By Lucie

december 17, 2019


afval verminderen, baby, DIY, Do it yourself, duurzaam, gifvrij, luiers, luieruitslag, natuurlijke verzorging, peuter, schoonmaken, wasbare luiers

0 comments

Billendoekjes zijn een van die dingen die toen ik moeder werd echt onmisbaar bleken te zijn. Of je ze nu voor het schoonmaken van handjes, gezichten, als zakdoek of (je raad het nooit) als billendoekjes gebruikt. Ze komen altijd van pas bij het verzorgen van je kind. En, het mooiste van alles, je kunt heel makkelijk zelf je eigen wasbare billendoekjes maken!

Kant en klare doekjes?

Wegwerpdoekjes staan mij tegen. Ik vind ze ten eerste eigenlijk altijd stinken, zo’n chemisch zoete lucht vind ik echt niet aantrekkelijk. Daarbij zitten er meestal ingrediënten in die ik liever niet op mijn baby gebruik (ook niet als het door de eu goedgekeurde stoffen zijn). Sommige doekjes laten ook een soort zeep laagje achter op je huid, iew.
Zeker wanneer je ze bij het schoonmaken van handjes gebruikt heb ik niet het idee dat dat lekker of gezond kan zijn als die handjes daarna weer een mondje in gaan. En daarbij zorgen die billendoekjes voor onnodig veel afval.
Voor mij was het dus niet meer dan logisch dat ik wasbare billendoekjes zou gaan gebruiken toen ik besloot voor wasbare luiers bij mijn baby te gaan.

Wasbare billendoekjes maken

En dat is een keuze waar ik nog steeds geen spijt van heb. Echt ideaal vind ik ze.
Je kunt ze kant en klaar kopen maar om de kosten te drukken ben ik achter de naaimachine gekropen en heb ik ze zelf gemaakt. Zelfs als je nog nooit een naaimachine hebt gezien is dit een ideaal beginnersproject. Je kunt er eigenlijk niks aan verkeerd doen. Het ergste wat er kan gebeuren is dat je niet helemaal recht naait maar dat maakt voor het gebruik niet uit. Sterker nog, je hoeft ze niet eens te naaien. Dan gaan de doekjes alleen rafelen en dat is wat minder mooi. Maar niet minder effectief.

Benodigdheden om wasbare billendoekjes te maken

Voor het maken van wasbare billendoekjes heb je een stof nodig die goed vocht absorbeert. Zelf heb ik een tweedehands flanellen laken gebruikt maar je kunt ook hydrofiel doeken, badstof van bijvoorbeeld oude handdoeken of andere katoenen stof gebruiken.

Verder is een naaimachine en garen in verschillende kleuren handig.

Werkwijze

Stap 1

Strijk je stof en meet het formaat van je doekjes uit, teken het af en knip uit.
Ik ben voor doekjes van 19 cm gegaan en had een mal gemaakt om het mezelf makkelijk te maken.

Stap 2

Knip de stukken stof uit.

Stap 3

Stel de naaimachine in op een zigzag steek en naai over alle randjes van je billendoekjes. Naai het eind een klein stukje over het begin heen om het draad vast te zetten.
Ik heb 20 doekjes gemaakt met 4 verschillende kleuren draad.

Stap 4

Werk de doekjes netjes af door de draadjes af te knippen.

Klaar!

Zo simpel is het. En ook een ideaal projectje op tussendoor te doen. Het knippen koste mij het meeste tijd.

Als laatste kocht ik een bakje waar ze precies in passen waar ik een etiket op plakte.

Tip: je eigen gemaakte wasbare billendoekjes zijn ook een ideaal geschenk als kraamcadeau of bij een babyshower.

Wasbare billendoekjes gebruiken

Hoe je de wasbare billendoekjes wilt gebruiken hang uiteraard af van je persoonlijke voorkeur. Toen mijn zoon jonger was maakte ik een olie mengsel waar ik de doekjes in liet weken, dit was vooral handig bij borstvoedingspoep. Het recept vind je verderop in dit artikel.

Een andere manier om de wasbare billendoekjes te gebruiken is door ze voor ieder gebruik met alleen water nat te maken onder de kraan. Het voordeel hiervan is dat je warm water kunt gebruiken, wat vooral voor pasgeboren baby’s een stuk comfortabeler is. Daarbij is dit handiger als je maar weinig doekjes gebruikt op een dag. Ook kun je een spray flesje met lotion of water bij de billendoekjes bewaren waar je per gebruik een doekje mee nat maakt. Houd er dan wel rekening mee dat wanneer je lotion gebruikt, een spray flesje verstopt kan raken. Een oplossing hiervoor kan zijn om een druppeltje was lotion toe te voegen aan het recept zodat de olie zich vermengd met het water.

Recept wasbare billendoekjes “lotion”

Ingrediënten:

200 ml gekookt warm water

1 el kokosolie

1 druppel lavendel etherische olie

Gedroogde kamille bloemen of kamille thee zakjes.

Bereidingswijze:

Maak een thee van de gedroogde kamille bloemen en het gekookte water. Zeef de bloemen uit het water. Doe een eetlepel kokosolie in het water en een druppel lavendel etherische olie en roer even door tot de olie gesmolten is. Doe 1 voor 1 de doekjes in het mengsel en knijp ze uit.

De wasbare billendoekjes kun je in een waterdicht bakje doen en gebruiken wanneer nodig. Ik raad aan om iedere dag een nieuwe voorraad te maken zodat de vochtige doekjes geen kans krijgen om te gaan schimmelen. Om diezelfde reden is het ook aan te raden om het bakje waar je ze in bewaard regelmatig af te wassen. Zelf maakte ik iedere ochtend 10 doekjes klaar, zo had ik er altijd genoeg.

Wassen

Wanneer je wasbare luiers gebruikt kun je je doekjes met deze samen wassen. Anders kun je ze ook bij je handdoeken of andere was op 60 graden wassen.

Veel plezier en succes met het maken van je eigen wasbare billendoekjes!

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

About the author

Een van de oprichters van BijnaHippie.nl.
Lucie is gepassioneerd over gif-vrij leven, duurzaamheid, natuurlijk ouderschap en minimaliseren. Ze is sinds februari 2017 de trotse moeder van een zoon en sinds oktober 2020 van een dochter.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

>