By Lucie

maart 6, 2018


baby, Babyzwemmen, chloor, gifvrij, risico's, zwembad, zwemmen

1 comments

Op internet zijn veel voordelen van zwemmen met je baby te vinden. Maar dat er ook aardig wat risico’s zijn zal je misschien verbazen.
Bij de meeste zwembaden kan je vanaf dat je kindje 12 weken oud is beginnen met babyzwemles. Maar er zijn ook zwembaden waarbij je al vanaf 6 weken mee mag doen. Zelf ben ik begonnen met babyzwemmen toen mijn zoon 10 weken oud was. Achteraf zou ik liever met 15 a 16 weken begonnen zijn omdat hij toen zijn hoofdje zelf overeind kon houden, wat het allemaal een stuk makkelijker maakte.
Je kan natuurlijk ook gewoon gaan vrijzwemmen in het openbare zwembad met je kindje, vaak mogen kinderen tot 1 jaar gratis naar binnen.

De risico’s van chloor

In Nederland zijn helaas geen openbare zwembaden zonder chloor te vinden omdat dit niet is toegestaan. Wel zijn er een aantal chloor-arme zwembaden en als er een in de buurt zit raad ik zeker aan om deze te kiezen boven een zwembad dat niet chloor-arm is. Hier vind je een overzicht.

Chloor is namelijk niet bepaald gezond en met name voor baby’s is het verstandig om hier voorzichtig mee om te gaan. Zo zijn de chloordampen erg ongezond voor je longen en kan het bijvoorbeeld bronchitis of een astma-aanval triggeren. Daarom is het raadzaam om niet te gaan zwemmen als je kindje gevoelige longen heeft of een verhoogd risico op astma voordat hij 1 jaar is. De voordelen wegen dan gewoon niet op tegen de nadelen in mijn ogen.

Verder blijkt uit onderzoek dat chloor uit zwembaden een verhoogd risico op testosteron tekort kan veroorzaken. Testosteron is het “mannen hormoon” omdat vooral mannen een hoog gehalte ervan in hun lichaam hebben, maar ook vrouwen maken het aan. Het is betrokken bij veel functies in het lichaam en zorgt dat er bij jongens in de puberteit voor dat ze de baard in hun keel krijgen enzo. Een tekort veroorzaakt onder andere verlies van spiermassa, problemen met gewichtsverlies, weinig energie, stemmingswisselingen, bloedarmoede en slaapproblemen. Maar ook diabetes type 2, botontkalking en hart en vaatziekten worden geassocieerd met een testosteron tekort.

Ook krijgen veel mensen door chloor in het water last van een droge huid, rode ogen en/of een loopneus na het zwemmen. Dit lijkt redelijk onschadelijk maar kan zeker voor baby’s erg vervelend zijn. Vooral als je kindje gevoelig is voor eczeem is dit iets om rekening mee te houden.

Dit kan je doen om de risico’s van chloor zo veel mogelijk te beperken:
  • Smeer je kindje in met een beschermende zalf voor het zwemmen. Doe dit het liefst als je nog thuis bent zodat de zalf de tijd krijgt om goed in te trekken. Anders kan je kindje erg glibberig worden.
  • Douche voor en na het zwemmen met een niet chemische zeep. Door zweet, urine en bepaalde ingrediënten in verzorgingsproducten zoals bodylotion en make-up ontstaat een chemische reactie met het chloor waardoor schadelijke chloride dampen ontstaan.
    Daarnaast neemt de huid vocht op en daardoor in het zwembad ook chloor. Door van tevoren te douchen is er al een deel schoon water door de huid opgenomen waardoor er minder chloorwater in de huid trekt.
  • Zoek na het zwemmen gelijk frisse buitenlucht op en blijf niet hangen bij het zwembad. Zo help je de longen van je baby om de schadelijke chloride dampen uit te ademen.
  • Geef je kindje na het zwemmen een bad waarin je 2 eetlepels bentoniet klei hebt gedaan. Dit is een klei soort die de eigenschap heeft zich te binden met gifstoffen als het in contact komt met water. Hierdoor wordt het chloor uit de huid van je baby getrokken.
Andere risico’s van zwemmen met je baby:
  • Onderkoeling
    Baby’s en jonge kinderen kunnen veel minder makkelijk hun temperatuur vasthouden, dus zelfs als het water 35 graden is kan je kindje onderkoeld raken als je te lang in het water blijft. De normale lichaamstemperatuur is immers 37 graden dus als je kindje afkoelt naar 35 graden is hij al flink onderkoeld.
  • Ziekte
    De warme en vochtige omgeving is een hele fijne plek voor bacteriën en schimmels en een verkoudheid is dan ook snel opgelopen na een bezoek aan het zwembad.
  • Verdrinking
    Je moet je kindje altijd in de gaten houden bij het water i.v.m. het risico op verdrinking. Ga niet als enige volwassene met meerdere kinderen zwemmen.
    Vanaf dat je kindje zich ‘zelfstandig kan voortbewegen’ (= lopen) willen openbare zwembaden dat hij zwembandjes draagt. Investeer in comfortabele zodat je kindje het niet erg vind om ze om te hebben. Voor jongere baby’s zijn er speciale drijfbanden te krijgen waar hij in kan zitten als jullie in het water zijn. Deze mag je ook gebruiken in plaats van zwembandjes.
De voordelen

Uiteraard zitten er ook een hoop voordelen aan zwemmen met je baby (of peuter).
Namelijk onder andere dat;

  • je zijn spieren op een veilige manier traint
  • het jullie wederzijdse vertrouwensband versterkt
  • de zintuigen van je baby worden geprikkeld
  • je baby er van zal ontspannen omdat het warme water hem aan de baarmoeder herinnert
  • het de zelfredzaamheid van je kindje vergroot

Zelf vind ik het grootste voordeel dat mijn baby enorm watervrij is geworden door het zwemmen. Hij vindt het geweldig om met water te spelen, in bad te gaan en  de waterbak van de hond om te gooien te douchen.
Ook vind ik het belangrijk dat hij leert om op een veilige manier met water om te gaan, hoe hij moet drijven en dat hij zijn adem in houd als hij onder water komt.
Daarnaast vinden mijn man en ik het ook heel erg leuk om te doen met hem(en hijzelf duidelijk ook). Het is echt genieten om te zien hoeveel lol mijn zoon heeft alleen al als we het zwembad in lopen. En eenmaal in het water spettert hij er vrolijk op los en wil hij er niet meer uit.

Zwemmen is erg leuk om te doen met je kindje en zeker als je rekening houd met de risico’s kan het een enorme toegevoegde waarde in zijn of haar ontwikkeling zijn. Mocht je nog twijfelen raad ik zeker aan om het eens te proberen.

Ik ben benieuwd. Wil jij met je kindje gaan zwemmen? Waarom wel of niet?

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

About the author

Een van de oprichters van BijnaHippie.nl.
Lucie is gepassioneerd over gif-vrij leven, duurzaamheid, natuurlijk ouderschap en minimaliseren. Ze is sinds februari 2017 de trotse moeder van een zoon en sinds oktober 2020 van een dochter.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

    >