By Lucie

november 11, 2023


gezond, huishoudelijke producten, natuurlijk wasmiddel, schadelijke stoffen

0 comments

In een wereld vol met huishoudelijke producten die vaak vol zitten met schadelijke chemicaliën, is het geen wonder dat steeds meer mensen de overstap maken naar natuurlijke en zelfgemaakte alternatieven. Het goede nieuws is dat je zelf een breed scala aan effectieve en milieuvriendelijke huishoudelijke producten kunt maken, en in dit artikel lees je hoe.

1. Natuurlijke Allesreiniger

Waarom zou je een agressieve chemicaliën bevattende allesreiniger kopen wanneer je er zelf heel makkelijk een kunt maken? Meng hiervoor gelijke delen water en azijn in een spuitfles en voeg een paar druppels essentiële olie, zoals lavendel of citroen, toe voor een frisse geur. Deze zelfgemaakte allesreiniger is perfect voor het schoonmaken van aanrechtbladen, tafels en zelfs de badkamer.

2. DIY Wasmiddel

Wist je dat commercieel wasmiddel vaak synthetische geurstoffen en chemicaliën bevat die je huid kunnen irriteren? Maak je eigen wasmiddel met maar drie ingrediënten: fijn geraspte zeep (zoals Marseillezeep), sodakristallen en zuiveringszout. Meng ze samen en bewaar het in een luchtdichte container. Voeg een paar eetlepels toe aan je wasmachine en geniet van schone kleren zonder agressieve chemicaliën.

3. Natuurlijke Luchtverfrisser

Weg met de spuitbussen vol kunstmatige geuren! Maak je eigen natuurlijke luchtverfrisser door een potje te vullen met zuiveringszout en er een paar druppels essentiële olie aan toe te voegen. Plaats dit potje in kamers die wat frisse lucht kunnen gebruiken, en je zult merken dat onaangename geurtjes snel verdwijnen.

4. Milieuvriendelijke Afwasmiddel

Afwassen is een dagelijkse klus, maar je kunt je eigen milieuvriendelijke afwasmiddel maken. Meng gelijke delen vloeibare castillezeep en water, voeg een beetje zuiveringszout toe voor extra schuurkracht en bewaar dit mengsel in een herbruikbare dispenser. Je borden zullen sprankelen zonder schadelijke chemicaliën.

5. Natuurlijke Glasreiniger

Glasreinigers uit de winkel kunnen strepen achterlaten en een nare geur hebben. Maak je eigen natuurlijke versie met gelijke delen water en witte azijn. Voeg een scheutje citroensap toe voor een frisse geur en gebruik net als je oma vroeger krantenpapier in plaats van papieren handdoeken voor een glanzend resultaat.

Het maken van je eigen natuurlijke huishoudelijke producten is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor het milieu. Bovendien bespaar je geld en kun je genieten van een schoon huis zonder de zorgen over schadelijke chemicaliën. Probeer deze eenvoudige recepten uit en ontdek hoe gemakkelijk het is om een natuurlijk huishouden te creëren.

Heb je zelf nog tips of recepten voor natuurlijke huishoudelijke producten? Deel ze hieronder in de reacties!

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

About the author

Een van de oprichters van BijnaHippie.nl.
Lucie is gepassioneerd over gif-vrij leven, duurzaamheid, natuurlijk ouderschap en minimaliseren. Ze is sinds februari 2017 de trotse moeder van een zoon en sinds oktober 2020 van een dochter.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

>