By Gerdine

maart 19, 2019


5 tips, baby, eigen bedrijf, kinderen, oppas, opvang, thuisblijfmoeder, thuiswerken

2 comments


Naar aanleiding van ons artikel ’20 bijbaantjes voor thuisblijfmoeders (of vaders)’ hierbij ook onze beste tips hoe je dit nu praktisch gezien het beste kunt doen.

Want werken terwijl er een peuter aan je been hangt, een baby begint te huilen omdat hij NU wil drinken en je steeds op moet staan voor drinken, eten, vieze neuzen, ongelukjes en wie weet wat nog meer, kan het best lastig zijn om daadwerkelijk te werken. Hier onze 5 beste tips!

Tip 1:  Routine!

Kinderen functioneren het beste op routine. Zo weten ze precies wat er van ze verwacht word, waar ze dingen kunnen vinden en hoe ze iets kunnen krijgen. Een dagelijkse routine is dan heel fijn. Vaak heb je al een aardige routine, zeker als je schoolgaande kinderen hebt. Kijk maar naar hoe je dingen aanpakt in de ochtend. Aankleden, ontbijten, spullen pakken. Maar dan kom je thuis met je peuter/baby, en dan?

Wat geweldig kan werken zijn dag activiteiten kaarten. Die gebruiken ze op veel peuterspeelzalen en scholen ook en laten met plaatjes zien wat er die dag gaat gebeuren. Zoals ontbijten, speeltijd, leestijd, lunch, middagslaapje, buitenspelen, tekenen, avondeten, slapen. En zo kun je er ook een plaatje tussen hangen wat zegt ‘tijd om alleen te spelen, mama gaat werken.’

Ook bij baby’s kan routine goed werken. Die hebben uiteraard niets aan dagritmekaarten. Maar vaak hebben ze wel hun eigen ritme met drinken en slapen. Daar kun je dan om heen plannen.

Tip 2: Planning

Een goede planning gaat je zeker redden. Deze zorgt ervoor dat je jouw doelen haalt en toch genoeg tijd over hebt voor je kinderen. Nu zeg ik niet dat je deze planning altijd perfect zal kunnen volgen maar het geeft je zeker wel een beeld over wat er gedaan moet worden op een dag.

Maak elke week een nieuwe planning voor je werk. Schrijf doelen op die je die week wilt halen en plan elke dag een deel werktijd in. Houd hierbij rekening met de behoeftes van je kinderen en hun ritme. Plan bijvoorbeeld dingen in tijdens een middagslaapje. Of in de avonduren als de kinderen op bed liggen. Ook is zelfstandig spel belangrijk voor kinderen om te leren. En sommigen moeten dit ook echt leren dus het kan handig zijn hier eerst tijd in te investeren.

Schoonmaken en opruimen kun je vaak ook samen doen met je kinderen, dus plan dat beter niet in tijdens middagslaapjes.

Tip 3: Verwachtingen bijstellen

Een van de dingen waar ik zelf het meeste tegen aan loop is dat ik vaak meer dingen wil dan dat er mogelijk zijn. Dit komt omdat ik mijn kinderen voorop zet. En hierdoor gaat het opbouwen van mijn bedrijf langzamer dan wanneer ik hier fulltime aan zou werken. En dat vergt vaak wel wat geduld.

Je moet realiseren dat het nu eenmaal langer gaat duren voor je net zo ver bent als mensen die fulltime werken. Ook moet je er rekening mee houden dat jouw kinderen nu eenmaal geen robots zijn die altijd hetzelfde werken. Er komen zeker momenten dat je net lekker bezig bent en dat er bijvoorbeeld een beker omgaat, een kind wakker word, iemand valt, een honger heeft, of dorst. Of gewoon wil knuffelen.

Dan gooi je de planning maar weer om en zorg je voor je kind. 😉

Tip 4: Oppas

Ja, toch wel. Soms is het gewoon echt nodig. Als ik filmpjes moet opnemen is het wel zo gemakkelijk en professioneel als daar geen kind door heen schreeuwt of even zijn gezicht laat zien.

Een oppas is niet per definitie slecht voor je kinderen, sterker nog, in veel gevallen kan het juist goed zijn. Ze leren dan alvast dat mama en papa er niet altijd zijn en ze soms door iemand anders verzorgt worden. Natuurlijk is de manier waarop overgang gaat erg belangrijk maar daar zal ik in een ander artikel over schrijven.

Een oppas kan natuurlijk een familie lid zijn, maar ook een gastouder of kinderdagopvang. Die keuze ligt bij jou, jouw budget en welke mogelijkheden er in jouw omgeving zijn. 

Je kunt zelfs kiezen voor een nanny, waarbij er iemand in je eigen huis voor jouw kinderen zorgt en vaak ook wat huishoudelijke taken op zich neemt. Iedere opvang soort heeft zo zijn voor en nadelen, lees je in en kijk wat het beste in jouw situatie past.

Tip 5: Doe wat goed voelt.

Ik denk dat ik dit advies het meeste geef van alle adviezen die ik ooit geef. Want het is ook de belangrijkste tip, of het nu gaat over opvoeden, je werk, boodschappen doen of gewoon in het leven.

Doe altijd wat goed voelt voor jou!

Werken vanuit huis is heel fijn om te doen als je kinderen hebt maar ook een hele opgave. Deze 5 tips helpen mij elke dag weer om een succesvol bedrijf op te zetten. 

Maar onthoud, jouw kinderen groeien maar 1 keer op. En werken kun je altijd nog. 😉 

Zo, en nu ga ik koekjes bakken met de kids!

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

Gerdine

About the author

Gerdine moeder van Maria (Juli 2013), Erik (Nov 2015) en Alyssa (mei 2018). Zij is zeer gepassioneerd over natuurlijke geneeswijze en Reiki master. Ook is zij life coach en fanatiek schrijfster. Daarnaast houd ze erg van boeken verslinden en films en series kijken.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

    >