By Lucie

november 18, 2019


feest, feestdagen, jongen, jule, kado, kerst, kerstcadeau, kind, kinderen, kleuter, kopen, meisje, milieuvriendelijk, peuter, sinterklaas, verjaardag

0 comments

Veel lezers van dit blog komen uit verschillende uithoeken van het land. En iedereen heeft zijn eigen unieke gezinssamenstelling, achtergrond, cultuur en financiële situatie.
Maar vrijwel iedereen van ons woont in Nederland of België. De impact van materialisme en de beschikbaarheid van speelgoed en andere spullen is hier in west Europa enorm.
In dit artikel geven we je 5 tips voor duurzame cadeaus voor je kind.

Spullen

Overal waar je kijkt wordt je overweldigd door spullen. Er is zo veel en het is allemaal zo aantrekkelijk en het voelt zo goed als je een dopamine shot krijgt wanneer de postbode weer voor de deur staat met een pakketje(vanwege het pakketje dan hè, daar ga ik even vanuit).

Grote kans dat jouw kinderen er net als die van mij aan gewend zijn dat alles maar een muisklik weg is. Het favoriete spel van mijn zoon van 2,5 is op dit moment dat ik iets zogenaamd op internet bestel en dat hij de postbode is die het pakketje komt bezorgen (of andersom).

Je hoeft het maar op te zoeken op je telefoon en je kunt de meest fantastische spullen zo aan de deur laten bezorgen. Of het nu speelgoed of eten of kleding is, wat je maar wilt kun je zo krijgen. Kinderen zijn er aan gewend. Dit maakt het extra moeilijk om bewust en duurzaam en milieuvriendelijk bezig te zijn. Daarbij maakt de omgeving het moeilijk om minimalistisch en milieubewust bezig te zijn. In mijn ogen is het een luxe probleem. Maar wel een die ook echt een probleem is, voor zowel de wereld als voor mensen persoonlijk.

Verwachtingen

Mijn ervaring is ook dat hierdoor de verwachting voor een cadeau ook veel meer aanwezig is. Wanneer een kind jarig is verwachten broertjes of zusjes ook ten minste een “kleinigheidje” te krijgen. En bij kinderfeestjes krijgen alle kinderen een cadeau mee naar huis. Wanneer een kind naar de tandarts is geweest mag het een speelgoedje uitzoeken, etc.. Begrijp me niet verkeerd, ik oordeel niet wanneer je dit doet en ik zeg ook niet dat het iemands schuld is.

Maar mijn punt is dat we in een consumptiemaatschappij leven, dat dit voor bijna iedereen heel normaal is. Dat vooral kinderen tegenwoordig overal spullen krijgen waardoor ze dit ook verwachten te krijgen en het steeds moeilijker wordt om minimalistisch en milieubewust te leven.
Goed, jullie snappen mijn punt vast wel *rant modus uit*.

Het echte probleem

Nu naar het punt wat in mijn ogen voor mij persoonlijk het grootste probleem is, en dat ben ik zelf.

Ik ben overtuigd van en toegewijd aan minimalistisch, milieubewust en duurzaam leven. Maar ik ben dat ook van relaxed en plezierig leven, dingen niet te serieus nemen, niet vast blijven lopen in oude gewoontes, het leven te laten stromen op een makkelijke manier. En als dat betekend dat ik iets op bol.com moet bestellen dan doe ik dat en raak ik niet geobsedeerd door de gevolgen hiervan.

In mijn ogen doe je soms wat je moet doen om het leven voor jezelf makkelijker te maken, tijd vrij te maken, de dag door te komen en er van te genieten terwijl je ook een budget hebt om rekening mee te houden. Het is niet altijd mogelijk om dan voor duurzaam te kiezen.

Nog meer verwachtingen

Maar nu, de feestdagen komen er aan. Overal zijn te gekke aanbiedingen. Je krijgt het gevoel dat iedereen aan het winkelen is en dat wij dat ook zouden moeten doen. Niet alleen ons, maar ook onze kinderen valt dit op. Ze krijgen overal mee dat ze hun schoen mogen zetten, dat er een heleboel cadeautjes in de zak van sinterklaas zitten, dat ze een adventskalender met cadeaus krijgen en dat er dan ook nog meerdere cadeaus onder de kerstboom staan. De verwachtingen zijn torenhoog.

Dus wanneer je dit allemaal in gedachten houd wil ik graag wat van mijn eigen gedachtes delen.

Heb je het nodig?

Ik probeer mezelf eraan te blijven herinneren dat ookal heeft mijn kind veel speelgoed en hebben we nog vrij veel spullen in ons huis staan, we beleven er vaak wel plezier aan. Dit is niet iets waar ik me over verontschuldig. Ik ben ook niet super minimalistisch en dat vind ik prima.

Maar de wereld heeft minder consumptie nodig en kinderen hebben minder consumptie nodig. En de mogelijkheden die er aan komen om veel cadeautjes te kopen en te krijgen is een kans voor mij om mijn kind iets te leren en hem te laten zien wat er voor mij echt belangrijk is. Dan kan ik uitleggen waarom hij geen bergen cadeaus krijgt maar dat er over alle cadeaus is nagedacht. Dat we ons niet schuldig hoeven te voelen en mogen genieten van en dankbaar kunnen zijn voor de dingen die we krijgen.

Maar ook dat we het niet uit de hand laten lopen en we bewust consumeren. Hoewel ik het enorm verleidelijk vind om hem tot op het bot te verwennen met mooi speelgoed (want hoe gaaf zou het zijn om hem hiermee te zien spelen, moet je voorstellen hoe blij hij er mee zal zijn als hij dit open maakt, ik zal de beste moeder ooit zijn en hij zal voor altijd van me houden omdat hij dit zo graag wilde hebben, etc.) 

De nadelen van spullen

Ik probeer mezelf eraan te blijven herinneren dat dit gewoon niet waar is. Dat hij het misschien geweldig zal vinden maar dat hij er op termijn geen baat bij heeft.

Dat de kans groot is dat hij er misschien een paar keer mee speelt en dat het dan veranderd in rommel wat er voor zorgt dat onze woonomgeving beetje bij beetje veranderd in een plek waar we niet willen wonen. Dat het meer stress dan plezier oplevert of dat het hem leert dat hij spullen nodig heeft om gelukkig te zijn. Dat het zijn fantasie op een negatieve manier beïnvloed en dat het de mogelijkheid om te leren om ergens voor te sparen ontneemt. En natuurlijk de les “hebben we dit echt nodig?” “Op wat voor manier is het gemaakt?” en andere dingen die er voor zorgen dat we misschien iets bewuster zijn over waar we geld aan uitgeven en over wat we consumeren.

Just for the record – wij hebben hier ook plastic speelgoed in huis en ik koop ook wel eens iets nieuws en ik ben in geen enkel opzicht een pionier of geweldig voorbeeld van ecologisch, duurzaam, bewust of minimalistisch leven.

Maar we doen ons best en doen steeds nieuwe ideeën en ontdekkingen op waardoor ik een paar cadeau ideeën heb opgedaan waarbij ik me goed voel en gelukkig van word om aan mijn kind te geven. Daarbij zijn ze in mijn ogen ook nog duurzaam en bewust.

Kun jij ons inspireren?

Ik weet dat er onder onze lezers wel mensen zijn die (veel meer dan ik) experts zijn op het gebied van duurzaam en minimalistisch leven. Ik zou het dan ook onwijs leuk vinden als je jouw ideeën rond dit thema met mij en anderen zou willen delen door een reactie te geven op dit blog. Of door bijvoorbeeld mee te praten op Instagram of in de facebookgroep natuurlijke ouders. (Graag vrij van verwijten, er wordt al te vaak een schuldgevoel aangepraat door anderen, we doen allemaal ons best ;)) 
Ik kijk er naar uit om jullie tips te lezen!

Dus hieronder vind je wat ideeën die ik om mij heen gevonden heb en waar ik zelf enthousiast over ben.

Duurzame cadeaus voor je kind, onze 5 tips!

Tip 1. Een ervaring

Het eerste cadeau idee is een ervaring. Dit is wel echt een van mijn persoonlijke favorieten als het gaat om cadeaus.

En ik weet dat vooral jonge kinderen vooral graag “iets” willen krijgen. Iets om papier vanaf te scheuren en dan ook het liefst iets groots. Ik snap het. Daarom vind ik het zelf leuk om een symbolisch cadeau erbij te geven bij jongere kinderen. Iets kleins wat van toepassing kan zijn bij de ervaring.

Wanneer je cadeau een dagje dierentuin is, kun je een verrekijker geven om de dieren te spotten bijvoorbeeld.
Of bij een kaartje voor het theater als symbolisch cadeau mooie kleren om aan te trekken of een knuffeltje van een van de personages van de show.
Het is fijn om een praktisch en bruikbaar voorwerp te geven wat bij de ervaring past. Hierdoor kun je toch iets tastbaars geven maar het echte cadeau is de ervaring zelf.

Andere ideeën van ervaringen om cadeau te doen zijn nog samen naar een voetbal wedstrijd gaan, schaatsen, een dansvoorstelling, een roadtrip, samen koken of bakken, een kampvuur maken, uit eten, naar de speeltuin, kamperen, shoppen of een manicure laten doen, naar het zwembad of gewoon een keer naar de kinderboerderij. Of denk ook eens aan het leren van een vaardigheid of sport zoals paardrijlessen, muziekles of judo.
Het gaat er hierbij vooral om dat je iets (samen) doet waarbij jij en/of je kind leuke herinneringen maakt.

Weet jij nog leuke ervaringen die je cadeau zou kunnen geven? Je zou mij en anderen enorm helpen door een reactie achter te laten.

Tip 2. Een asieldier

Dit tweede idee heb ik zelf nog niet gedaan, hoewel ik er zeker voor open sta zoiets in de toekomst te doen. Dit is namelijk het adopteren van een huisdier uit het asiel. Persoonlijk vind ik een dier zonder huis, een liefdevol thuis geven een mooi iets. En ik denk dat het een win-win situatie is wanneer je een huisdier wilt.

Je moet me hierbij wel goed begrijpen, ik denk dat huisdieren geen “voor de leuk” cadeaus zijn en je moet er uiteraard goed over nadenken of jullie een dier de rest van zijn leven kunnen geven wat het nodig heeft.
En ik heb het hier ook over jullie eigen gezin. Voor een vriend, familielid, vage kennis of iemand anders die niet in jullie huis woont zou je een dier cadeau doen niet eens moeten overwegen in mijn ogen.

Het dier zal voor lange tijd onderdeel van jullie gezin zijn en dit is niet iets om licht over te denken. Denk er van tevoren al goed over na wie er voor hem zal zorgen wanneer jullie op vakantie gaan bijvoorbeeld. En ook als je kinderen een keer geen zin hebben om het hok te verschonen of wanneer zij gaan logeren en geen tijd hebben, ben jij dan bereid hun verzorgtaken van hen over te nemen?

Maar wanneer je toch al een huisdier in jullie huis zou willen verwelkomen denk ik dat een asieldier adopteren de beste optie is.

Geef tijdens het feest een symbolisch cadeau zoals een mand of voerbakje met daarbij de belofte dat jullie samen een dier gaan uitzoeken wanneer de feestdagen drukte voorbij is zodat deze in alle rust kan wennen aan zijn nieuwe thuis.

Adoptie op afstand

Een andere optie die ik hierbij wil vermelden is om een hok in een asiel te adopteren. Het dier komt dan niet bij jullie in huis wonen maar door een (maandelijkse) donatie te doen wordt er voor hem eten en dierenartskosten betaald. Er zijn meerdere organisaties die hier enorm blij mee zijn en als dank krijg je van hun regelmatig updates over hoe het met “jullie” dier gaat.

Heb jij wel eens een asieldier geadopteerd? Ik ben benieuwd hoe dat is gegaan! (en wij zijn gek op foto’s) Dus laat het ons weten via facebook, Instagram, email of reactie.

Tip 3. Tweedehands cadeaus

Het volgende idee is tweedehands cadeaus. Voor mij is dit een manier om toch speelgoed te kunnen kopen wat ik nieuw niet zou willen kopen. Omdat het niet duurzaam of milieuvriendelijk is, of omdat het gewoon heel duur is en ik het dat niet waard vind. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de klassieke cadeaus als lego, playmobile, duplo. Hiervoor kun je zoeken in een lokale kringloopwinkel, op marktplaats of in verschillende verkoopgroepen op facebook. Een andere optie is om speelgoed te ruilen met bekenden of via speciale facebookgroepen. Zelf vind ik het erg fijn om te weten dat iemand anders er al plezier aan heeft beleefd en het speelgoed op deze manier een langer leven geef. Dus als je je kinderen graag een groot of prijzig cadeau wilt geven zoals een wobbel, fiets, trampoline of loopauto, check dan zeker de 2e hands opties.

Het komt ook nog regelmatig voor dat andere mensen iets kopen wat ze zelf niet gebruikt hebben. Het speelgoed is dan alleen uit de verpakking is gehaald en verder nog helemaal nieuw. De waarde van zoiets gaat gelijk naar beneden omdat het alleen al de winkel uit is waardoor je soms een hele goede deal kunt sluiten. Dit is dus een hele duurzame cadeau tip en een minder schadelijke optie dan nieuw speelgoed kopen wanneer je een cadeau zoekt voor je kinderen. Daarbij zou je het zelf ook weer door kunnen geven aan iemand die er weer plezier aan kan beleven wanneer jouw kind er op uitgekeken is.

Tip 4. Kwalitatief goed, duurzaam nieuw speelgoed

Nummer 4 is nieuw speelgoed dat lang mee gaat. En dan heb ik het over speelgoed dat meerdere generaties mee kan gaan-lang. Zouden jouw kleinkinderen er nog mee kunnen spelen?

Als ik kijk naar het speelgoed van mijn zoon en ik zie de mooie houten blokken, de treinset of de duplo waar ik zelf als kind nog mee heb gespeeld en ik weet dat er nog veel kinderen mee kunnen spelen in de toekomst dan zie ik dit als erg duurzaam speelgoed, ookal is het nieuw gekocht.
Het gaat gewoon heel lang mee.

Wanneer je plastic speelgoed zou kopen wat snel stuk gaat en niet bepaald “hufter-proof” is, zal dit snel kapot gaan en in de vuilnisbak belanden en is dit dus geen duurzaam cadeau. Omdat ik bij voorbaat al weet dat er niet langer dan een paar maanden of hooguit jaar mee gespeeld kan worden vind ik het zonde om dit soort speelgoed te kopen en zal ik hier dus niet snel voor kiezen.

Zelfs wanneer mijn kind met dit nieuwe speelgoed niet nog jaren speelt maar we er later iemand anders blij mee kunnen maken of het goed door te verkopen is, vind ik het een goed cadeau idee. Ookal is het van plastic gemaakt en nieuw gekocht. Het is toch een duurzaam cadeau voor je kind omdat het zo lang mee gaat.

Tip 5. Digitale cadeaus

Nummer 5 zijn digitale cadeaus. Denk aan audioboeken, online cursussen, e-boeken, een leuke betaalde app, etc. Dit zijn allemaal cadeaus die we aan onze kinderen kunnen geven. Vooral audio boeken vind ik zelf een leuk, gezond en 100% duurzaam cadeau voor je kind. Want zelfs als je kwalitatief goed, duurzaam en onder goede omstandigheden gemaakt speelgoed koopt, het blijven fysieke spullen. Door iets digitaal te kopen in plaats van iets fysieks zullen er minder spullen in je huis komen. Hierdoor draag je bij aan een bewuste, duurzame omgeving voor jezelf en je kinderen.
Je kunt eventueel ook hierbij een symbolisch cadeau geven. Of maak (of koop) een kaart of cadeaukaart waarop je zet waar het tegoed voor bedoeld is. Vooral oudere kinderen zullen dit een geweldig cadeau vinden.

Inspireer anderen

De beste manier om bewust en duurzaam om te gaan met cadeaus, of het nu voor de feestdagen of voor een verjaardag is, is door er mindful en minimalistische mee om te gaan. Denk aan minder in plaats van meer.
Op deze manier zul je ook anderen inspireren bewuster met cadeaus om te gaan en kunnen we de wereld stapje voor stapje mooier maken.

Ik weet dat dit met familie en naaste vrienden nog wel eens een uitdaging kan zijn. Hen kun je vragen om iets van het verlanglijstje van je kind te kopen. Of misschien willen ze wel een tegoedbon of een bijdrage voor op hun spaarrekening geven. Of stel eens voor om met elkaar een duurder cadeau te kopen waar iedereen aan kan bijdragen. Wil je familie of vrienden dit niet, geef dan in ieder geval een liefdevolle grens aan. Maak duidelijk dat dit erg belangrijk voor je is. En dat cadeaus die je niet geschikt vind voor je kinderen waarschijnlijk snel stuk zullen gaan en dat je dit zonde vind.

Ik hoop dat je door mijn duurzame cadeaus voor je kind-tips geïnspireerde bent geraakt. En dat je dit jaar een leuk duurzaam cadeau voor je kinderen weet te vinden!

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

About the author

Een van de oprichters van BijnaHippie.nl.
Lucie is gepassioneerd over gif-vrij leven, duurzaamheid, natuurlijk ouderschap en minimaliseren. Ze is sinds februari 2017 de trotse moeder van een zoon en sinds oktober 2020 van een dochter.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

>