By Gerdine

februari 21, 2018


groenten, lente, moestuin, planten, Zaad, zaadjes, zaaien

2 comments

Nu de lente er weer aankomt kunnen we steeds meer leuke dingen buiten doen met de kinderen. Mijn dochter heeft een fascinatie voor planten en bloemen en hoe ze groeien. Daarom heeft zij ook haar eigen plant om voor te zorgen op haar kamer. Dit leert haar meerdere dingen. Niet alleen kan zij kijken hoe een plant groeit, maar ze leert ook verantwoordelijkheid nemen. Zij moet zelf kijken wanneer de plant water nodig heeft en dit dan ook zelf geven. Elk jaar leggen wij een mini moestuin aan om de kinderen te leren hoe planten groeien, waar groente en fruit vandaan komt en natuurlijk om deze lekker op te eten. We zijn deze week begonnen met zaadjes planten in potjes zaaien. De eerste stap naar groente en fruit. Zowel mijn dochter van 4, als mijn zoon van 2 doen hieraan mee.
Wat heb je nodig?
Om te beginnen heb je zaadjes nodig. Deze kun je bij een tuincentrum halen of online bestellen. Kies samen met je kind uit welke groentes je gaat planten. Zo worden ze meteen betrokken bij het proces. Kijk ook goed naar hoeveel ruimte je hebt. Heb je geen tuin? Geen probleem, veel groentes kun je ook op je balkon kweken in ruime bakken. Let bij het zaaien ook goed op wanneer je het beste welke groente kunt zaaien. Dit staat op de verpakking (of de omschrijving in de webshop). Als je begint met de zaadjes binnen in potjes te kweken dan kun je iets losser zijn met deze richtlijnen. Vervolgens heb je potjes nodig om de zaadjes in te doen. En natuurlijk potgrond. Zet alvast alles klaar zodat je meteen van start kunt. Vergeet ook niet een gietertje water neer te zetten. Het kan best rommelig worden, dus een grote mat of placemat kan handig zijn. Natuurlijk kun je dit ook buiten doen bij goed weer.
De zaadjes planten
Vul de potjes met potgrond en maak met je vinger (of laat je kind dit doen) gaatjes in de grond. Op de verpakking staat ook hoe dicht de zaadjes op elkaar kunnen staan. Je gaat de planten natuurlijk nog verpotten dus ze kunnen we iets dichter bij elkaar. Maar 5 wortelzaadjes in een gaatje is niet erg praktisch. Dan laat je je kind de zaadjes in de gaatjes doen en de gaatjes dichtmaken. Je eindigt met een scheutje water en klaar is het zaaien. Zet de potjes in een raamkozijn waar ze goed zon krijgen en laat je kind de grond elke dag controleren of ze nog wel nat zijn.
De plantjes komen op
Voor elk kind is het geweldig als ze het eerste groen boven de aarde zien uitsteken. Ze hebben namelijk veel geduld nodig voor het zaadje een plantje word. Zodra de plantjes een paar cm groot zijn is het tijd om ze te verpotten. Ook dit kun je samen met je kind doen. Dan zien ze meteen hoe groot de wortels zijn geworden en kun je meteen uitleggen dat de plant daarmee zijn voedsel en water verkrijgt. Een zeer educatieve les dus! Laat de kinderen bijhouden hoe groot de plantjes zijn, welke groentes er aan komen en hoeveel en hoe vaak ze water moeten hebben. Zo leren ze meteen plannen, en het bijhouden van informatie.
Tijd om te oogsten!
Als de planten groot genoeg zijn kun je ze oogsten. Sla groeit erg snel en kun je al gauw eten. En daarbij blijft sla lang doorgroeien waardoor je telkens nieuwe sla hebt. Voor groentes zoals komkommer en tomaat moet je wat langer wachten maar krijg je wel vaak meerdere vruchten van een plant. Laat je kind je helpen inschatten of het al tijd is om te oogsten. En laat je kind ook verzinnen hoe je de groentes gaat eten. Ze kunnen ze wassen, snijden en helpen bij het koken. Omdat ze het hele proces gevolgd hebben zullen ze het waarschijnlijk ook sneller opeten. Een win win situatie dus! Laat de groene vingers maar wapperen! En zaaien maar!  Vind jouw kind zaaien ook leuk? Laat het weten in de reacties hieronder!

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!

Jeuk, niet altijd onschuldig! Toen ik zwanger was van mijn eerste kindje kreeg ik enorme jeuk aan mijn onderbenen. Het werd zelfs zo erg dat ik niet meer kon slapen, overdag mij niet meer kon concentreren en mijn benen lagen open van het krabben.

Read More

5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Als kersverse ouder krijg je ontzettend veel advies, van vrienden, familie, zorgverleners en zelfs wild vreemden midden op straat. Er is geen te kort aan opmerkingen als, ‘slaapt jouw baby nog niet door de nacht?’ En ‘Jouw baby kwijlt, dan komen zijn tandjes vast door.’ Als je een nieuwe ouder bent dan heb je deze

Read More

Gerelateerde artikelen:

Duurzaam ouderschap in de praktijk: kleine stappen, grote impact

Heb je je ooit afgevraagd hoe je duurzaamheid kunt integreren in je drukke gezinsleven? Als moeder van twee en een fervent voorstander van natuurlijk ouderschap, begrijp ik de uitdagingen maar al te goed. Maar ik kan je verzekeren dat duurzaam ouderschap geen onbereikbare droom is. Het draait allemaal om kleine stappen die leiden tot een

Read More

Natuurlijke huishoudelijke producten zelf maken

In een wereld vol met huishoudelijke producten die vaak vol zitten met schadelijke chemicaliën, is het geen wonder dat steeds meer mensen de overstap maken naar natuurlijke en zelfgemaakte alternatieven. Het goede nieuws is dat je zelf een breed scala aan effectieve en milieuvriendelijke huishoudelijke producten kunt maken, en in dit artikel lees je hoe.

Read More

Ostara, de lente begint

Al eeuwen word het begin van de lente groots gevierd. In vele culturen zijn er speciale symbolen en rituelen die elk jaar terug komen. Waar komen deze rituelen vandaan en wat betekenen ze. En hoe kun je dit samen met je kinderen vieren?  Oorspong Ostara is al eeuwenoud en word in alle paganistische culturen en

Read More

Gerdine

About the author

Gerdine moeder van Maria (Juli 2013), Erik (Nov 2015) en Alyssa (mei 2018). Zij is zeer gepassioneerd over natuurlijke geneeswijze en Reiki master. Ook is zij life coach en fanatiek schrijfster. Daarnaast houd ze erg van boeken verslinden en films en series kijken.

Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.