By Gerdine

april 3, 2018


afsluiten, antroposofie, baby's, Berg, fontanel, mutsje, prikkels, stripmutsje, wol, zijde

5 comments

Er word veel geschreven over berg bij baby’s en dan vooral over hoe je er vanaf komt. Echter is er in de antroposofie een uitleg die bij mij helemaal klopt. Berg heeft een functie, het is niet zomaar een nutteloze uitslag bij baby’s maar het is ter bescherming. En ja hoor, ook hier hebben ze een antwoord op hoe je er van af komt.
Wat is berg?
Berg zijn huidschilfers op het hoofd van een baby. Al kan het ook voorkomen bij peuters en kleuters. Hoe berg ontstaat is niet helemaal duidelijk. Het kan zijn dat het van het indrogen van het vernix komt of het is een soort roos. Met andere woorden, ze hebben geen idee wat het is en hoe het komt. Wel weten ze dat het volledig onschadelijk is voor de baby zelf. Vaak verdwijnt het vanzelf maar meestal halen de ouders het zelf weg met een beetje babyolie.
Bron: NHS.uk
Berg in de antroposofie
Als baby’s geboren worden is hun schedel nog niet volledig gevormd en gehard. Dit betekend dat ze open stukjes hebben, deze heten fontanellen. Er zit er een boven op het hoofd, en een achter op het hoofd. De achterste is vaak snel dicht maar die boven op zit duurt tot twee jaar voor deze gesloten is. Tot die tijd zijn de hersenen onder het fontanel niet beschermd door de schedel. Een baby is zeer gevoelig voor prikkels van buitenaf, en zeker op de plekken waar de barrière tussen binnen(het lichaam) en buiten(de wereld) dun is komen de prikkels sterker binnen. Om de prikkels op de hersenen te verminderen zorgt het lichaam voor een extra laagje, berg. Je ziet berg dan ook voornamelijk op deze twee open plekken van het hoofdje. Hele gevoelige kinderen zullen meer last hebben van berg dan kinderen die niet zo gevoelig zijn.
Prikkels afsluiten
Om je kindje goed te helpen afsluiten en prikkels te verminderen kan je dus zelf een barrière plaatsen tussen de buitenwereld en het hoofdje van je baby. Gelukkig is dit heel simpel te doen doormiddel van een mutsje. Echter om het goed te doen en het meeste effect te hebben is een mutsje van natuurlijk materiaal. Dat wil zeggen, wol of zijde. Biologisch katoen kan ook werken maar werkt toch minder dan wol of zijde. Ik merkte het goed bij mijn zoontje dat zijn berg inderdaad minder werd als hij een mutsje droeg. Hij heeft er dan ook veel minder lang last van gehouden dan mijn dochter. Al is die ook een stuk gevoeliger dan mijn zoon. Twee dingen die kunnen bijdragen en ik zag het verschil heel goed hier.
Strikmutsje
Wil je dat jou kindje dus zo weinig mogelijk berg ontwikkeld dan is een mutsje de oplossing. En dan wel een strikmutsje. Persoonlijk ben ik geen fan van die mutsjes omdat ik ze er gewoon niet leuk uit vind zien, maar ze werken wel erg goed. Het helpt jouw baby dus prikkels te weren en niet alleen dat. In het begin kunnen baby’s hun warmte niet goed reguleren en de meeste warmte verdwijnt uit het grootste gedeelte van hun lichaam. Wat bij baby’s hun hoofdje is. We kleden baby’s wel goed aan maar vergeten vaak hun hoofdje te doen. Ja, ook binnen is een mutsje nodig. En alle energie die niet gaat naar zichzelf warm houden kan gaan naar groeien en ontwikkelen. Een win win situatie dus! Wat zijn jouw ervaringen met berg? En ga je het proberen bij jouw baby, zo’n strikmutsje? Ik hoor het graag in de reacties hieronder!

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!

Jeuk, niet altijd onschuldig! Toen ik zwanger was van mijn eerste kindje kreeg ik enorme jeuk aan mijn onderbenen. Het werd zelfs zo erg dat ik niet meer kon slapen, overdag mij niet meer kon concentreren en mijn benen lagen open van het krabben.

Read More

5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Als kersverse ouder krijg je ontzettend veel advies, van vrienden, familie, zorgverleners en zelfs wild vreemden midden op straat. Er is geen te kort aan opmerkingen als, ‘slaapt jouw baby nog niet door de nacht?’ En ‘Jouw baby kwijlt, dan komen zijn tandjes vast door.’ Als je een nieuwe ouder bent dan heb je deze

Read More

Gerelateerde artikelen:

De kracht van voeding voor gezonde kinderen

In het drukke dagelijkse leven, te midden van verplichtingen, werk en school, kan gezonde voeding soms een bijzaak lijken. Maar wat als ik je vertel dat voeding een cruciale rol speelt in het welzijn van onze kinderen? Misschien is het niet iets nieuws voor je, maar soms verdwijnt dat naar de achtergrond wanneer je het

Read More

De voordelen van natuurlijke geneeswijzen voor kinderen.

In een wereld vol moderne medicijnen en behandelingen, is het gemakkelijk om het eeuwenoude gebruik van natuurlijke geneeswijzen en kruidengeneeskunde over het hoofd te zien. Maar laten we eerlijk zijn, onze voorouders wisten waar ze het over hadden. In dit artikel willen we het hebben over waarom natuurlijke geneeswijzen en kruidengeneeskunde nog steeds relevant en

Read More

Pizza maken

Als diner, als lunch, als ontbijt, tussendoor.. Pizza kan volgens de meeste kinderen altijd en overal. En hoe tof is het als je hem ook nog eens helemaal zelf gemaakt hebt. Bij ons thuis eten we iedere vrijdag avond zelf gemaakte pizza en hebben we een “film avondje”. Een geweldige traditie voor het hele gezin.Het

Read More

Gerdine

About the author

Gerdine moeder van Maria (Juli 2013), Erik (Nov 2015) en Alyssa (mei 2018). Zij is zeer gepassioneerd over natuurlijke geneeswijze en Reiki master. Ook is zij life coach en fanatiek schrijfster. Daarnaast houd ze erg van boeken verslinden en films en series kijken.

Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.