By Gerdine

november 13, 2018


cadeaus, feest, liegen, pieten, sinterklaas, waarheid

0 comments

 

Nog maar een weekje en dan komt Sinterklaas weer in het land. Veel kinderen kijken hier enorm naar uit, hoewel het voor sommige kinderen te veel kan zijn. Veel ouders leggen onbedoeld een grote druk op hun kinderen (wie zoet is krijgt lekkers) en een grote druk op zichzelf om hun kinderen niet te kort te doen. Maar kan dat nou niet anders? Zeker wel, ik vertel je mijn visie.

Magie?

Zoals ik al in een ander artikel vertel, lieg ik niet tegen mijn kinderen. Ik vind eerlijkheid belangrijk, zeker als het om grote dingen gaat. Het sinterklaas verhaal is een van die dingen. Nu denk je misschien daar gaat de magie, maar niets is minder waar. Magie heeft niets met het wel of niet vertellen van de waarheid te maken maar het zien van wonderen in alledaagse dingen.

Ik vind sinterklaas en kerst nog steeds magisch ondanks dat ik de waarheid weet. Maar ja, wat is nu eigenlijk de waarheid?

Sinterklaas is een gewone man die goede dingen heeft gedaan. Een man die goed was voor kinderen en dat vieren wij elk jaar. Het originele verhaal van sinterklaas varieert per geschiedenisboek dus het is nu niet echt duidelijk waar hij nu precies vandaan komt. Wat we echter wel weten is dat hij niet met zijn paard over de daken kan lopen en dat hij(of zijn pieten) niet magisch door de schoorsteen kan om cadeaus te brengen. Dit zijn dingen die er in de loop der tijd bij gekomen zijn zoals met de meeste verhalen gebeurd. 

Wat vertel ik?

Wij vieren sinterklaas anders omdat wij altijd kerst vieren met cadeaus. En dan word het wel erg veel en duur. Dus met pakjes avond hebben wij geen pakjes maar spelen wij gezamenlijk een bordspel met wat lekkers erbij. Maar het word natuurlijk wel op school gevierd en ook op tv is er genoeg om sinterklaas te doen.

Wij kijken elk jaar het sinterklaas journaal en de intocht. 

Mijn dochter vroeg mij waarom we feest hebben.

Ik zei; “Sinterklaas was een goede man die heel goed was voor kinderen. Hij bracht hun kleding, schoenen, eten, drinken en speelgoed. De kinderen hadden het daarom beter. Daarom vieren we elk jaar zijn verjaardag en zorgen we ervoor dat alle kinderen het fijn hebben met kleding, eten, drinken en speelgoed.
Sinterklaas en zijn pieten zijn gewone mensen die zich verkleed hebben. De cadeaus komen gewoon van de papa’s en mama’s.” 

En weet je, mijn kinderen vinden het nog steeds magisch!

Bang

Er zijn een heleboel kinderen die de sinterklaas tijd helemaal niet als leuk ervaren. De spanning is te groot en duurt te lang. Dat de piet in de nacht zomaar hun huis binnen komt kan ook erg beangstigend zijn. En dan nog de druk dat als je niet lief bent dat je dan geen cadeaus krijgt.

Daarnaast is sinterklaas een vreemde. En vertellen we niet altijd dat je niet zomaar iets moet aannemen van vreemden?

Ook de pieten kunnen eng zijn. Ze komen zomaar op je af en doen gekke dingen. In het artikel over ongewenste aanraking kun je hier al meer over lezen. Ook pieten zijn vreemden die niet zomaar aan jou mogen komen. Het is dus heel normaal dat kinderen dit niet willen en zelfs eng vinden.

Voor wie doen we het dan eigenlijk?

Druk

Naast de druk op het kind om maar lief te zijn(anders geen cadeau’s), ligt er ook steeds meer een druk op de ouders om er voor te zorgen dat jouw kind als gelijkwaardig word gezien. En daarmee bedoel ik dat de cadeaus steeds groter en duurder worden. Waar we vroeger in onze schoon alleen een letter kregen worden er nu iPads in gestopt. En leg jij jouw kind maar uit waarom hij alleen een letter krijgt en zijn klasgenoot iets groots en duurs. Vind sinterklaas jouw kind dan niet lief genoeg? Doet hij niet genoeg zijn best? 

Ik hoor regelmatig dit soort verhalen en ben dan erg blij dat ik daar geen last van heb.

Zijn voorbeeld volgen

Wat ik mijn kinderen wel wil mee geven is de les die je leert van sinterklaas. Als het hele feest ergens om draait is het dat elk kind een goed leven verdient en daarom geven wij cadeaus.

En dit geef ik mijn kinderen ook mee. Elk jaar zoeken wij hun speelgoed uit en kijken waar zij niet meer mee spelen. Als het nog werkt, compleet is en er goed uit ziet dan doneren we dit aan een goed doel die deze spullen weer aan kinderen uitdeelt die niet zoveel hebben. Zodat elk kind een cadeau krijgt. Zo zijn voelen mijn kinderen zich ook een beetje sinterklaas en dat vinden ze ook heel stoer om te doen. Ze zijn er echt trots op dat zij dat mogen doen.

Ook delen zij lekkers uit en merken hoe fijn het is om te geven.

Toch feest

Al met al blijft de sinterklaas tijd erg leuk voor ons ook al gaan wij niet mee in de leugen. Ook ben ik niet bang dat mijn kinderen het voor andere kinderen verpesten want zo erg anders is ons verhaal niet om iets te verpesten. En daarnaast hoor ik steeds meer ouders die gewoon vertellen hoe het zit. En waarom niet? De kinderen vinden het nog steeds geweldig. De druk is er af bij zowel de kinderen als de ouders en ze leren er nog iets van.

Een win win situatie in mijn ogen.

 

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

Gerdine

About the author

Gerdine moeder van Maria (Juli 2013), Erik (Nov 2015) en Alyssa (mei 2018). Zij is zeer gepassioneerd over natuurlijke geneeswijze en Reiki master. Ook is zij life coach en fanatiek schrijfster. Daarnaast houd ze erg van boeken verslinden en films en series kijken.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

>