By Gerdine

maart 26, 2019


delen, egoistisch, kleuters, peuters, samenwerken

0 comments

Samen spelen - Bijnahippie.nl

‘Eerlijk zullen we alles delen.’ Hoe vaak heb je dit al niet gehoord als kind. En we geven deze zelfde boodschap ook weer door aan onze eigen kinderen. Maar is het wel zo eerlijk? En wat doet deze boodschap met onze kinderen?

Samen spelen, samen delen?

Onder de twee jaar heeft een kind eigenlijk nog helemaal geen besef van samen spelen en delen. Ze zitten nog totaal in hun eigen wereld en dit is prima. Als er meerdere kindjes zijn dan spelen ze op deze leeftijd nog vaak naast elkaar in plaats van met elkaar.

Vanaf twee jaar wordt je kind socialer en is de bereidheid te delen al iets groter. Maar dit moet groeien, dus dit gaat volledig op hun voorwaarden. Iets wat ze net aan jou hebben gegeven kan net zo snel weer afgepakt worden. 

Zodra ze 3 jaar zijn word het spelen met vriendjes pas interessant en kunnen ze ook een spel verzinnen om samen te doen. Toch is het best lastig om te zien dat een vriendje opeens jouw favoriete speelgoed beet heeft. Vaak gaan deze afspraken dan ook gepaard met huilen, driftbuien en soms zelfs slaan of bijten.

Delen met vreemden

Hoewel kinderen geweldig zijn in vriendschappen aangaan met kinderen die ze nog nooit eerder gezien hebben en vaak zelfs niet eens hun naam weten. Het delen van speelgoed is vaak een stuk lastiger. 

Persoonlijk vind ik het totaal onnodig dat een kind zijn speelgoed deelt aan een kindje dat hij niet kent. Niet alleen omdat het dan vies, kwijt of kapot kan gaan maar ook omdat het speelgoed van jouw kind is en deze er dus over bepaalt.

Jij geeft toch ook niet jouw telefoon, tas of dergelijke aan een vreemde om mee te spelen.

Karakter

Het ene kind is heel vrij en open en deelt graag met iedereen. Het andere kind wil het liever allemaal zelf houden en zal dit ook beschermen. 

Beide zijn helemaal prima en hier moet je als ouder rekening mee houden en gewoon respecteren.

Jouw kind word er niet meer of minder sociaal door als hij zijn speelgoed deelt.

Sterker nog, zo tegen zijn karakter in gaan kan juist het averechtse veroorzaken.

Laat jouw kind dan ook vooral zelf bepalen. Zijn speelgoed, zijn regels.

Op school

Als je kind 4 jaar is mag deze naar school. Speelafspraken komen dan vaker voor. Ook hier gaat karakter weer meespelen en ook hoeveel prikkels jouw kind aan kan op een dag. Je zult merken dat samen spelen dan steeds makkelijker gaat en dat jouw kind sneller gaat delen. Hier hoef je dus ook niets voor te doen. 

Op school leren ze meer over delen en samen spelen en ook thuis kun je hier mee aan de slag.
Hoewel het in de meeste gevallen gewoon goed gaat kunnen er schermutselingen ontstaan. 

Bij mijn eigen kinderen vraag ik altijd rustig wat er is gebeurd en wat een oplossing kan zijn zodat we weer verder kunnen.

Regels

Om de vrede te bewaren in huis kun je een paar simpele regels instellen. Regels geven immers duidelijkheid en duidelijkheid geeft rust. Of je nu meerdere kinderen hebt of het alleen gaat om vriendjes die langs komen. Regels zijn altijd handig.

Voorbeelden van deze regels zijn

-Wij pakken niets af maar vragen of ruilen.
-Als we klaar zijn met spelen ruimen we op.
-Gooien mag buiten met een bal.

Welke regels dit zijn kun je natuurlijk zelf bepalen, en zijn ook niet voor elk kind nodig. Vraag ook aan jouw kinderen en bepaal de regels eventueel zelfs samen zodat zij ook meer gemotiveerd zijn om ze op te volgen. En zo weet je meteen wat jouw kind belangrijk vind.

Samen spelen kan ontzettend leuk zijn. Kinderen zijn van nature sociaal en hebben weinig begeleiding van ons als ouders nodig. Het respecteren van hun grenzen als het gaat om contact, speelgoed en delen is dan ook zeer belangrijk. 

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

Gerdine

About the author

Gerdine moeder van Maria (Juli 2013), Erik (Nov 2015) en Alyssa (mei 2018). Zij is zeer gepassioneerd over natuurlijke geneeswijze en Reiki master. Ook is zij life coach en fanatiek schrijfster. Daarnaast houd ze erg van boeken verslinden en films en series kijken.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

>