By Gerdine

september 2, 2019


kinderen, plezier bij het poetsen, poetsen fijn, tandenborstel, tandpasta

0 comments

Steeds meer zie ik vragen voorbij komen over tandenpoetsen. Van simpelweg welke tandpasta moet ik gebruiken tot hoe maak ik het leuk voor mijn kinderen en zelfs, ik moet mijn kind in de houdgreep houden, help.Daarom dit artikel over hoe ik dit gedaan heb met mijn drie kinderen die van tandenpoetsen houden.

Tandpasta

Eerst maar een stukje over tandpasta. Persoonlijk poets ik en mijn kinderen zonder fluoride. Ik zie er absoluut de meerwaarde er niet van en ook wetenschappelijk is er eigenlijk geen bewijs dat het positieve effecten heeft op de tanden. Sterker nog er zijn verschillende onderzoeken die zeggen dat het de tanden en de botten schade toebrengt. Hoe dan ook zijn er vele oerstammen die er geen gebruik van maken die perfecte tanden hebben dus ik vertrouw erop dat het niet nodig is. 

Voor de kinderen was het even uitzoeken welke tandpasta we gingen gebruiken. Er is genoeg op de markt zonder fluoride. We hebben eerst Weleda gebruikt maar merkte al best snel dat de tanden van onze dochter daar geel van werden. Dus toen zijn we over gestapt op Urtekram. Deze heeft een fijne zoete venkel smaak die heel mild is. Mijn kinderen vinden hem heerlijk en dat vind ik erg belangrijk. Daarnaast zit er Xylitol in en dat is erg effectief bij tandverzorging.

Om te beginnen bij de eerste tandjes heb je echt geen tandpasta nodig. Tandpasta is een extra middel om vuil goed te verwijderen maar kinderen slikken het in het begin nog vaak in en dan heeft het dus echt geen enkel nut. Met water poetsen is voldoende en als je echt iets wilt gebruiken dan raad ik kokosolie aan. Dit kan op latere leeftijd ook nog prima. Het is bacteriedodend en zal de mond goed schoon maken. 

Tandenborstel

Wij zijn eigenlijk begonnen toen onze kids nog geen tanden hadden. Je hebt hele leuke rubberen oefen borsteltjes waar een kind lekker op kan kauwen en op die manier went aan het borstelen. Het is fijn bij doorkomende tandjes en ze hebben zelf de regie in handen.Om dit oefenen verder te zetten kun je af en toe dit borsteltje overnemen en even over het tandvlees wrijven. Niet te lang en daarna geef je de borstel weer terug. Zodra dit prima verloopt kun je een babytandenborstel kopen. Ook deze geef je gewoon aan je kind en laat ze maar een beetje uitproberen en spelen. Af en toe kun je hem weer overnemen en borstelen. En dit doe je net zo vaak en lang tot je kindje het prima vind dat jij borstelt. Dit breid je rustig uit.

Druk

Het grootste probleem wat ik zie bij ouders die met poets vragen komen is de druk die ze op het kindje zetten en op zichzelf. De angst voor gaatjes is groot en daarom worden kinderen vaak geforceerd goed te poetsen. Maar dit gaat geheel averechts werken. Je kind vind ht poetsen niet leuk en je zult steeds meer druk en dwang moeten gaan in zetten om de tanden schoon te krijgen. Dit wilt niemand. Laat het los. Aller eerst zullen gaatjes niet overnacht ontstaan. Dit heeft echt tijd nodig om zich te ontwikkelen. 1 keer tanden niet poetsen zorgt niet direct voor gaatjes.

Daarnaast heeft de ontwikkeling van gaatjes ook vooral te maken met voeding. Veel suiker bijvoorbeeld. Als je jouw kindje hierin beperkt dan zullen gaatjes niet snel ontstaan. Ook is het ´maar´ het melkgebit. Natuurlijk legt dit de basis voor het uiteindelijk volwassen gebit maar deze tandjes worden vervangen. Een klein gaatje is dan ook niet het einde van de wereld. Het is veel belangrijker dat jouw kindje tandenpoetsen leuk gaat vinden dan dat ene gaatje. Je gaat veel meer ellende voorkomen door de tijd te namen om het poetsen aan te leren. Dus lieve ouders, laat het gaan.

Neem de tijd!

Na apen

Als laatste tip geef ik mee, laat je kindje naar jou kijken hoe je het doet. Kinderen zijn aapjes, ze doen alles wat wij doen na. Het is dan ook veel belangrijker om een goed voorbeeld te zijn in onze daden dan in onze woorden. Ga lekker jouw tanden poetsen en geef jouw kind een tandenborstel.

Complimenteer jouw kind als die lekker mee doet maar dwing niets af. Ook aanmoedigen is een vorm van dwang (toe maar.. doe maar, poets maar mee), allemaal onnodig. Jouw kindje gaat vanzelf mee doen en ook poetsen. 

Mijn jongste dochter poetst nu elke avond gezellig mee met haar broer en zus. Heel effectief is het niet maar daarna mag ik altijd even mee helpen, heel even dan. 

Maak er een gezellig moment van en dan krijg je kinderen die poetsen geweldig vinden! 

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

Gerdine

About the author

Gerdine moeder van Maria (Juli 2013), Erik (Nov 2015) en Alyssa (mei 2018). Zij is zeer gepassioneerd over natuurlijke geneeswijze en Reiki master. Ook is zij life coach en fanatiek schrijfster. Daarnaast houd ze erg van boeken verslinden en films en series kijken.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

>