By Lucie

december 31, 2019


affirmatie, boos, kalm blijven, moe, moeder, nee fase, peuterpuberteit, rust, trots, vermoeidheid

0 comments

50 mantra's voor ouders

Het is bij mij al regelmatig voorgekomen dat mantra’s mij door lastige situaties hebben gesleept en er voor gezorgd hebben dat ik me enorm trots op mezelf voel omdat ik de situatie en mezelf onder controle bleef houden. Er zijn nou eenmaal dagen waarbij het niet zo makkelijk lukt om de liefdevolle, onvoorwaardelijke moeder te zijn die ik mijn kind gun.

Je kent het vast wel. Zo’n dag waarbij alles mis lijkt te gaan. Je hebt maar 3 uurtjes geslapen, de oudste is de hele nacht aan het hoesten, snotteren en spoken geweest, je schoonmoeder belt je in de ochtendspits om te zeiken vertellen over hoe de kat van de buren in haar tuin had gepoept vannacht waarna ze quasi terloops nog eens vraagt of je jongste nu toch al zindelijk is. Háár kinderen waren ten slotte allemaal al ruim voor hun 2e verjaardag zindelijk. En de hond heeft de ingepakte lunch van de kinderen van het aanrecht opgegeten toen jij aan de telefoon zat.

En net op het moment dat je denkt dat de spanning je teveel wordt gooit je dochter een stuk van de grimms regenboog naar het hoofd van je zoontje en begint iedereen te schreeuwen en huilen.

Opeens vraag je je af of het ook mogelijk zou zijn om je kinderen letterlijk achter het behang te plakken en zou je het liefst mee doen in de woede uitbarsting die zojuist bij je dochter is ontstaan.

Zo’n dag dus.

Oke maar, serieus,

Het kan soms echt heel lastig zijn om kalm en onvoorwaardelijk naar je kinderen te blijven. Voor mij wel in ieder geval. En op die momenten heb ik er veel aan om een aantal mantra’s in mijn hoofd tegen mezelf te blijven herhalen om mezelf er aan te herinneren wat voor moeder ik wil zijn. Vaak helpt het me om op die manier toch rustiger te blijven en mijn instinctieve reptielenbrein reacties (zoals schreeuwen, weglopen, dreigen of net iets harder dan noodzakelijk de deur dicht te smijten doen) de baas te blijven.

Daarom heb ik voor mezelf en voor jullie een lijst gemaakt met 50 mantra’s die je kunnen helpen om kalm en bij jezelf te blijven. Als je de lijst met mantra’s graag als pdf wilt ontvangen om uit te printen (dat kan op onverwachte momenten wel eens van pas komen weet ik uit ervaring) kun je onderaan de pagina je gegevens invullen, dan sturen we deze naar je toe.

50 Mantra’s voor ouders:

1. Het is een fase

2. De nachten/dagen zijn lang maar de jaren zijn kort

3. Adem in, adem uit

4. Dit is geen noodgeval

5. Wat er ook gebeurt, ik kan alles aan

6. Wat hier gebeurt is normaal

7. Ik ben hier de volwassene

8. Mijn kind is alleen maar moe/hongerig/eenzaam/boos

9. Mijn kind heeft mij nodig

10. Hij maakt me het niet moeilijk, hij heeft het moeilijk

11. Al het gedrag van mijn kind zijn uitingen van een behoefte

12. Er zijn geen slechte kinderen

13. Ik ben een kalme en zelfverzekerde leider

14. Ik moet nergens anders zijn

15. Ik kan reageren vanuit gevoel ipv uit emotie

16. Het beste wat ik mijn kind kan geven is een gelukkige ouder

17. Ieder moment is kostbaar en komt niet meer terug

18. Het kan altijd erger

19. Er komt een dag dat ik dagen als deze zal missen

20. Er komt een dag dat ik mijn kind neer zet en hem nooit meer op zal kunnen tillen

21. Het komt goed

22. Nou en?

23. Ik ben ook ooit deze leeftijd geweest

24. Respect komt van 2 kanten

25. Het wordt niet makkelijker maar wel beter

26. Morgen weer een dag

27. Maakt dit nog uit als ik er over een jaar op terug kijk?

28. Ze zijn maar zo kort klein

29. Ik ben mijn moeder/vader niet, en dat hoef ik ook niet te zijn

30. Mijn aanwezigheid en betrokkenheid zijn genoeg, ik hoef niet altijd alle antwoorden te hebben

31. Ik kies voor verbinding

32. Ik zie mijn kind

33. Het is niet persoonlijk, hij begrijpt het nog niet

34. Er gaat niemand dood

35. Ze zullen uit deze fase groeien

36. Ik kan moeilijke uitdagingen aan. Dit is moeilijk en zal over gaan.

37. Ik kan de verwachtingen over mijn kind aanpassen

38. Er is meer in het leven dan dit moment

39. Alle gevoelens mogen er zijn.

40. We zitten in hetzelfde team.

41. Wat kan ik doen om mijn kind te helpen?

42. Waar zal ik om geven als ik 80 jaar ben?

43. Het is goed zoals het is.

44. De relatie/vertrouwensband met mijn kind is belangrijker dan dit

45. Wat kan ik hier van leren?

46. Wat probeert mijn kind mij te vertellen wat ik niet begrijp?

47. Ieder gedrag is communicatie

48. Ik ben de perfecte moeder voor mijn kind, daarom is hij bij mij geboren

49. Ik heb het onder controle

50. Blijf kalm

Ik wil deze lijst met 50 mantra’s voor ouders graag als PDF ontvangen!

Na je inschrijving sturen we de lijst gelijk naar je toe! Heb je de mail met de pdf na een uur nog niet in je mailbox ontvangen? Kijk dan eens in je spam map. Na een dag nog niet ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Als je je inschrijft ontvang je ook 2 keer per maand onze nieuwsbrief. Hier kun je je op ieder moment voor af melden mocht je daar genoeg van hebben.

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

About the author

Een van de oprichters van BijnaHippie.nl.
Lucie is gepassioneerd over gif-vrij leven, duurzaamheid, natuurlijk ouderschap en minimaliseren. Ze is sinds februari 2017 de trotse moeder van een zoon en sinds oktober 2020 van een dochter.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

>