By Gerdine

maart 23, 2018


kinderen, omgaan met verlies, spelletjes, teleurstelling, verliezen, winnen

3 comments

Waarom ik mijn kinderen niet laat winnen met spelletjes - Bijna HippieWe kennen het allemaal wel, je speelt een spelletje met een kind en je houd je expres in en helpt het kind zodat deze wint. Hoewel het goed is voor kinderen om te winnen (zo krijgen ze een beter zelfvertrouwen), is het ook belangrijk, of misschien wel belangrijker dat ze verliezen.

Teleurstelling

Je gehele leven zal je geconfronteerd worden met teleurstelling en dat niet alles gaat zoals jij het wilt. Van kleins af aan zal een kind al leren om te gaan met frustratie. Zo leren ze kruipen, lopen, praten en veel meer.

Vanaf het moment dat ze spelletjes met ons gaan spelen met echte spelregels zijn veel mensen geneigd om het kind te laten winnen zodat deze niet gefrustreerd raakt en de sfeer niet verpest word.

Echter is het de perfecte setting om ze te leren gaan met verliezen. Dit betekend niet dat je elk spel moet winnen en je kind moet ‘inmaken’. Dit is dan weer te veel van het goeie en dan zal het kind spelletjes spelen niet leuk meer vinden.

Omgaan met verliezen

Om te leren om te gaan met verliezen is een goed voorbeeld erg belangrijk. Daarom is het goed om als ouder te laten zien hoe je je gedraagt als je verliest. Als je kind wint dan kun je teleurgesteld reageren om vervolgens weer te herstellen.

‘Ah, wat jammer, ik heb verloren,’ sip gezicht. ‘Maar dat geeft niet, het blijft leuk om te spelen ook als ik niet win.’ Glimlachen. ‘Zullen we nog eens spelen?’

Zo laat je op een simpele manier zien hoe je goed om kunt gaan met verlies.

Help je kind

Mocht je kind het toch moeilijk vinden om te verliezen, steun hem dan in dit proces. Word niet boos of ongeduldig en dwing niets af. Praat met je kind over haar/zijn gevoelens en wat die eventueel er aan wilt doen. Leg hem uit dat verliezen erbij hoort en helemaal niet erg is. Meedoen is leuker dan winnen. Winnen is een extra bonus bij het spelen van een spel, niet het doel!

Spelen met andere kinderen

Zodra je kind naar de peuterspeelzaal of school gaat zal hij spelletjes gaan spelen met andere kinderen. En dan is het spel eerlijk en zullen beide kanten winnen of verliezen. Een driftbui omdat je kind niet weet om te gaan met verliezen is niet wenselijk. Daarom is het belangrijk dat je kind al leert verliezen in een veilige omgeving zoals thuis.

Winnen en verliezen

Zorg ervoor dat je ook laat zien dat je wel goed je best doet tijdens het spelen van een spel, en dat je dan ook kan verliezen. Zo krijgt je kind wel motivatie om zijn best te doen maar is de teleurstelling kleiner als deze toch verliest.
Ook is het belangrijk dat je kind wel eens wint zodat hij ook leert dat ook kan winnen. Zo blijft het voor iedereen leuk!

Hoe doen jullie dat met spelletjes? Wint jouw kind altijd?

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

Gerdine

About the author

Gerdine moeder van Maria (Juli 2013), Erik (Nov 2015) en Alyssa (mei 2018). Zij is zeer gepassioneerd over natuurlijke geneeswijze en Reiki master. Ook is zij life coach en fanatiek schrijfster. Daarnaast houd ze erg van boeken verslinden en films en series kijken.

  • Er zijn spelletjes waar de kinderen beter in zijn en spelletjes die wij beter kunnen. Ik laat zeker niet de kinderen altijd winnen, om dezelfde redenen die jij hierboven beschrijft

    • Zeker, wij spelen beide. Ze winnen omdat ze hun best doen, en daar draait het om! 🙂

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

    >