By Gerdine

oktober 31, 2018


ananas, collageen, herfst, hoesten, immuunsysteem, keelpijn, Koorts, niezen, snotneus, ui, verkouden, ziek

1 comments

Hoera het is herfst! Maar dat betekend helaas ook dat verkoudheid zijn kop weer opsteekt. Hoe kan dat eigenlijk en wat kan je er aan doen?

Het immuunsysteem

Zoals je kunt lezen in het artikel over het immuunsysteem is verkoudheid een volkomen normaal proces om virussen en bacteriën uit het lichaam te gooien. We ademen dagelijks honderden bacteriën en virussen en vuil in waar ons lichaam direct op reageert. Onze slijmvliezen zijn de eerste barrière om ons lijf in te komen. Vaak hebben we nergens last van omdat het doormiddel van snot en speeksel gevangen word en naar de maag word gebracht waar het maagzuur er korte mette mee maakt. Of we niezen en hoesten het meteen het lichaam weer uit.

Hoe meer bacteriën en virussen ons lijf binnen komen, hoe meer snot we aanmaken. Hoe meer we hoesten en niezen. We worden verkouden.

En als deze eerste barrière niet voldoende is worden er meer middelen ingezet om de bacteriën en virussen de das om te doen. We krijgen koorts, diarree en geven over. Heel vervelend natuurlijk maar eigenlijk is het heel normaal en juist erg goed. Want zo verslaan we ergere ziektes. Verkoudheid is dus geen ziekte maar een afweersysteem.

Verkouden door de kou?

We worden in de herfst vaker ziek dan in andere seizoenen. Dit komt niet doordat het kouder word buiten, en zelfs niet als we nat regenen. Er zijn niet meer virussen of bacteriën in de herfst. We worden sneller ziek omdat we weer met z’n alle naar binnen gaan. Geen terrassen meer, niet meer naar buiten in je pauze, niet meer buiten bbq-en. Nee we blijven allemaal binnen en zitten dan ook dichter op elkaar dan in andere seizoenen. En doordat we opeens allemaal binnen blijven en dichter op elkaar zitten kunnen virussen en bacteriën zich beter verspreiden. Als iemand hoest dan komen de bacillen in de lucht en doordat we allemaal in één ruimte zitten komen ze sneller bij andere mensen. En zo word je besmet. Het heeft dus niets te maken met het weer. Behalve dat we door het weer naar binnen gaan dan.

Voorkomen?

Een sterk immuunsysteem voorkomt dat je ziek word. Namelijk omdat ze effectief en snel de bacteriën en virussen uit je lichaam kunnen werken. Het is dus belangrijk dat je jouw immuunsysteem sterk houd. Dit doe je door goed te eten, te bewegen en een goed humeur. Jazeker jouw humeur bepaald ook jouw immuunsysteem. Een positieve gedachtegang is dan ook belangrijk. En ook lachen is heel gezond. 1 goede lachbui versterkt jouw immuunsysteem langer dan 48 uur! Stress verlaagd jouw immuunsysteem. Dit alles heeft te maken met verschillende stofjes die je hersenen aanmaken bij lachen of bij stress. Ik zal er niet te veel op in gaan maar lachen versterkt jouw immuunsysteem.

Verder is het eten van onbewerkt voedsel zeer belangrijk. Dit kan jouw lichaam beter verwerken en er zitten meer voedingsstoffen in. Ook geraffineerde suikers zijn erg slecht voor je lichaam. We hebben dagelijks maar 2 klontjes suiker nodig. We eten er gemiddeld 18! Het is dus erg goed om op jouw suiker inname te letten, en op die van jouw kinderen.

We halen voldoende suikers uit fruit en groentes. En deze zijn tevens beter omdat je de gehele vrucht eet. Hierdoor worden suikers anders verwerkt in je lichaam dan bij ‘kale’ suikers.

Ook dagelijks goed bewegen is belangrijk om jouw lichaam gezond te houden.

Onderdrukken

Mocht je nu toch ziek worden is het belangrijk om de ziekte niet te onderdrukken. Dit is wat veel mensen doen, want we hebben geen tijd om ziek te zijn. We moeten voor de kinderen zorgen, werken, huishouden. Er zijn vele middeltjes verkrijgbaar die hier op inspelen. Ze onderdrukken het natuurlijke effect van het immuunsysteem. Waardoor we eigenlijk ons lichaam niet helpen maar tegen werken. Hierdoor duurt het ziek zijn langer maar word het milder waardoor veel mensen denken dat het werkt. Echter krijgen virussen en bacteriën zo meer kans om door de eerste barrière door te breken en jou ziek te maken. 

Middelen als paracetamol, ibuprofen, hoestsiropen(op basis van suiker), keeltabletten, en dergelijke onderdrukken jouw immuunsysteem waardoor de symptomen als snotneuzen, hoesten, koorts en dergelijke verdwijnen. Dit betekend echter niet dat je ook niet meer ziek bent. 

Ondersteunen

Je kunt beter jouw immuunsysteem ondersteunen en versterken zodat zij de indringers sneller kunnen verslaan en jij minder lang ziek bent. Ook zorg je ervoor dat je minder snel ziek word in de toekomst omdat jouw immuunsysteem sterker is geworden.

Dit kan je doen door goed te rusten, veel water te drinken, gezond te eten en ondersteunende middelen te gebruiken.

Vaak kan jouw lichaam het prima zelf aan maar wil je toch iets gebruiken om jouw symptomen te verzachten dan heb je daar verschillende natuurlijke middelen voor.

Versterk je darmen met probiotica. Deze goede bacteriën zorgen voor een gezonde darmflora wat weer zorgt voor een sterk immuunsysteem. Je kunt natuurlijke probiotica nemen in de vorm van kefir, karnemelk en yoghurt. Maar je heb het ook in poedervorm. Hieronder vind je probiotica die wij aanraden. Merken als yakult zijn dan weer niet gezond omdat deze vol met suikers zitten.

Vitamine C, D en A zijn zeer belangrijk voor het immuunsysteem. Neem dan altijd vitamines waar zo weinig mogelijk toevoegingen aan zitten. Voor een goede vorm van vitamine A en D kun je het beste levertraan nemen. Omdat het in vet zit neemt je lichaam deze vitamines beter op. Syntetische vitamines worden amper opgenomen door het lichaam en hebben een andere werking dan natuurlijke vitamines. Voor vitamine C kun je het beste nemen in de vorm van natrium ascorbine. Hieronder vind je de producten die wij aanraden.

[bol_product_links block_id=”bol_5bcef9d2395bc_selected-products” products=”9200000005143260,9200000005143258,9200000005143274,9200000005139719,9200000005168730,9200000005139713″ name=”vit c en probiotica” sub_id=”” link_color=”359745″ subtitle_color=”2E2926″ pricetype_color=”2E2926″ price_color=”FF6633″ deliverytime_color=”359745″ background_color=”FAF5F2″ border_color=”D2D2D2″ width=”785″ cols=”2″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

Ananas

Bij een pijnlijke keel en hoesten kan je het beste ananas in zetten. Je kunt snoepen van de vrucht of alleen het sap drinken. Neem wel verse vruchten en sappen en niet uit geconcentreerde sap of uit blik. Hoe verser, hoe beter. Ananas bevat een stofje bromelaïne, die helpt het verteren van eiwitten. Deze stof heeft een zeer sterke werking op bacteriën en virussen. Hij eet ze als ware op. Hierdoor zal je snel verlichting voelen. Let wel op dat je het met mate eet en drinkt. Steeds kleine beetjes is effectiever dan in een keer een hele vrucht of een liter sap.

 *En wist je ook dat ananas heel effectief is bij inwendige parasieten zoals wormen. En zelfs erg effectief is bij de kinderziekte difterie.

Ook zit ananas vol vitamines en mineralen en vezels. Een geweldige vrucht om zeker je voordeel uit te halen!

Ui

Ui en knoflook hebben een geweldige zuiverende werking en zullen ook tijdens verkoudheid en ziekte effectief zijn. Je kunt ze eten maar ook uitwendig zijn ze goed te gebruiken.

Bij een verstopte neus bijvoorbeeld kun je een ui doormidden snijden of snipperen en die ’s nachts naast je bed leggen. De olieën uit de ui zorgen ervoor dat je beter kunt ademen en dat de bacteriën en virussen bestreden worden. 

Bij oorontsteking kan het ook zeer effectief werken. Snij een ui door midden en plaats deze achter het oor. Bind eventueel vast met een doek. De ontsteking zal snel verdwijnen.

Collageen en gelatine

Vroeger trokken we bouillon van botten. Deze bouillon zit vol met collageen en gelatine. Deze zitten vol aminozuren die wij zelf niet kunnen aanmaken en onze darmen versterken. Ook is het zeer goed voor onze huid en gewrichten. 

Je kunt nu nog steeds bouillon trekken van botten maar je kunt ook collageen of gelatine los in nemen. En dan niet de gelatine uit de supermarkt. Deze is te sterk bewerken en heeft geen voordelige effecten meer.

Voor de voedingswaarde maakt het niet uit of je collageen of gelatine neemt. Het verschil tussen deze twee is dat collageen niet stevig word. Gelatine geleert en dat kan je prima gebruiken in je eten. Collageen verandert niet en kan daarom makkelijk opgelost worden in water, smooties en dergelijke.

Het is belangrijk dat je collageen neemt van gras gevoerde dieren. Het beste en tevens goedkoop merk is Great Lakes. 

Collageen en gelatine kan alleen uit dieren gehaald worden en is daarom niet geschikt voor vegetariërs of veganisten.

Essentiële oliën, homeopathie en meer

Natuurlijk kan je ook veel dingen uit de alternatieve geneeskunde inzetten. Ga hiervoor wel altijd naar een deskundige en probeer niet zelf iets uit. Deze middelen zijn namelijk op maat en wat voor de ene werkt, werkt niet altijd voor de andere. Een expert kan je beter helpen.

Zo zie je dat je een hoop kunt doen om je immuunsysteem te helpen tijdens deze tijd vol verkoudheid! 

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

Gerdine

About the author

Gerdine moeder van Maria (Juli 2013), Erik (Nov 2015) en Alyssa (mei 2018). Zij is zeer gepassioneerd over natuurlijke geneeswijze en Reiki master. Ook is zij life coach en fanatiek schrijfster. Daarnaast houd ze erg van boeken verslinden en films en series kijken.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

    >