By Lucie

november 25, 2023


duurzaam ouderschap, duurzame gezinspraktijken, milieubewuste opvoeding, natuurlijk ouderschap

0 comments

Heb je je ooit afgevraagd hoe je duurzaamheid kunt integreren in je drukke gezinsleven? Als moeder van twee en een fervent voorstander van natuurlijk ouderschap, begrijp ik de uitdagingen maar al te goed. Maar ik kan je verzekeren dat duurzaam ouderschap geen onbereikbare droom is. Het draait allemaal om kleine stappen die leiden tot een grote impact. Laten we eens kijken hoe we duurzaamheid in de praktijk kunnen brengen.

1. Heroverweeg wegwerp

Een van de eerste stappen naar duurzaam ouderschap is het heroverwegen van wegwerpproducten. Denk aan luiers, doekjes en zelfs babyvoeding. Door over te schakelen op herbruikbare luiers en doekjes kun je aanzienlijk afval verminderen. Bovendien is het heel leuk om schattige, milieuvriendelijke luiers te kiezen voor je kleintje zoals deze bijvoorbeeld <3

2. Biologische babyvoeding

Als het gaat om babyvoeding, overweeg dan biologische opties. Biologisch voedsel is vrij van schadelijke chemicaliën en pesticiden, wat beter is voor zowel je baby als de planeet. Je kunt ook je eigen babyvoeding maken met lokale, seizoensgebonden producten voor een extra duurzaam tintje.

3. Speelgoedruil

Kinderen groeien snel, en hun speelgoed lijkt nooit te stoppen met zich op te stapelen. In plaats van nieuw speelgoed te kopen, kun je overwegen om speelgoed te ruilen met andere ouders. Dit is een geweldige manier om je kinderen nieuwe dingen te geven om mee te spelen zonder extra spullen te kopen.

4. Groene schoonmaak

Houd je huis schoon zonder schadelijke chemicaliën. Er zijn tal van milieuvriendelijke schoonmaakproducten op de markt, of je kunt eenvoudige doe-het-zelfrecepten proberen met ingrediënten zoals azijn en baking soda. Op deze manier zorg je voor een gezonde leefomgeving voor je gezin.

5. Duurzame kleding

Kinderen groeien uit hun kleding voordat je het weet. Kies voor duurzame kledingmerken en let op of de stof ook van duurzaam materiaal zoals katoen of wol (zoals dit super schattige pakje!) is gemaakt. Of koop tweedehands om verspilling te verminderen. En als je wat handig bent, kun je zelfs proberen om kleding te herstellen of aan te passen in plaats van ze weg te gooien.

6. Natuurlijke gezondheidszorg

Wanneer je kinderen ziek worden, overweeg dan natuurlijke behandelingsmethoden voordat je grijpt naar medicijnen met ongewenste bijwerkingen. Kruidengeneeskunde en homeopathische remedies kunnen vaak effectieve en veilige opties zijn.

7. Duurzaam leren

Stimuleer duurzaam denken bij je kinderen door samen de natuur te verkennen. Ga wandelen, tuinieren of breng tijd door in de natuur. Het helpt hen een diepe waardering voor de aarde te ontwikkelen en er ook in de toekomst respectvol mee om te gaan.

8. Delen en lenen

Denk aan delen en lenen als een levensstijl. Deel speelgoed met vrienden, leen boeken bij de bibliotheek en ruil kleding met andere ouders. Het bevordert een gevoel van gemeenschap en minimaliseert verspilling.

Duurzaam ouderschap in de praktijk brengen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het gaat erom bewuste keuzes te maken die passen bij jouw gezin. Door deze kleine stappen te zetten, kun je een grote impact hebben op de wereld waarin je kinderen zullen opgroeien. Dus laten we samen werken aan een groenere, gezondere toekomst voor onze kleintjes!

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

About the author

Een van de oprichters van BijnaHippie.nl.
Lucie is gepassioneerd over gif-vrij leven, duurzaamheid, natuurlijk ouderschap en minimaliseren. Ze is sinds februari 2017 de trotse moeder van een zoon en sinds oktober 2020 van een dochter.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

>