By Lucie

mei 15, 2018


billenzalf, gifvrij, luieruitslag, verzorging, zalf

1 comments

Recept: natuurlijke, beschermende zalf. Bijna Hippie

In mijn zwangerschap heb ik besloten om zo min mogelijk gifstoffen met mijn baby in contact te laten komen. Een flinke zoektocht volgde na dit besluit en het bleek nog een behoorlijke uitdaging te zijn om goede zalf te vinden. In veel verzorgingsproducten zit namelijk wel iets dat schadelijk voor de gezondheid kan zijn en hier heb ik me dan ook regelmatig over verbaasd tijdens mijn zoektocht naar alternatieven.
Omdat ik vastberaden was en nog steeds ben om zo gifvrij mogelijk te leven heb ik besloten om veel van de dagelijkse verzorgingsproducten die we gebruiken zelf te maken. Zo weet ik precies wat er in zit en hoef ik niet bang te zijn voor schadelijke toevoegingen.

Beschermende zalf

Zo ook voor mijn zoontje. Een van de belangrijkste verzorgingsproducten voor hem vind ik toch wel een beschermende (billen) zalf. Of het nu tegen luieruitslag, gure wind of zwembadwater is, ik ben erg blij dat ik zijn huid op een natuurlijke manier kan beschermen en verzorgen.
Het recept voor de beschermende zalf heb ik eens op papier gezet zodat ik het met jullie kan delen.
Zelf ben ik erg van het koken “op gevoel” dus dat principe gebruik ik ook bij het maken van zalf. Ik vind het fijn als de zalf ongeveer de dikte van vaseline heeft omdat het dan heel veelzijdig gebruikt kan worden. Maar ik maak ook weleens een wat dunnere zalf om mijn zoon helemaal mee in te smeren voor het zwemmen bijvoorbeeld. Dan doe ik er wat meer sesamolie in.
De hoeveelheden zijn dus ‘ongeveer’ en deels afhankelijk van de optionele ingrediënten. Kijk dus zelf naar hoe je hem vindt worden en pas het recept zo nodig aan.

Ingrediënten:

2 delen Wolvet (ook wel lanoline genoemd)
Wolvet is vet dat afkomstig is uit de vacht van een schaap. Het heeft grote overeenkomsten met menselijk talg waardoor het ervoor zorgt dat de zalf snel intrekt en de huid lekker zacht wordt.

2 delen Kokosolie, neem bij voorkeur een biologische niet ontgeurde variant
Kokosolie is antibacterieel en antischimmel en daarnaast enorm verzorgend voor onze huid

1 deel Sesamolie van weleda
Sesamolie geeft bescherming aan de huid en werkt genezend.
De sesamolie van weleda heeft toegevoegde calendula wat ook een grote genezende werking heeft en daarnaast ontsmettend, schimmelwerend en ontstekingsremmend is.

1 deel biologische Bijenwas
De bijenwas legt als het ware een beschermlaagje over de huid waardoor deze beschermd wordt tegen vocht en schadelijke stoffen zonder de huid af te sluiten.

Optioneel:
Kamille, calendula of lavendel olie (Let op: gebruik alleen biologische etherische oliën en gebruik ze met mate en niet langdurig achter elkaar)
Honing of propolis tinctuur
Aloe vera gel

Verder heb je nodig:
– Een of meerdere potjes om de zalf in te bewaren
– au bain-marie bakje, of een schaaltje op een pan waar heet water in zit. Ik gebruik zelf ook weleens de flessenwarmer hiervoor. Ideaal omdat er precies een potje formaat babyvoeding in past.
– iets om mee te roeren.

Recept:

Begin met het verwarmen van de bijenwas, deze is pas volledig vloeibaar op een temperatuur van 65 graden Celsius. De overige ingrediënten wil je het liefst zo min mogelijk verhitten om alle goede eigenschappen te bewaren. De zalf wordt dus niet warmer dan die 65 graden.
Als de bijenwas gesmolten is meng je deze met de kokosolie en de lanoline. Hierna laat je het een beetje afkoelen tot het wat dikker begint te worden. Dan kan de calendula sesamolie erbij en tenslotte eventuele optionele ingrediënten. Laat het mengsel daarna helemaal afkoelen terwijl je het regelmatig doorroert.

Houdbaarheid

Zolang je er geen ingrediënten op waterbasis (zoals de aloë Vera) bij doet is de zalf vrij lang houdbaar. Maar voor hele jonge baby’s raad ik aan om de zalf in hele kleine hoeveelheden te maken en alleen verse zalf van maximaal 3 dagen oud te gebruiken. Je kunt de zalf eventueel ook in de koelkast bewaren om de houdbaarheid te verlengen.

Gebruik

Deze zalf is echt heel veelzijdig te gebruiken. Hij is lekker vet en ik heb nog geen vergelijkbare zalf gevonden die aan al mijn eisen voldoet. Ik gebruik het zelf als billenzalf, klovenzalf, lippenbalsem, badolie, bij massages, schrale plekken en een droge huid.

Wil je nog meer fijne recepten voor verzorgingsproducten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang 5 recepten voor verwen producten!

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

About the author

Een van de oprichters van BijnaHippie.nl.
Lucie is gepassioneerd over gif-vrij leven, duurzaamheid, natuurlijk ouderschap en minimaliseren. Ze is sinds februari 2017 de trotse moeder van een zoon en sinds oktober 2020 van een dochter.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

    >