By Lucie

mei 5, 2018


bijbaantje, geld, thuiswerk, werken

1 comments

Toen je moeder werd heb je samen met je partner de keuze gemaakt om thuis bij de kinderen te blijven en je baan op te zeggen. Of misschien werkte je nog wel maar merkte je dat het voor jullie beter zou werken als je meer thuis bij je kindje zou zijn. Of misschien had je helemaal geen keuze en werd die door omstandigheden voor jou gemaakt.
Hoe dan ook, je bent een thuisblijfmoeder (of vader natuurlijk).

Je merkt dat je toch wel graag jezelf weer eens nuttig wilt maken voor andere mensen. Of je zou het fijn vinden om net even wat extra financiële ruimte te hebben. Of je mist het om af en toe je eigen ding te kunnen doen en ergens je ei in kwijt te kunnen.
Moet je dan toch maar weer gaan solliciteren? Welnee! Er zijn genoeg bijbaantjes te verzinnen die je kunt doen als thuisblijfmoeder. Ik geef toe dat het echt niet altijd makkelijk is. Moeder zijn kan zwaar zijn, thuisblijfmoeder zijn is in mijn ogen nog zwaarder en ik ben er van overtuigd dat werkende thuisblijfmoeder het zwaarste is wat er bestaat. En uiteraard is er veel afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, hoeveel tijd je vrij kunt maken en hoeveel steun je uit je omgeving krijgt.

Ik heb een overzicht gemaakt met 20 verschillende bijbaantjes als inspiratie. Welk baantje voor jou geschikt is hangt uiteraard van een heleboel factoren af. Hoe zelfstandig zijn je kinderen, gaan ze al naar school, kan je partner af en toe bijspringen, kan je kindje in de draagdoek terwijl je aan het werk bent, enzovoort.
Allemaal dingen om voor jezelf te overwegen voor je besluit om te beginnen met een bijbaantje.

1. Gastouder of oppas

Als gastouder vang je de kinderen van iemand anders op in je eigen huis of in het huis van de ouders van die kinderen. Ideaal als je toch al thuis bent met je eigen kinderen. Hiervoor kun je je inschrijven bij een gastouderbureau dat in jouw regio werkt. Zij kunnen je ook alles vertellen over de voorwaarden die bij het gastouderschap komen kijken.
Een oppas wordt meestal incidentieel gevraagd als ouders een avond of weekendje weg willen. Kijk hiervoor op marktplaats, op de kaartjes bij de supermarkt of op zogenaamde oppas-maching websites zoals Sitly. Laat ook zeker mensen in je omgeving weten dat je beschikbaar bent als oppas. Ouders vinden het prettig om een oppas in huis te hebben die aanbevolen wordt door iemand die ze kennen.

2. Bijles of workshops geven

Waar was jij vroeger goed in op school? Spreek je vloeiend een andere taal? Speel je een muziekinstrument? Weet jij alles over natuurlijke EHBO? Of ben je ergens anders goed in? En kan je dingen goed uitleggen aan andere mensen? Dan is bijles of workshops geven perfect! Of je nu met kinderen of volwassenen wilt werken, er zijn altijd mensen op zoek naar les in bepaalde vaardigheden die ze zelf nog niet onder de knie hebben. Hang een briefje op bij de supermarkt, zet een advertentie op marktplaats en maak gebruik van je netwerk om aan klanten te komen.

3. Handwerken

Als je het leuk vind om te handwerken en je bent er ook nog eens redelijk goed in (of je oefent veel zodat je steeds beter wordt) is dit een goede optie om wat serieuzer aan te pakken en er een business in te beginnen. Denk aan kleding naaien, breien, haken, houtbewerken, meubels maken, knopen met paracord, etc.
Of misschien loop je wel eens door een winkel en denk je “dat kan ik ook zelf wel maken”? Probeer dat dan eens. Blijkbaar is het iets dat mensen graag kopen en als het handgemaakt is kun je vaak nog beter voldoen aan de wensen van klanten.
Je kunt deze dingen verkopen op markten, in bepaalde facebookgroepen, via Etsy en op marktplaats.

4. Marktplaats handelaar

Met internet is handelaar worden nog nooit zo makkelijk geweest. Kijk gewoon eens op marktplaats naar dingen die goed verkopen en hou de advertenties hiervan een tijdje in de gaten. Het is een kwestie van kopen, (mooiere) foto’s van het product maken en dan voor een iets hogere prijs weer verkopen.
Een goede om mee te beginnen is trouwens spullen die je zelf in huis hebt maar niet meer gebruikt te verkopen. Zo kun je gelijk zien wat goed verkoopt en welke spullen minder snel gaan. En je krijgt er een opgeruimder huis en wat geld voor terug. Ik zie alleen maar voordelen hier 😉

5. Virtual assistent

Het internet is groot en wordt dagelijks steeds groter. Als bedrijf kun je eigenlijk niet meer zonder om je klanten te bereiken. Een bijwerking hiervan is dat er steeds meer vraag is naar virtual assistents.
Als virtual assistent doe je alle (of een deel van de) digitale dingen waar een bedrijf geen tijd voor heeft of de vaardigheden voor mist.
Bijvoorbeeld:

 • Het optimaliseren of onderhouden van een website
 • Een facebook pagina beheren
 • Foto’s bewerken voor op een website
 • Afspraken inplannen
 • Teksten schrijven, controleren of vertalen
 • Marketing
 • Etc.

Met name voor ZZP ers is een virtual assistent vaak een enorme hulp.
Een goede manier om hier mee beginnen is door in je netwerk te laten weten dat je beschikbaar bent als virtual assistent. Ook zijn er speciale zowel nationale als internationale websites waar bedrijven klusjes op zetten en waar je zelf een profiel aan kunt maken zodat bedrijven je kunnen vinden. Bijvoorbeeld upwork.com of Fiverr.com.

6. Bloggen of vloggen

Bloggen en vloggen is enorm in populariteit aan het groeien. Met goede reden ook. Mensen vinden het leuk om te zien hoe andere mensen bepaalde dingen doen. Dit kan echt over van alles gaan. Als jij het leuk vindt om ergens over te vertellen is de kans groot dat er mensen zijn die er meer over willen weten. Je inkomen hiervan krijg je door advertenties en/of affiliatie links te plaatsen.
Als je blogger of vlogger wilt worden is dit boek een aanrader om in huis te hebben:

7. Consulent

Als consulent laat je mensen kennis maken met een bepaald product. Wanneer mensen dit product dan aanschaffen via jou ontvang je hierover een commissie. Voor sommige producten kun je als consulent ook workshops geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan draagdoekconsulent waarbij je mensen leert welke soorten draagsystemen er zijn en hoe je ze het best kunt gebruiken.
Andere dingen waar consulenten voor worden gevraagd zijn bijvoorbeeld Tupperware, voedingssupplementen, wasbare luiers, parfum en verzorgingsproducten. Voor deze dingen is het ideaal om een groot netwerk te hebben om veel gebruik te kunnen maken van mond tot mondreclame. Kijk op de websites van de verschillende producten hoe je hiermee kunt starten.

8. Verhuur van eigen spullen

Heb jij een bakfiets, auto, boot, caravan, vakantiehuisje, aanhanger, grasmaaier of ander ding wat niet iedereen heeft en wat je zelf niet altijd nodig hebt? Kijk dan eens of je het kunt verhuren! Perfect voor mensen die zelf geen plek of financiële middelen hebben om zoiets aan te schaffen maar er toch af en toe gebruik van willen maken. Door het te delen kun je mooi (een deel van) de aanschafwaarde en/of het onderhoud terug verdienen.
Kijk wel goed naar welke verzekering je moet hebben want niet alle verzekeraars keren uit als er schade ontstaat aan een product dat voor verhuur gebruikt wordt.

9. Webshop

Een webshop is natuurlijk ideaal om vanuit huis te beheren. Online winkelen is enorm in populariteit aan het groeien. Tegenwoordig is eigenlijk alles wel online te koop omdat er steeds meer vraag naar is.
Laat je dus vooral niet tegen houden door concurrentie. Dat een ander het goed doet wil juist zeggen dat er vraag naar zijn producten is. Laat dit je dus niet demotiveren maar juist inspireren!
Heb je geen ruimte voor een hele voorraad aan artikelen maar wil je wel graag een webshop beginnen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor dropshippen. Dan hoef je zelf geen voorraad in huis te hebben maar worden pakketten gelijk vanaf de fabrikant of distributeur verzonden.

10. Kleding reparatie of strijk service

Of het nu een knoop aanzetten, broeken innemen of een nieuwe rits inzetten is. Als jij dit kan heb je een vaardigheid die veel andere mensen niet hebben. Of misschien kunnen ze het wel maar vinden ze het een heel vervelend klusje en willen ze graag betalen als iemand anders het voor ze doet.
Hetzelfde geldt voor strijken. Veel mensen vinden dit maar een vervelend karwij. Als jij het niet erg vindt om te doen en dit bijvoorbeeld voor de tv zo gedaan hebt is dit een enorme win-win.
Hang een briefje op bij de supermarkt, plaats een advertentie op marktplaats en laat mensen in de buurt weten dat je kleding repareert en/of strijkt tegen een kleine vergoeding om aan klanten te komen.

11. Kunstverkoop

Kun jij goed schilderen, beeldhouwen, tekenen of mozaïeken? Of ben je op een andere manier creatief? Kijk dan eens of je mee kunt doen aan een expositie bij jou in de buurt. Steeds meer mensen willen graag een uniek kunstwerk in huis halen dus door jouw werk tentoon te stellen kun je die mensen bereiken en inspireren met jouw werk.

12. Fotograaf

Een beeld zegt meer dan duizend woorden en steeds meer mensen en bedrijven realiseren zich dit.
Als je fotografie leuk vindt is het het waard om eens te kijken naar de mogelijkheden als fotograaf.
De meest bekende is denk ik wel portretfotografie maar denk ook eens aan andere specialisaties zoals bijvoorbeeld kinderfotografie, huisdierenfotografie, sportfotografie, evenementenfotografie, stockfotografie of productfotografie.
Als je een studio in je eigen huis weet te realiseren is dit natuurlijk erg handig maar dit is zeker niet noodzakelijk. Veel foto’s kunnen ook buiten genomen worden of op locatie. Een goede fotograaf weet op welke manier hij in bepaald licht het beste kan fotograferen en als je hierin flexibel bent zal dit alleen maar in je voordeel werken.

13. Boodschappenservice

Bij steeds meer supermarkten is het mogelijk om je boodschappen thuis te laten bezorgen. En met goede reden ook. Het is gewoon heel handig als je een lange dag gewerkt hebt en je hoeft de deur niet meer uit omdat je boodschappen allemaal in huis zijn. Of als je minder goed ter been bent en je hoeft niet met zware tassen te sjouwen.
Helaas (of gelukkig voor ons) bezorgen nog niet alle supermarkten thuis. En zijn er ook nog geen (landelijke) bezorgdiensten die product A uit supermarkt X en product B uit supermarkt Y halen. Hier is dus winst te halen! Vind jij boodschappen doen helemaal niet erg? Laat dan in jouw buurt weten dat je een boodschappenservice bent begonnen. De bezorgkosten zijn dan natuurlijk voor jou.
Hang bijvoorbeeld briefjes op bij verschillende supermarkten of breng flyers rond in jouw wijk om jezelf aan te prijzen.

14. Administratie

Voor veel mensen is administratie doen een noodzakelijk kwaad dat steeds maar weer uitgesteld wordt tot het overzicht helemaal zoek is. Er zijn genoeg mensen die hun administratie in een schoenendoos stoppen en als ze iets nodig hebben eerst uren aan het zoeken zijn naar het juiste papiertje.
Als jij van jezelf al geordend bent en een perfect systeem voor je administratie hebt is dit iets waar je andere mensen mee kunt helpen! Een fijn netwerk kan hier goed van pas komen omdat je meestal wel privé gegevens van mensen te zien krijgt. Doordat je door iemand anders aangeprezen wordt zullen mensen je diensten eerder vertrouwen. Maar als je op een andere manier het vertrouwen van mensen weet te krijgen of alleen een manier van ordenen bedenkt waardoor je geen privégegevens te zien krijgt zijn er natuurlijk meer mogelijkheden.

15. Schoonmaker

De meeste mensen die een hele week werken zitten er niet op te wachten om dan in hun vrije weekend het huis te soppen. Maar ook mensen die niet zo mobiel (meer) zijn vinden schoonmaken lastig of zwaar. Een keer per week een schoonmaker inhuren is dan heel prettig. En dat kan jij zijn. Bij een ander is schoonmaken vaak een stuk leuker dan in je eigen huis en het kan veel voldoening geven om andere mensen op deze manier te helpen.
En als je er duidelijk over communiceert zijn er redelijk wat mensen die er geen probleem van maken als je je kindje meeneemt als je gaat schoonmaken. Maar je kunt dit bijbaantje natuurlijk ook perfect doen als je kinderen al naar school gaan.

16. Schrijven

Of het nu een boek, een artikel of een gebruiksaanwijzing is. Als jij graag schrijft kun je hier mooi iets extra’s mee verdienen. Er zijn verschillende websites te vinden waar je voor een opdrachtgever kunt schrijven maar uiteraard kun je natuurlijk ook je eigen boek schrijven en uit laten geven. Wie weet ben jij de volgende JK Rowling (wist je dat zij Harry Potter heeft geschreven terwijl ze een bijstandsmoeder was, super inspirerend als je het mij vraagt).

17. Post bezorgen

Als je ’s ochtends altijd vroeg wakker bent en je partner pas wat later naar zijn/haar werk hoeft zou je eens kunnen kijken of er nog krantenbezorgers in jouw buurt gezocht worden. Als je graag buiten bent is dit een heerlijk bijbaantje. En als je kinderen al naar school gaan zou je natuurlijk ook onder schooltijd post, kranten of folders kunnen bezorgen.

18. Coaching

Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat iedereen wel een coach kan gebruiken. Of het nu op professioneel of persoonlijk gebied is. Soms heb je gewoon iemand nodig die met een frisse blik naar jouw situatie kijkt of precies de juiste vragen stelt om je verder te helpen.
Als je redelijk wat ervaring en kennis in een vakgebied hebt kun je andere ondernemers helpen als business coach. En als jij altijd precies de juiste vragen weet te stellen en persoonlijke situaties snel kunt inschatten is life coach je misschien wel op het lijf geschreven.

19. Hondenuitlaat of huisdierenoppas

Als je van honden houdt en het fijn vindt om lekker te wandelen is honden uitlater een bijbaantje dat erg leuk is om te doen. Dit is ook perfect om met jonge kinderen te doen. Kind in de draagdoek zodat je 2 handen vrij hebt voor de riem, een goede jas en schoenen aan en lekker samen wandelen. (Al hangt er uiteraard wel wat af van de hond die aan de andere kant van de riem zit.)
In de vakantieperiode zijn er ook veel huisdieren op zoek naar een adres om te logeren. Zeker als je zelf geen huisdieren wilt of kunt hebben is dit ideaal om samen met je kinderen te doen om het ze toch eens mee te laten maken.
Er zijn op internet verschillende bemiddelingswebsites te vinden maar je kunt natuurlijk ook gebruik maken van marktplaats of flyers in de buurt rondbrengen.

20. Hobbybakker of hobbychef 

Ga je een taart bakken met je kinderen? Waarom niet er gelijk nog een maken voor die vriendin die binnenkort gaat trouwen? Of wat dacht je van cupcakes voor een kinderfeestje? Als jij het leuk vindt om te kokkerellen kun je deze vaardigheden goed in zetten als bijbaantje.
Denk ook aan complete maaltijden die je tegen een kleine vergoeding deelt met mensen. Of als je het wat professioneler aan wilt pakken kun je als hobbychef ook je eigen woonkamer restaurant beginnen.

Zoals je ziet ben je als thuisblijfmoeder niet alleen maar gedoemd tot het invullen van enquêtes als je wat wilt bijverdienen. Zolang je maar een beetje creatief nadenkt kun je een heel eind komen. Houd er rekening mee dat het lastig kan zijn een goede balans te vinden tussen je werk, huishouden, gezin en tijd voor jezelf. (Meer hier over in ons artikel 5 tips voor thuiswerken met kinderen.) Maar laat je hierdoor zeker niet ontmoedigen en zoek naar een bijbaantje dat bij jou èn jouw gezin past.

Welk bijbaantje is jou op het lijf geschreven? Of heb je na het lezen van dit artikel misschien nog andere ideeën voor bijbaantjes gekregen? Laat het weten in de reacties!

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

About the author

Een van de oprichters van BijnaHippie.nl.
Lucie is gepassioneerd over gif-vrij leven, duurzaamheid, natuurlijk ouderschap en minimaliseren. Ze is sinds februari 2017 de trotse moeder van een zoon en sinds oktober 2020 van een dochter.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

  >