By Gerdine

mei 21, 2018


3e trimester, bevallen, derde trimester, hoogzwanger, Laatste loodjes, weeen, zwanger

0 comments

De laatste loodjes overleven - bijna hippie

Ja hoor, het moment is daar. Je bent 37 weken zwanger. Vanaf nu word het pas echt spannend, want vanaf deze week is je kindje voldragen. Dit betekend niet dat je kindje niet meer groeit maar wel dat, mocht de bevalling beginnen, je kindje hoogstwaarschijnlijk niet meer in de couveuse hoeft en je ook thuis mag bevallen. Dus echt de laatste loodjes!

Als je een beetje bent zoals mij dan ben je er helemaal klaar voor en zit je bij elk krampje en ‘gek’ gevoel je af te vragen of het nu echt begonnen is. Echter kan het nu nog gemakkelijk 3 tot 5 weken duren! 

Hier wat tips om die laatste weken te overleven!

Nog even genieten

Of dit nu je eerste of vijfde baby is, deze laatste weken kan je nog even genieten van de rust. Straks met een baby word het drukker, krijg je minder slaap en ligt jouw focus op heel iets anders dan even ontspannen. Dus neem het er nog even van. Spreek af met je vriendinnen, ga naar de film, neem een massage, lees dat boek of neem gewoon even wat tijd voor jezelf om eens goed te ontspannen.

En een leuke bijkomende factor, oxytocine word beter geproduceerd als je ontspannen bent, en dat is nu net het hormoon dat je bevalling laat beginnen. Dus ontspannen kan zeker helpen om alles op gang te brengen.

Laatste dingen regelen

In de laatste paar weken kom je er opeens achter dat je eigenlijk nog van alles moet regelen. Waar zijn die kruiken gebleven? Staat mijn bed al op klossen (iets wat ik persoonlijk mooi oversla!)? Zijn alle kleertjes gewassen en heb ik wel genoeg maandverband in huis?
Ja veel dingen kunnen ook gedaan worden als de baby er is, maar toch is het fijn om lekker bezig te zijn en je gedachtes te verzetten.

Zo vind ik het heerlijk om in de baby kamer bezig te zijn, de kleertjes opnieuw vouwen en weg leggen, luiers opnieuw rangschikken, alle zalfjes en dergelijke goed neer zetten. Alles zodat straks als de baby er is, het ligt waar het hoort te liggen.

Tijd besteden aan je partner en kinderen

Straks als de baby er is dan heb je minder tijd voor je andere kinderen of partner. De borstvoeding goed op gang helpen, luiers verschonen en natuurlijk gewoon herstellen van de bevalling zorgt er voor dat al jouw tijd en energie daarheen gaat. Dan heb je niet echt meer zin om op de bank met je partner die film te kijken. Of een spelletje te doen met je kinderen. Doe dat nu nog! 

Nee dat was geen wee!

Het is erg verleidelijk om bij elke steek te denken dat het een wee is en de bevalling van start gaat. Helaas is dit merendeel van de tijd niet zo. Al vroeg in het derde trimester kan je last krijgen van voorweeën. Deze weeën zorgen er voor dat je baarmoedermond verzacht en zich opent. Dit is zeker wel een voorteken dat je lichaam zich klaar maakt voor de bevalling. Helaas betekend dit echter niet dat je meteen thuis moet blijven, want voorweeën kunnen wel weken aanhouden! Zo had ik bij mijn eerste kind 4 weken voor de bevalling deze weeën al.
Deze weeën doen over het algemeen geen pijn en zijn ook niet regelmatig en verdwijnen net zo snel als ze kwamen. Ook harde buiken, steken en menstruatie achtige klachten kunnen een teken zijn van voorweeën of oefenweeën.

Helaas, je kunt nog niet beginnen met bevallen!

Bezig blijven

De beste tip is vooral ontspannen en bezig blijven. Wissel dit goed af en dan zal je zien dat de tijd omvliegt! Voor je het weet begint de bevalling echt (en ja, dit verschil met voorweeën voel je echt wel!) en heb je je kindje in je armen. 

Dan begint een volledig nieuwe tijd! 

Geniet van elk moment!

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

Gerdine

About the author

Gerdine moeder van Maria (Juli 2013), Erik (Nov 2015) en Alyssa (mei 2018). Zij is zeer gepassioneerd over natuurlijke geneeswijze en Reiki master. Ook is zij life coach en fanatiek schrijfster. Daarnaast houd ze erg van boeken verslinden en films en series kijken.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

>