By Gerdine

oktober 11, 2018


baby, begeleiden, dominantie, hond, hond baby, introduceren, kinderen, Zwangerschap

3 comments

Er zijn veel gezinnen die een baby krijgen en al één of meerdere honden hebben. Ook voor de honden is de gezinsuitbreiding een spannende gebeurtenis. Hoe zorg je er nu voor dat het goed gaat, er geen jaloezie ontstaat en de hond de baby accepteert? Dit is gelukkig gemakkelijker dan je zou denken. 

Mijn ervaring

Van de drie zwangerschappen en geboortes had ik bij 2 een hond in huis. Toen ik zwanger was van mijn eerste wist ik dit doordat mijn hond en mijn kat anders op mij reageerden. Ze werden nog aanhankelijker en lieten mij geen seconde alleen. Niet hun normale gedrag. Ik vond het vooral erg irritant tot op een avond ik mij opeens bedacht dat ze misschien zo wel deden omdat er iets aan mij verandert was. En een paar dagen later had ik een positieve test in handen. Honden hebben een enorm sterk reukvermogen en ruiken eerder dat jouw hormonen veranderd zijn dan dat een test positief word. Je hond foppen kan dus niet! Hij weet dat je zwanger bent en dat er een ‘jonkie’ aan komt.

Toen wij thuis kwamen uit het ziekenhuis met onze kersverse baby dochter was dit dan ook geen verrassing voor mijn hond. Zij snuffelde, likte en accepteerde haar meteen. Vond ze het altijd even makkelijk? Nee zeker niet, maar aanpassingen horen erbij. Helaas overleed onze toenmalige hond toen mijn dochter 2 jaar was en terwijl ik zwanger was van mijn zoon. Ook deze had zij weer eerder opgemerkt dan ik 🙂

Toen mijn zoon 4 maanden oud was kwam onze pup en groeiden ze samen op. En deze pup was 2 jaar toen mijn 2e dochter geboren werd. Hij was meteen verliefd op de baby net als op de andere twee kinderen. 

In beide gevallen accepteerde mijn honden de baby’s direct. En dit komt vooral door goede begeleiding en voorbereiding.

Voor de zwangerschap

Het liefst begin je al voor je zwangerschap met je hond voorbereiden, maar mocht je dit gemist hebben, heb je nog voldoende tijd om je hond voor te bereiden.

Hoofdzakelijk is het belangrijk dat je jouw hond begrijpt. Lees je in over hondentaal, kalmerende signalen, stress en volg een goede cursus van gediplomeerde instructeurs. Een hondenschool die werkt met de woorden ‘dominantie’, ‘correctie’ en ‘alpha’ is in mijn ogen geen goede hondenschool. De theorieën waar deze begrippen hun oorsprong vinden zijn al jaren achterhaalt en werken juist averechts. Het kan zelfs zo zijn dat als je de “alpha” probeert te zijn en domineert over je hond dat hij dit gaat afreageren op de baby. Zoek daarom echt een goede hondenschool die jou meer leert dan alleen jouw hond laten zitten.

Ook als je tegen problemen aan loopt zoals trekken aan de lijn, overmatig blaffen, baknijd, grommen of iets anders raadpleeg dan eerst een gediplomeerde gedragsdeskundige om hier aan te werken voor jouw kindje geboren wordt. Als de baby er eenmaal is zal hier te weinig tijd voor zijn om het echt effectief aan te pakken.

Hoera, je bent zwanger

Tijdens je zwangerschap verandert er een hoop, maar in de eerste maanden hoef je je nog niet druk te maken over dingen als baby kamer en wandelwagens. In deze tijd kan je goed je hond voorbereiden op geluiden en geuren van baby’s. Als je iemand kent met een baby vraag dan of ze dingen zoals het huilen willen opnemen. Deze kan jij dan afspelen op verschillende tijden zodat je hond kan wennen aan het geluid. Ook babykleertjes kan je lenen om jouw hond er aan te laten ruiken. Wil je nog een stap verder gaan, nodig dan bijvoorbeeld eens vrienden met baby uit zodat de hond ook met een baby kan kennismaken.

Maak ook alvast met je partner regels die straks gelden voor de hond. Mag hij wel of niet naar boven, in de slaapkamer, in de babykamer, op de bank, voorin in de auto enz. En begin deze regels aan je hond te leren. Als je dit nu al doet dan zal hij deze plotselinge verandering niet linken aan de baby. Stel deze regels dan ook geleidelijk in, en niet allemaal in een keer. Zo zal je hond er beter op reageren.

Wanneer je wat verder bent in de zwangerschap kijk dan ook eens hoe je hond reageert op de kinderwagen. Probeer of je hem al eens hiermee kunt uitlaten zodat hij kan wennen aan zo’n groot ding naast hem tijdens het wandelen. En zet ook de box of andere meubels in de kamer om je hond vast aan alle baby meubels te laten wennen. Geleidelijk introduceren van nieuwe dingen zijn ook hier de sleutelwoorden.  

Laat je hond overal goed aan snuffelen, zo verzamelen ze informatie. Het is aan te raden om je hond te leren dat als jij iets met de baby doet, zoals voeden of verschonen, hij op zijn plaats moet. Geef hem dan zeker een lekker bot of iets dergelijks. Zo gaat hij deze activiteit linken aan iets lekkers en positiefs.

Als het kan, laat je hond dan ook eens kennismaken met de verloskundige en kraamhulp. Zodat zij de hond, en de hond hun kent.

De bevalling

Als je van plan bent thuis te bevallen is het zeer belangrijk dat je er over nadenkt of je wilt dat jouw hond thuis is. Kan hij dit aan, mensen die in en uit lopen, spanning (gezond of niet), vreemde mensen, baas die pijn heeft, enz. Is jouw hond van nature wat zenuwachtiger of erg beschermend dan kan het verstandig zijn om voor een oppas te zorgen. 

Ook de bevalling ruiken honden voor wij het voelen door de verhoogde aanmaak van oxytocine. Ze weten dus wat er gaat gebeuren. Het is echter heel natuurlijk dat de hond er niet bij is als je bevalt. Honden bevallen ook alleen in een hol zonder de rest van de roedel/familie erbij. De hond weren van de slaapkamer is dus prima. Je kunt ook een snuffeldoos maken. Online vind je geweldige ideeën onder de zoekterm ‘anti vuurwerkdoos’. Deze kan je geven als de bevalling begint. Je hond is dan lekker bezig en daarna lekker moe. 

Als de baby geboren is hoef je niet meteen de hond erbij te halen. Dit kan echt wel wachten, zelfs een dag of twee. Wat je in die tussentijd wel kunt doen is een doek of kleertjes met de geur van de baby aan de hond laten ruiken. Dit kan je ook (laten) doen als je in het ziekenhuis bent bevallen. Vermijd wel kleding of doeken met bloed eraan. Hiervan kunnen ze in paniek schieten. Zeker als het bloed is van de moeder.  

Zeker niet doen

Er zijn verschillende theorieën te vinden die zogezegd je hond jouw baby beter laat accepteren. Zoals je hond de placenta geven, of een poepluier. Dit is gewoon ronduit smerig en heeft geen enkele meerwaarde. In de natuur zou dit ook niet gebeuren en veel honden doen er niets mee. Er zijn honden die het opeten, wat ze heel erg ziek kan maken. En er zijn ook honden die ermee gaan schudden, ja, schraap je straks placenta of poep van het plafon. Bah!

Iets anders wat je niet zou moeten doen is boos worden of je hond straffen. Het is immers beter dat hij de baby als iets positiefs ervaart. Zo ook tijdens de ontmoeting;

De ontmoeting

Eindelijk mag je hond de baby ontmoeten. Het is het beste om naar de hond toe te gaan ipv de hond naar de slaapkamer mee te nemen. Let wel op dat je als kraamvrouw hier fit genoeg voor bent. Ga zeker niet over je eigen grens heen. 

Of je nu vanuit je slaapkamer komt of vanuit het ziekenhuis, de introductie gaat praktisch hetzelfde. Deze manier heb ik zelf gebruikt na mijn bevallingen en velen met mij. 

De kraamvrouw gaat als eerste naar de hond en begroet deze tot hij rustig is. Laat je hond jou volledig besnuffelen, je ruikt voor hem nu immers heel anders. De hond krijgt zo alle informatie over wat er gebeurd is en zal de baby verwachten en niet meer als enorme verassing zien. 

Dan komt je partner(of iemand anders) binnen met de baby, ofwel in de armen of in een maxi cosi. Wacht geduldig tot de hond weer iets kalmeert en breng dan de baby tot kophoogte. Je hoeft de maxi cosi niet op de grond te zetten, zet deze liever op de bank of koffietafel. Dit voorkomt dat de hond in zijn enthousiasme in de maxi cosi klimt. Of ga met de baby in je armen op de bank zitten. Laat ook nu de hond weer ruiken en eventueel likken(mocht je dit oke vinden).

Geef de hond de tijd en word niet boos als hij opspringt of druk word. Houd de hond niet vast en geef hem de ruimte. Het is voor hem ook spannend en stressvol. Dit zorgt voor verhoogde adrenaline en dat moet er uit door middel van beweging. Als je de hond vast houd kan het juist erger worden. Word de hond te druk scherm dan de baby af en leid de hond af met bijvoorbeeld een botje of snoepjes zoeken. Zo kan de hond de adrenaline goed kwijt op een positieve manier. Ook kan iemand een rondje met hem gaan lopen. Plan dan een nieuwe ontmoeting op een later tijdstip. Dan krijgt je hond de tijd om alles te verwerken.

Lijkt jouw hond ongeïnteresseerd geef het dan ook tijd. Dit is ook een normale reactie. 

In de loop van de kraamtijd zal je hond goed wennen aan de baby. Merk je dingen op als grommen, terug trekken, lip optrekken, hyper actief gedrag of ander gedrag wat je niet van hem gewend bent, schakel dan direct een gedragsdeskundige in om jullie te helpen. Doe dit dan zo vroeg mogelijk om verdere problemen te voorkomen. 

Happy ending

Op deze manier zijn er al talloze honden succesvol aan hun nieuwe huisgenoot geïntroduceerd. En het zou ook voor jullie werken. Heb je vragen of twijfels schakel dan vooral een gedragsdeskundige in.
Je mag ook altijd een email sturen naar info@bijnahippie.nl. Gerdine van der Linden is gediplomeerd gedragsdeskundige, heeft veel ervaring met honden aan een baby introduceren en helpt jullie graag verder.

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

Gerdine

About the author

Gerdine moeder van Maria (Juli 2013), Erik (Nov 2015) en Alyssa (mei 2018). Zij is zeer gepassioneerd over natuurlijke geneeswijze en Reiki master. Ook is zij life coach en fanatiek schrijfster. Daarnaast houd ze erg van boeken verslinden en films en series kijken.

 • Bedankt voor het delen van je persoonlijke verhaal! Ik wil er ook met name voor zorgen dat mijn hond zo min mogelijk stress ervaart in de periode van mijn zwangerschap. Ik zal ook goed op het gedrag letten en of dit veranderd door de maanden heen.

  • Hai Marie!

   Wat fijn dat je hier wat aan hebt. Als je nog vragen hebt kun je altijd een mailtje sturen hoor. Veel geluk met je baby!

   Lieve groet,
   Gerdine

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

  >