By Gerdine

januari 28, 2020


gevoelig, hooggevoelig, hoogsensitief, hsk, hsp, kind, kindren, overprikkeld, prikkels

1 comments

Het hooggevoelige kind

 

Hooggevoelig of sensitief hoor je steeds meer voorkomen bij zowel volwassenen als kinderen. Maar wat is het nu eigenlijk en wat houd het in? En wat kun je doen om je hooggevoelige kind te ondersteunen en begeleiden.

Wat is hoog gevoelig?

Een hooggevoelig persoon is iemand die prikkels (zowel van buitenaf als van binnenuit) veel meer oppikt en hier meer op reageert dan een gemiddeld persoon. Hierdoor zit hun emmertje sneller vol en kunnen ze heftige reacties hebben. En deze reacties zijn niet altijd logisch voor andere. 

Elk hooggevoelig persoon is anders en reageert op andere dingen. De ene is heel gevoelig op de huid, zo kunnen bepaalde stoffen van kleding irriteren, of bv labeltjes. Weer een andere reageert heel erg op drukte. En weer een ander heeft het juist van binnen uit een hoger stresslevel. 

Hoe een persoon hier mee omgaat en reageert verschilt ook per persoon. De ene huilt, de andere word boos, en weer een ander juist heel stil.

Is mijn kind hoog gevoelig?

Ongeveer 20% van alle mensen is hooggevoelig. Dat is dus best veel. De kans dat jouw kind hoog gevoelig is, is dus best hoog. Maar hoe weet je het zeker?

Er zijn verschillende gradaties in gevoeligheid. 

 • Ongevoelig
 • Normaal gevoelig
 • Gevoelig
 • Hoog gevoelig

Ongevoelig komt gelukkig erg weinig voor. De meeste mensen zijn gemiddeld of ‘normaal’ gevoelig. Een deel is wat gevoeliger en zo’n 20% is dus hooggevoelig. 

Kinderen zijn van nature wat gevoeliger dan volwassenen omdat veel prikkels nog nieuw zijn en ze nog leren omgaan met die prikkels en met hun eigen emoties. 

Kenmerken

Dit zijn verschillende kenmerken van hoog gevoeligheid. Je kind hoeft niet elke te hebben om hooggevoelig te zijn maar het zijn wel goede richtlijnen.

Een hooggevoelig kind: 

 • …is vaak een echte denker. Met name over personen en over ingewikkelde vragen;
 • … heeft vaak moeite met schakelen van de ene activiteit naar de andere. Dus ook van wakker zijn naar slapen – in slaap komen kan veel tijd kosten;
 • … is gevoelig voor veranderingen;
 • … kan zich heel goed inleven in de ander en voelt gevoelens bijzonder goed aan, ook al kent het kind de persoon niet;
 • … neemt daardoor vaak verdriet van anderen over, waardoor hij of zij problemen van anderen op de schouders draagt;
 • … is overgevoelig voor de structuur van eten, geuren of bepaalde geluiden;
 • … kan last hebben van naden in kleding en bijvoorbeeld zanderige of natte voeten vervelend vinden;
 • … komt tot rust in een rustige omgeving en is het liefst alleen;
 • … is na een kinderfeestje vaak overprikkeld. Dit kan zich uiten in boosheid, heel druk zijn of juist heel verdrietig zijn;
 • … heeft vaak een groot rechtvaardigheidsgevoel;
 • … is vaak perfectionistisch.
Hoe kun jij je kindje helpen?

Allereerst is het belangrijk dat je begrijpt dat hooggevoeligheid geen ziekte of aandoening is. En dat het kind er niets aan kan doen. Je kind stelt zich niet aan en het is ook niet af te leren. Er goed mee leren omgaan is zeer belangrijk en daarvoor is een goede begeleiding en vooral begrip nodig. 

Word niet boos als je kind ergens heftig op reageert. Zorg juist voor een veilige haven waar je kind zich weer kan herpakken. Dit doe je door niet te oordelen en zelf kalm te blijven. Ook praten over wat je ziet kan heel goed helpen ‘ik zie dat je gefrustreerd bent en het allemaal even te veel is.’. Zo leert het kind meer over emoties en over wat er nu eigenlijk gebeurd. 

Daarnaast werken ademhaling technieken erg goed. Zo kalmeren ze sneller en dit kunnen ze ook goed toepassen als jij er niet bij bent, bv op school.

Een duidelijk ritme is vaak ook erg goed. Als het kind weet wat er gaat gebeuren dan kunnen ze zich er beter op voorbereiden. Ook aangeven wat er verwacht word is belangrijk. Zowel thuis als op school. 

Er zijn nog vele tips maar de laatste die ik wil mee geven is de tip om vooral in gesprek te gaan met je kind. Vragen wat die prettig en minder prettig vind. Waar zij nu een druk vol hoofd van krijgen. Zodat je beter kunt anticiperen en voorkomen. 

 

Een hooggevoelig kind kan soms overweldigend zijn maar er zitten ook hele mooie kanten aan. Zoals hun creativiteit en algehele blik op de wereld. 

En als ze in balans zijn/komen dan word het voor zowel het kind als ouder een stuk gemakkelijker en fijner.

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

Gerdine

About the author

Gerdine moeder van Maria (Juli 2013), Erik (Nov 2015) en Alyssa (mei 2018). Zij is zeer gepassioneerd over natuurlijke geneeswijze en Reiki master. Ook is zij life coach en fanatiek schrijfster. Daarnaast houd ze erg van boeken verslinden en films en series kijken.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

  >