Je hebt hier waarschijnlijk bewust voor gekozen, jij blijft thuis met de kinderen. Je stopt met werken of kijkt naar opties om thuis te werken en je geniet enorm van je kindje(s).
Maar toch… iets knaagt er. Eenzaamheid.
Waarom?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij je eenzaam kunt voelen. Misschien ben je de eerste in jouw vriendengroep met een kindje. Of je bent net verhuist en kent nog niemand. Ben je veel vrienden kwijt geraakt door alle veranderingen. Of je hebt genoeg vrienden maar ‘nooit’ tijd om af te spreken. En of je nu alleenstaand bent of een liefdevolle partner hebt. Eenzaamheid kan altijd komen.
Zelfs als je wel geregeld afspreekt kan het gevoel van eenzaamheid je besluipen.
Schaamte
Aller eerst wil ik je zeggen dat eenzaamheid helemaal niet iets is om je voor te schamen. Ook niet omdat je ‘wel thuis zit met je kindje’. Opmerkingen als ‘maar je bent toch niet alleen’, kunnen je het gevoel geven alsof je je aanstelt. Maar dat is helemaal niet zo. Je kunt je ook heel erg eenzaam voelen omringt door mensen.
Oorzaak
Eenzaamheid heeft eigenlijk een hele duidelijke oorzaak, een gebrek aan liefde. Een gebrek aan genegenheid, begrip, compassie en alles wat bij liefde hoort.
Nu je moeder bent heb je dit allemaal richting jouw kind, maar jouw kind heeft dit allemaal nog niet voor jou. Ja je kindje houd van jou maar op een totaal andere manier.
En het kan zijn dat je niet volledig de begrip krijgt van je partner. Dat je vertelt over het gemis en dat het soms erg zwaar is als ouder. En dat je partner dit dan wegschuift of zelf zegt ‘maar je hebt er toch zelf voor gekozen.’ Die opmerking heb ik erg vaak gehoord als ik over mijn gevoelens wilde praten.
Dit zorgt ervoor dat je er niet alleen niet meer over praat maar ook dat je je erg alleen voelt.
Oplossingen
Allereerst, stop met jezelf een schuld gevoel aanpraten. Ja, ouderschap is moeilijk en zwaar. En ja, je mag het soms volledig zat zijn, en alles beu zijn. En er zelfs een hekel aan hebben. Dit betekend niet dat je slechte moeder bent. Of dat je niet van je kinderen houdt. Dit betekend gewoon dat je mens bent die haar best doet en daar is helemaal niets mis mee.
Het is niet altijd 100% leuk, en geweldig en makkelijk. Absoluut niet zelfs. En dat is prima.
Daarnaast is een goed gesprek met je partner aan te raden, vertel hem of haar duidelijk hoe jij je voelt en vraag ook om begrip. Want iedereen mag wel eens klagen, dat zal je partner ook vast wel eens over zijn of haar werk doen, en daar hebben ze immers ook zelf voor gekozen ;-)
Stam
Het meest ideale is om jouw stam te vinden. Een groepje van gelijkgestemden waar jij je ei kwijt kunt en vooral herkenning vind. Gelijkgestemd betekend overigens niet dat je het overal over eens moet zijn of alles hetzelfde doet. Juist die variatie zorgt voor een complete stam waar je altijd terecht kunt met vragen, zorgen of waar jij juist het luisterend oor kunt zijn.
Ook als je introvert bent en moeite hebt met connecties maken is dit mogelijk. Er zijn nog meer introverte moeders die hetzelfde zoeken en ook jouw behoefte om alleen te zijn begrijpen. Begin bijvoorbeeld eens online.
Wie er in je stam zitten bepaal je helemaal zelf, dat is het fijne ervan. En het neemt ook nog eens de eenzaamheid weg.
Ben jij wel eens eenzaam? Schaam jij je voor jouw gevoelens over ouderschap of wil je gewoon even praten?
Jeuk, niet altijd onschuldig! Toen ik zwanger was van mijn eerste kindje kreeg ik enorme jeuk aan mijn onderbenen. Het werd zelfs zo erg dat ik niet meer kon slapen, overdag mij niet meer kon concentreren en mijn benen lagen open van het krabben.
Als kersverse ouder krijg je ontzettend veel advies, van vrienden, familie, zorgverleners en zelfs wild vreemden midden op straat. Er is geen te kort aan opmerkingen als, ‘slaapt jouw baby nog niet door de nacht?’ En ‘Jouw baby kwijlt, dan komen zijn tandjes vast door.’ Als je een nieuwe ouder bent dan heb je deze
In een wereld waarin het opvoeden van kinderen een oneindig aantal benaderingen kent, staan natuurlijk ouderschap en mainstream ouderschap vaak op gespannen voet. Maar wie zegt dat ze niet hand in hand kunnen gaan? In dit artikel lees je hoe deze twee opvoedingsstijlen elkaar kunnen aanvullen en een weloverwogen, gebalanceerde benadering van het ouderschap kunnen
Bijna elk kind in Nederland krijgt zwemles. Wel belangrijk in een land met zoveel water. Sloten, kanalen, rivieren, plassen, meren, de zee. De kans dat je kindje een keer in het water valt is best groot. Zeer belangrijk dus dat ze dan weten wat ze moeten doen. Op zwemles dus, maar wanneer is je kindje
We hebben allemaal wel eens hulp nodig maar we merken in deze maatschappij dat om hulp vragen iets beschamend is en daarom doen we het eigenlijk niet zo snel. Maar wat nou als het gaat om je kind, en dat je er zelf echt niet uit komt? Ik heb nu met twee kinderen voor dit
Gerdine moeder van Maria (Juli 2013), Erik (Nov 2015) en Alyssa (mei 2018). Zij is zeer gepassioneerd over natuurlijke geneeswijze en Reiki master. Ook is zij life coach en fanatiek schrijfster. Daarnaast houd ze erg van boeken verslinden en films en series kijken.