By Gerdine

april 14, 2020


adhd, angst, autisme, baby, hobby, hooggevoelig, hoogsensitief, hsp, kind, kinderen, leeftijd, peuter, sport, verplicht, zwem abc, zwemangst, zwemles, zwemmen, zwemschool

0 comments

Bijna elk kind in Nederland krijgt zwemles. Wel belangrijk in een land met zoveel water. Sloten, kanalen, rivieren, plassen, meren, de zee. De kans dat je kindje een keer in het water valt is best groot. Zeer belangrijk dus dat ze dan weten wat ze moeten doen. 

Op zwemles dus, maar wanneer is je kindje er klaar voor en moeten we zwemmen zien als een moet?

Verplichte kost

Vele ouders zien zwemles echt als iets verplichts waar je kind doorheen moet voor ze iets leuks kunnen gaan doen. Wat er helaas vergeten word is dat zwemmen ook een sport is. En zelfs een waar Nederlanders erg goed in zijn. Denk maar aan Inge de Bruin of Ranomi Kromowidjojo. Zwemmen is een ontzettende gezonde sport ook nog. Zo beweeg je elk deel van je lichaam, en omdat je lichaam gedragen word door het water en er geen harde stootbewegingen worden gemaakt is het beter voor spieren en gewrichten dan bv hardlopen. 

Veel kinderen vinden zwemmen ook erg leuk om te doen en na het behalen van het ABC zijn er verschillende opties om het zwemmen voort te zetten. Zoals wedstrijdzwemmen, waterpolo, snorkelen en tegenwoordig ook zeemeerminzwemmen. 

Als ouder heb je veel invloed op hoe jouw kind naar zwemles kijkt. Vind je kind het een verplichting waar die zo snel mogelijk van af wilt. Of heeft je kind het erg naar zijn zin en wilt hij het liefste door? 

De juiste zwemschool

Natuurlijk ligt niet alles bij de ouders. Ook de zwemschool is zeer belangrijk. Er zijn heel veel verschillende zwemscholen in Nederland en helaas zijn ze niet allemaal goed. Er gebeuren nog steeds ongelukkig maar dit gelukkig zelden. Wat belangrijker is, is hoe zij jouw kind leren zwemmen. Wat is het belangrijkste, de techniek of plezier? Perfect baantjes zwemmen of survival? 

De juiste zwemschool zorgt ervoor dat jouw kindje met plezier naar de les gaat en rustig de tijd krijgt om te wennen en alles aan te leren.
Elk kind leert op zijn eigen tempo en dat moet gerespecteerd worden.
Maar hoe vind je de juiste zwemschool? Hier zijn wat tips:

 1. Vraag andere ouders naar hun ervaring. Ouders weten vaak heel goed welke scholen er wel of niet goed zijn voor kinderen. 
 2. Ga eens kijken. Er zijn zwemscholen waarbij de ouders niet aanwezig mogen zijn bij de lessen en je dus ook niet mag komen kijken. Dit is voor mij een absolute no-go. Ik wil zien hoe er les gegeven word. Wat heb je als zwemschool te verbergen toch?
 3. Neem een proefles. Laat je kind zelf ervaren hoe er les gegeven word en laat je kind ook zijn mening geven over hoe de juf/meester is. Vond je kind het leuk of juist niet? En waarom?
 4. Een Licentie Nationale Zwemdiploma’s van het Nationale raad zwemveiligheid. Een keurmerk voor zwemdiploma’s en de eisen waar een kind aan moet voldoen om dat diploma te krijgen. Want als je kind een diploma krijgt wil je ook wel dat je kind kan zwemmen toch? Je vind zwemschool met licentie hier: www.licentiezwemabc.nl. 
 5. Plezier en survival vooral. Naast dat je kind het leuk vind is het ook belangrijk dat je kind snel leert zichzelf te redden in het water. Dit betekend dus zonder bandjes of andere drijfmiddelen. Leren drijven, draaien in het water en de kant op klimmen.
 6. Kleine groepjes. Heeft de zwemschool kleine groepjes van gemiddeld 6 kindjes of hele grote groepen waar jouw kind in zal verdwijnen? 

Er zijn nog veel meer tips maar het belangrijkste is wel, volg je gevoel. Voelt het niet goed, zoek dan verder. En kwaliteit is belangrijker dan prijs. 

Wanneer op zwemles?

Bij de meeste zwemscholen kan je kind beginnen met 4 jaar. En dan rekenen we natuurlijk het baby, peuter zwemmen niet mee. Vanaf 4 jaar zijn de meeste kinderen klaar voor zwemles. En wat bedoel ik daarmee. Er zijn bepaalde dingen die handig zijn om rekening mee te houden als je kind naar zwemles gaat. Dingen waar niet alleen het kind baat bij heeft maar ook de juf/meester. 

 1. Cognitieve ontwikkeling. Je kindje gaat op zwemles opdrachten moeten uitvoeren en zal moeten luisteren naar de juf/meester. Als je kindje dit niet goed kan of wilt dan, niet alleen kunnen ze niet goed mee doen met de les maar er kunnen ook ongelukken gebeuren. Perfect luisteren doet geen enkel kind, dus dat is zeker geen eis. Maar simpele opdrachten uitvoeren is wel handig.
 2. Fysieke mobiliteit en kracht. De gemiddelde les duurt driekwartier. Dat is best veel voor kinderen die het niet gewend zijn. Daarnaast moeten ze opeens zichzelf op een andere manier voortbewegen en boven water blijven. Hier is een bepaalde mobiliteit en kracht voor nodig. 
 3. Watervrij zijn. Met watervrij zijn word bedoelt dat je kind zonder angst het water in gaat, zich plezierig voelt in het water en in het water vrij beweegt. Bij een goede zwemschool word hier ook aan gewerkt maar het is wel handig als je kind dit al, voor het grootste gedeelte, is.
  Heb je een kind dat bang is, zoek dan een zwemschool met ervaren personeel en vraag naar hun angst protocol/werkwijze. Vaak hebben ze ook een vast personeels lid die ervaren is op dit gebied die jouw kindje in het begin ondersteunt. 
Mijn kind heeft…..

Heb jij nu een kind met ADHD, Autisme, angst of hoogsensitiviteit, of een andere factor die zou kunnen hinderen dan is het verstandig om een zwemschool te vinden die hier mee weet om te gaan. Er zijn zwemscholen met speciale groepjes voor kinderen die extra aandacht nodig hebben of die slecht prikkels kunnen verwerken.
Vraag hier ook naar bij andere ouders die dezelfde ervaring hebben. Zo kom je vaak tot de beste zwemschool voor jou en jouw kind.

Al met al, het beste is om vooral heel erg je gevoel te volgen. En als het niet gaat dan gaat het niet. Dan kun je beter jouw kind van zwemles afhalen en een tijdje zelf met je kindje gaan zwemmen om dat plezier en water vrij zijn weer terug te krijgen. 

Overleg ook geregeld met de zwemdocenten en wees niet bang om voor jouw kindje op te komen. 

Zwemmen is een ontzettende leuke sport! En met de juiste begeleiding vind ook jouw kind het geweldig! 

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

Gerdine

About the author

Gerdine moeder van Maria (Juli 2013), Erik (Nov 2015) en Alyssa (mei 2018). Zij is zeer gepassioneerd over natuurlijke geneeswijze en Reiki master. Ook is zij life coach en fanatiek schrijfster. Daarnaast houd ze erg van boeken verslinden en films en series kijken.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

>