By Lucie

december 2, 2023


balans, mainstream ouderschap, natuurlijk ouderschap, opvoeden, opvoedstijlen

0 comments

In een wereld waarin het opvoeden van kinderen een oneindig aantal benaderingen kent, staan natuurlijk ouderschap en mainstream ouderschap vaak op gespannen voet. Maar wie zegt dat ze niet hand in hand kunnen gaan? In dit artikel lees je hoe deze twee opvoedingsstijlen elkaar kunnen aanvullen en een weloverwogen, gebalanceerde benadering van het ouderschap kunnen vormen.

1. Wat is natuurlijk ouderschap?

Natuurlijk ouderschap is geworteld in het idee dat kinderen moeten opgroeien in een liefdevolle, ondersteunende omgeving die hun eigen tempo respecteert. Ouders die deze benadering omarmen, hechten waarde aan borstvoeding, co-slapen en het belang aan emotionele verbinding met hun kinderen. Natuurlijk ouderschap draait om begrip, geduld en bewuste keuzes.

2. Wat is mainstream ouderschap?

Mainstream ouderschap vertegenwoordigt de meer traditionele aanpak van het opvoeden van kinderen. Het volgt vaak richtlijnen zoals het vastleggen van vaste slaapschema’s, flesvoeding, en het bevorderen van onafhankelijkheid van een jonge leeftijd. Dit soort ouderschap kan helpen om structuur te bieden, wat voor sommige ouders en kinderen comfortabeler kan zijn.

3. De voordelen van natuurlijk ouderschap:

Natuurlijk ouderschap richt zich op een sterke ouder-kindrelatie, hechting en emotionele intelligentie. Het legt de nadruk op een kindgerichte benadering en biedt ruimte voor individualiteit. Het kan kinderen helpen zich veilig te voelen en het vertrouwen te ontwikkelen dat ze nodig hebben om uitdagingen aan te gaan.

4. De voordelen van mainstream ouderschap:

Mainstream ouderschap biedt structuur en voorspelbaarheid. Het kan ouders helpen om de eisen van hun drukke levens in evenwicht te brengen en kinderen voor te bereiden op de verwachtingen van de maatschappij. Deze aanpak is doorgaans meer gestandaardiseerd en kan voor sommige gezinnen eenvoudiger te volgen zijn.

5. Het samenkomen van twee werelden:

De sleutel tot een succesvolle combinatie van natuurlijk en mainstream ouderschap is flexibiliteit. Ouders kunnen elementen van beide benaderingen omarmen op basis van de behoeften van hun kind en hun eigen overtuigingen. Bijvoorbeeld, co-slapen en borstvoeding kunnen naadloos samengaan met gestructureerde maaltijden en schoolvoorbereiding.

6. Praktische tips:

  • Probeer te begrijpen dat er geen one-size-fits-all benadering is voor ouderschap.
  • Communiceer openlijk met je partner over welke elementen van elke benadering belangrijk voor jullie zijn.
  • Wees bereid om aanpassingen te maken naarmate je kinderen groeien en zich ontwikkelen.
  • Zoek ondersteuning en advies van andere ouders die beide benaderingen combineren.

Het samenvoegen van natuurlijk ouderschap en mainstream ouderschap kan een weloverwogen en gebalanceerde opvoedingsbenadering bieden. Door de voordelen van beide benaderingen te benutten, geef je je kinderen een solide basis voor een gezonde ontwikkeling en een gelukkig leven.

Verder lezen over natuurlijk ouderschap?

Het boek van Jean Liedloff (op zoek naar het verloren geluk) staat vol met inspiratie, je vind hem hier.


Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

About the author

Een van de oprichters van BijnaHippie.nl.
Lucie is gepassioneerd over gif-vrij leven, duurzaamheid, natuurlijk ouderschap en minimaliseren. Ze is sinds februari 2017 de trotse moeder van een zoon en sinds oktober 2020 van een dochter.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

>