By Gerdine

maart 17, 2020


bakken, cake, eieren zoeken, feest, feestdag, godin, godin van de lente, groei, kinderen, lente, leuke activiteit, moestuin, ostara, paashaas, pagan, paganisme, pasen, recept, zaadjes, zaaien, zonnewende

0 comments

Al eeuwen word het begin van de lente groots gevierd. In vele culturen zijn er speciale symbolen en rituelen die elk jaar terug komen. Waar komen deze rituelen vandaan en wat betekenen ze. En hoe kun je dit samen met je kinderen vieren? 

Oorspong

Ostara is al eeuwenoud en word in alle paganistische culturen en geloven gevierd. De dag dat de winter eindelijk over is en de lente begint. Ostara is de godin van de lente. Zij word vergezeld door een haas en samen leggen ze eieren in nesten om een vruchtbare toekomst tegemoet te gaan. Hier zien we meteen al een overeenkomst met een christelijk feest pasen. 

De haas en eieren zijn tekenen van de lente, samen met nieuwe bloemen. Dit waren de eerste tekenen die mensen vonden in deze tijd en daarom werd de godin er aan gekoppeld. 

Vruchtbaarheid en groei zijn het belangrijkste aspect van dit feest. Het nieuwe leven begint, er kan weer gezaaid worden voor genoeg voedsel tijdens de herfst en winter. 

Pasen?

Tijdens het paas feest, zoals die in de bijbel beschreven word, denken we terug aan Jezus die zijn leven gaf voor de mensen. Best gek dan ook dat we met pasen eieren gaan zoeken en chocolade hazen eten. 

In vroegere jaren toen het christendom in opkomst was, was het vaak gemakkelijker om gewoontes van het oude geloof over te nemen zodat mensen zich er prettiger bij zouden voelen. Zo ook de eieren en de haas. Deze stonden vooraan tijdens Ostara. En in de loop van de tijd zijn ze blijven hangen en daarom zie je dit elk jaar terug.

Pasen en Ostara vallen overigens niet op dezelfde datum. Dit omdat pasen steeds veranderd. Ostara is elk jaar op 21 maart. 

Andere symbolen van Ostara zijn bloemen, jonge dieren, vlinders en de kleuren geel, roze en groen. Eigenlijk alles wat we zien in de lente. Dat is ook wat zij belichaamt. De lente, nieuwe beginnen, een verse start, groei, leven. 

Tradities

Een van de tradities van Ostara voeren we vaak al uit tijdens pasen. Eieren zoeken. Dit is dan ook een super leuk om te doen met kinderen. Van te voren kun je zelf je eieren schilderen in mooie lente kleuren. 

Wat ook leuk om samen met je kinderen te doen is zaadjes planten en zelfs een moestuin aan te leggen.

Nog een super leuke activiteit is een blotevoetenpad. Veel kinderen vinden dit geweldig leuk en het is een goede manier om te aarden. De aarde neemt negatieve energie weg en balanceert het lichaam. Het stabiliseert de hartslag en ademhaling. Daarnaast stimuleert het ook het immuunsysteem. En het is gewoon erg leuk om te doen.

Er zijn verschillende paden in Nederland te vinden, maar als er geen in de buurt is, werkt gewoon een wandeling in een park of bos ook.

Omdat de tijd van tekorten over is, de winter is voorbij en er kan weer voedsel worden gekweekt, word er traditioneel een grote maaltijd gemaakt. Hierbij staan jonge groentes, vlees van jonge dieren, eieren en melk centraal. Dit zijn producten die in deze tijd makkelijk te verkrijgen zijn en passen daarom perfect bij de lente. 

Recept

Een heerlijke recept is deze van een Ostara Cake met citroen en lavendel:

Ingrediënten:

 • 120 gram boter (op kamertemperatuur)
 • 120 gram suiker
 • 2 eieren
 • 200 gram zelfrijzend bakmeel (of bloem met een theelepel bakpoeder)
 • Snufje zout
 • 60ml melk 
 • 1 theelepel citroenrasp
 • 1 theelepel lavendelbloemen (gedroogd)
 • 1/2 theelepel vanille extract

Cake liqueur:

 • Sap van 1,5 citroen
 • 100 poedersuiker

Glazuur:

 • Sap van 1/2 citroen
 • 60 gram poedersuiker

Recept:

Verwarm de oven op 180 C

Klopt de (zachte) boter met de suiker tot een romig mengsel. Voeg een voor een de eieren toe tot ze goed opgenomen zijn. Zeef de bloem met het zout boven de kom en meng samen.

Voeg de melk toe en mix goed. Voeg als laatste de citroenrasp, lavendelbloemen en vanille toe. Roer door en giet het in een cakevorm. 

Zet de cakevorm in de oven voor 45 minuten. 

Meng ondertussen de cake liqueur. 

Haal de cake uit de oven, prik gaten in de cake en besmeer de cake met de liqueur. Laat hem daarna volledig afkoelen in de cakevorm.

Als de cake is afgekoeld, maak de glazuur en giet dit over de cake. Versier als laatste met wat citroenrasp en lavendel bloementjes.

Eetsmakelijk!

Ik wens iedereen een super fijne Ostara toe! 

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

Gerdine

About the author

Gerdine moeder van Maria (Juli 2013), Erik (Nov 2015) en Alyssa (mei 2018). Zij is zeer gepassioneerd over natuurlijke geneeswijze en Reiki master. Ook is zij life coach en fanatiek schrijfster. Daarnaast houd ze erg van boeken verslinden en films en series kijken.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

>