By Gerdine

april 15, 2019


geven en nemen, gulle kinderen, kinderen, mooie les, paasontbijt, pasen, school

0 comments

Mijn dochter Maria van 5 jaar gaat naar een katholieke basisschool en daarom worden alle christelijke feestdagen gevierd. Afgelopen vrijdag had zij een paasontbijt op school en zo pakt haar school dit aan.

Jenaplan

De school waarop Maria zit is een Jenaplan school en dit houdt in dat zij staan voor samenwerking. Voor elkaar zorgen, elkaar helpen en er voor elkaar zijn. Samen is het terugkerende woord. Een concept wat ik persoonlijk erg fijn vind. Het is al een ‘ik’ samenleving dus leren om dingen samen te doen en er voor elkaar te zijn is in mijn ogen een goed iets.

Dit betekend dat ze ook met het paasontbijt voor elkaar zorgen.

Loting

Twee weken van te voren krijgen de kinderen een ‘lootje’ mee naar huis. Een A4tje waarop je kunt invullen wat je graag wilt eten tijdens het paas ontbijt. Je kunt invullen hoeveel brood, broodjes (bruin of wit), welk beleg, wat voor drinken en zelfs of je een gekookt eitje wilt.

Deze lever je vervolgens weer in en de juf verdeeld de lootjes dan weer aan de kinderen zodat elk kind het paasontbijt van een klasgenootje moet verzorgen (of die van de juf).

Doosje

Ook krijgt het kind bij het lootje een doosje mee. In dit doosje past het paasontbijt en om het feestelijk te maken mag het kind het doosje versieren. 

Maria kreeg het lootje van een vriendinnetje en was er heel erg blij mee. Ze ging thuis direct aan de slag met het versieren van het doosje. Alle teken en knutselspullen kwamen tevoorschijn en samen hebben we uit een tijdschrift nog paas-achtige dingen uitgeknipt zoals eieren en kuikens. Deze werden allemaal zorgvuldig opgeplakt en al snel was het doosje klaar.

Paasontbijt

De ochtend van het paasontbijt heeft Maria samen met haar papa het ontbijt voor haar vriendin gemaakt en in het doosje gedaan. Zelfs met nog een extra lekkers (kaasje) erin. Dat vond ze zelf erg spannend om te doen, want dat stond immers niet op het lijstje.

Vol trots ging ze naar school en zette ze haar doosje bij de anderen.

Na het afscheid van de ouders (dit gebeurt bij onze school met een dag-lied) gingen ze over op het uitdelen van de doosjes.

Elk kind mag dan zijn eigen gemaakte doosje geven aan de persoon voor wie zij hem gemaakt hebben.

Als iedereen zijn doosje heeft gaan ze naar de gedekte tafel en kon het ontbijt beginnen!

Het plezier van geven en ontvangen

Ik vind het een geweldig concept om het Pasen zo te vieren. Om kinderen te leren hoe fijn het is om iets te maken voor een ander. Om te zorgen voor een ander. En het zien van het plezier dat Maria heeft om dit te doen maakt het nog mooier.

Ze geniet er intens van dat ze die doos heeft mogen versieren en vullen voor haar klasgenootje en ze kwam ook vol trots thuis met haar eigen gekregen doosje, die een klasgenootje voor haar gemaakt heeft.

Zo leren ze dat geven net zo fijn is als ontvangen. Een mooie boodschap voor Pasen.

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

Gerdine

About the author

Gerdine moeder van Maria (Juli 2013), Erik (Nov 2015) en Alyssa (mei 2018). Zij is zeer gepassioneerd over natuurlijke geneeswijze en Reiki master. Ook is zij life coach en fanatiek schrijfster. Daarnaast houd ze erg van boeken verslinden en films en series kijken.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

>