By Gerdine

januari 31, 2018


azijn sokjes, Koorts, natuurlijk, viburcol, Vicks, zetpil

3 comments


Er is geen ouder die het leuk vind maar het hoort er toch bij. Je kind heeft koorts. En nu?

Koorts.

Koorts is een natuurlijk afweersysteem van het lichaam om de infectie te bestrijden. De bacteriën en/of virussen kunnen namelijk moeilijk tot niet vermenigvuldigen en dus erger worden als het warm is. Daarom verwarmd het lichaam zichzelf om er voor te zorgen dat de ziekte geremd word. We spreken van koorts vanaf 38 graden Celsius. De koorts kan oplopen tot 42 graden Celsius. Echter is dit gevaarlijk en dient er direct maatregelen getroffen te worden door een arts.

42 graden koorts komt echter niet vaak voor.

Bij kinderen onder de 3 maanden word er aangeraden om een arts te bellen
als je kind 38 graden koorts of hoger heeft.
Bij kinderen ouder dan 6 maanden word aangeraden een arts
te raadplegen als deze een hogere temperatuur heeft dan 39,4 graden Celsius. 

Als je kind koorts heeft hoef je eigenlijk niets te doen. Extra water drinken is aan te raden omdat je toch wat meer vocht verliest door eventuele zweten. Ook zorgt water voor een beter afvoer van afvalstoffen waardoor je sneller beter bent.

Als je kind koorts heeft kan dit best beangstigend zijn maar vaak voelen ze zich nog goed genoeg om lekker te spelen, eten en drinken.

Wanneer de koorts boven de 40 graden komt en je kind echt ziek is kun je verschillende dingen doen om je kind te ondersteunen.

Citroen of azijn sokjes

Citroen of azijn sokjes zijn erg effectief in de koorts verlagen. Echter kun je deze pas inzetten op het moment dat de benen en vooral voeten warm zijn. Dit houd in dat de koorts al langere tijd aanhoud. Als je voeten nog koud zijn dan kan dit middel averechts werken.

Het concept is erg simpel. Je legt een paar sokjes in een kom water met citroensap of water met een scheut azijn en laat ze goed nat worden. Knijp ze uit maar let op dat ze nog wel goed nat zijn. Doe de sokjes bij je kind aan en doe een paar droge sokken er overheen.

De sokjes zullen nu de koorts uit het hoofd trekken en er voor zorgen dat het verlaagd.

Dit werkt ook goed bij kinderen onder de 1 jaar.

Vitamine C

Sowieso is een goede vitamine C aanvullend op je dagelijkse voeding een aanrader maar als je ziek bent is het een extra boost voor je immuunsysteem om de ziekte te lijf te gaan.

Neem het liefste een vit C zonder andere onnodige toevoegingen. Deze raden wij aan:

[bol_product_links block_id=”bol_5bfbadf507169_selected-products” products=”9200000005153500,9200000005139719″ name=”vit c” sub_id=”” link_color=”359745″ subtitle_color=”2E2926″ pricetype_color=”2E2926″ price_color=”FF6633″ deliverytime_color=”359745″ background_color=”FAF5F2″ border_color=”D2D2D2″ width=”800″ cols=”2″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Vicks

Geloof het of niet maar Vicks kan als een echt wondermiddel werken. Er zitten essentiële oliën in die het lichaam helpen de infectie te bestrijden. De truc, smeer Vicks op de voetzolen en doe daar een warme sok overheen. Het werkt geweldig, ook bij verkoudheid. Bij kinderen onder de drie jaar gebruik je Luuf ipv Vicks. In vicks zit namelijk Menthol wat voor babies en kleine kinderen gevaarlijk is. In Luuf zit dit niet.

[bol_product_links block_id=”bol_5bfbae9808ae4_selected-products” products=”9200000037153853,9200000080286268″ name=”vicks” sub_id=”” link_color=”359745″ subtitle_color=”2E2926″ pricetype_color=”2E2926″ price_color=”FF6633″ deliverytime_color=”359745″ background_color=”FAF5F2″ border_color=”D2D2D2″ width=”778″ cols=”2″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Zetpil

Mocht je kind niet alleen koorts hebben maar zich ook echt ziek voelen of pijn hebben kan deze baat hebben bij een zetpil. Echter is een paracetamol best heftig voor een kinderlijf en deze bestrijd de koorts kunstmatig in plaats van het lichaam op natuurlijke manier te ondersteunen. Hierdoor zakt de koorts maar kan hij na de werking van de paracetamol opeens omhoog schieten. Dit kan leiden tot o.a. koortsstuipen. Hoewel dit eng is, geeft het over het algemeen geen schade aan het kind. Toch kan je dit goed voorkomen door te gaan voor een homeopathische zetpil genaamd Viburcol.

Hier zitten natuurlijke stoffen die er voor zorgen dat het lichaam beter kan vechten tegen de infectie en daardoor zakt de koorts. Ook is het pijnstillend.

Gebruik dit echter ook niet te vaak, het is géén baat het niet schaad het niet product. Houd je aan de gebruiksaanwijzing.

Zelf gebruik ik het al jaren bij de kinderen wanneer nodig en meer dan 1 heb ik er eigenlijk nooit nodig gehad.

Zwemmen

Als je kind op zwemles zit en alleen een beetje koorts heeft dan ben je al snel geneigd om hem toch naar zwemles te sturen. Echter is dit een erg slecht plan. Omdat je lichaam zo druk bezig is de bacterie/virus te bevechten en daardoor warm word kan zwemmen een heftig effect hebben. Het koude water (onder lichaamstemperatuur) zorgt ervoor dat het lichaam nog harder gaat werken om warm te worden. Ook heeft het te weinig energie om goed te herstellen. Deze combinatie kan voor heftigere infecties zorgen zoals longontsteking. En nog veel erger een infectie van het hartspier. Dit kan leiden tot hartfalen. Zelfs bij kinderen.

Dus heeft je kind koorts of is deze ziek, sla de zwemles maar een weekje over!

Deze vier tips zijn de enige die ik nodig heb gehad alle tijden dat mijn kinderen ziek waren. Dit waren er gelukkig niet veel maar we hebben wel veel verschillende ziektes gehad. Van verkoudheid tot buikgriep en verschillende kinderziektes.
Lees hier meer over waarom je niet bang hoeft te zijn voor kinderziektes.

Heb jij nog tips bij koorts? Laat het weten in de reacties!

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

Gerdine

About the author

Gerdine moeder van Maria (Juli 2013), Erik (Nov 2015) en Alyssa (mei 2018). Zij is zeer gepassioneerd over natuurlijke geneeswijze en Reiki master. Ook is zij life coach en fanatiek schrijfster. Daarnaast houd ze erg van boeken verslinden en films en series kijken.

  • […] Viburcol is een homeopatische vervanger voor de paracetamol. Het helpt bij koorts, pijn, en griep. Doordat het de natuurlijke werking van het lichaam ondersteund werkt het snel en effectief. Het is te verkrijgen als zetpil en als drink fiool. Lees meer over virburcol inzetten in ons artikel ‘Help, mijn kind heeft koorts!’. […]

  • […] en er zijn kinderen die zitten helemaal onder. Gepaard met de blaasjes krijgt je kind vaak ook koorts en kan deze verkouden zijn. Dit is een natuurlijk verschijnsel van het immuunsysteem om tegen de […]

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

    >