij. Veel verder dan dat hoef je dan ook niet te gaan met je kind van 2 tot 4 a 5 jaar. Verder wacht ik tot de vragen komen.

Conclusie

Liegen is niet nodig en zal hier ook niet vaak voorkomen. Mijn man vind het nog wel leuk om een grapje uit te halen maar dit word dan ook duidelijk vermeld dat het een grapje was. Mijn dochter vind het nu ook leuk om grapjes met ons uit te halen.
Nu hoort liegen van een kind er altijd wel een beetje bij omdat ze toch grenzen op zoeken en niet altijd de consequentie van die actie willen ondervinden. Ook kunnen ze meer gaan liegen omdat wij te heftig reageren als ze wel de waarheid vertellen. Bedankt dus altijd voor eerlijkheid en geef zelf het goede voorbeeld.

Hoe pak jij dit aan thuis? En heb je wel een vragen gehad waar je echt geen antwoord op wilde geven? Laat het weten in de reacties hieronder.

 

4 redenen om niet te liegen tegen je kinderen - bijnahippie

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

Gerdine

About the author

Gerdine moeder van Maria (Juli 2013), Erik (Nov 2015) en Alyssa (mei 2018). Zij is zeer gepassioneerd over natuurlijke geneeswijze en Reiki master. Ook is zij life coach en fanatiek schrijfster. Daarnaast houd ze erg van boeken verslinden en films en series kijken.

  • Mee eens. Net als sorry zeggen moet je als ouders ook eerlijk zijn. Als wij het niet doe waarom zouden je kinderen dat dan wel moeten? En dat is eigenlijk met alles zo.

    • Precies, dank je wel, alsjeblieft, sorry, het zijn allemaal dingen die wij als voorbeeld moeten geven. En het is gewoon netjes!

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

    >