By Gerdine

maart 9, 2018


afbouwen, afleren, fop, fopspeen, natuurlijke behoefte, speen

13 comments

Hoe mijn kinderen met 2 jaar van hun speen af waren!

De meeste kinderen die borstvoeding krijgen zullen nooit een speen nodig hebben omdat ze al hun zuigbehoefte kwijt kunnen bij het drinken. Echter bij flesvoeding zit dit iets anders en kunnen kinderen veel behoefte hebben aan een speen. Ook word het snel gebruikt als troost middel en omdat het zo makkelijk is. Maar uiteindelijk is het belangrijk dat je kind ook weer zonder speen kan. Maar hoe leer je dit nu af zonder protest?

Zuigbehoefte

Baby’s hebben een zeer grote behoefte om te zuigen. Dit komt oa door de natuurlijke behoefte aan borstvoeding. Omdat kinderen meer moeite moeten doen bij de borst om de melk te krijgen word deze behoefte bevredigd door het drinken zelf. Bij flesvoeding hoeft een baby eigenlijk geen tot amper moeite te doen, de melk komt snel en vlug en zal de baby voeden. Maar de natuurlijke zuigbehoefte zal er nog steeds zijn. Hierdoor kan je baby onbevredigd lijken door de voeding en alsnog gaan huilen. Een speen bied dan de uitkomst. Sommige ouders kiezen ervoor om de baby te laten duimen, onthoud echter dat duimen vaak moeilijker af te leren is dan een speen.

Afspenen

Met afspenen word bedoeld het moment dat de baby vast voedsel gaat eten en minder melk gaat drinken. Dit is het moment dat de zuigbehoefte al minder word. Het beste is om te beginnen met vast voedsel rond de 6 maanden. In dit artikel over Rapley leg ik uit hoe je kunt zien of jouw baby er klaar voor is.
Maar ook als je begint met vaste voeding blijft melk het hoofdzakelijke voedsel van jouw baby. Tot minstens 1 jaar oud is het belangrijk en de rest is voor erbij. Daarom is het ook niet erg als jouw baby er wat langer over doet om echt te gaan eten. Bij het zelfstandig gaan eten zullen andere spieren worden getraind om te werken en zal de zuigbehoefte verminderen om je kind klaar te maken om uiteindelijk van vast voedsel te kunnen leven in plaats van melk.
Hoe lang dit duurt verschilt per kind en is dus niet echt vast te leggen.

Teken om op te letten

Bij mijn dochter was het afbouwen van de speen al uit zichzelf begonnen met 6 maanden. Zij had als baby extreme zuigbehoefte en had ook hele erge honger. Zij groeide dan ook erg snel en had het echt nodig. Met 5 maanden begon zij al met vast voedsel (nogmaals, kijk naar de tekenen of jouw kind er echt klaar voor is) en al snel begon zij minder fel haar melk te drinken. Haar zuigbehoefte werd minder en zij had ook minder behoefte aan de speen. Dit was te zien doordat zij minder heftig zoog aan de speen en hem sneller uit haar mond liet vallen.
Dit zijn al de eerste tekenen dat je kind zijn behoefte verminderd.
Bij mijn zoon was dit pas veel later. Hij begon pas echt met vaste voeding met 7 maanden en pas rond die tijd begon ook zijn zuigbehoefte af te namen. Bij hem was dit duidelijk te zien omdat hij de speen vaak gewoon in zijn mond had zonder echt te zuigen.

Afbouwen

Zodra je ziet dat jou kindje minder zuigbehoefte heeft dan kan je de speen gaan afbouwen. Begin door de speen minder snel aan te bieden. Wij zijn vaak gewend om de speen te geven zodra je kindje begint te jammeren. Stop hiermee. Bied eerst troost aan op een andere manier, bv knuffelen. Zo voldoe je meer aan de behoefte die hij heeft in plaats van dit te vervangen met een speen.
Snel zul je merken dat je kind ook rustig word zonder speen. Je kind mag wel vragen om de speen en dan geef je deze gewoon. Rustig afbouwen is belangrijk. Als je kind ziek is of een moeilijke fase doormaakt dan kan je wat soepeler zijn en de speen gewoon aanbieden.

Andere natuurlijke behoeftes

Zoals ik hierboven al zei vervangen wij de speen met een andere vorm van troost of veiligheid. Want vaak hebben kinderen een andere behoefte dan zuigen. Kijk hier goed naar en geef je kind waar die echt behoefte aan heeft.

Huilen is bijvoorbeeld zeer natuurlijk en soms ook echt nodig om te ontladen. Als je dit stopt door middel van een speen dan geef je hem niet alleen valse troost maar ook ontneem je de kans om te ontladen. Neem je kind liever op schoot en troost hem door te knuffel en lieve woordjes. Ontmoedig het huilen ook niet maar laat het zijn beloop gaan.

Gewoonte

Zowel voor ons als voor je kind is een speen vaak een gewoonte geworden. Ze hebben hem wel in hun mond maar doen er verder weinig mee. Om dit tegen te gaan leggen we de speen niet meer in zicht. Zo kan je kind hem ook niet pakken uit gewoonte maar kun je hem nog wel geven als je kind er echt om vraagt.

Stop ook jezelf van de speen geven uit gewoonte. Dit sluipt er vaak in bij ons maar moeten we echt tegen gaan. Bewust zijn dat je het doet is de eerste stap. Telkens als je de speen geeft vraag jezelf dan, heeft hij de speen echt nodig?

’s nachts zonder speen

Als je kind overdag prima zonder speen kan dan word het tijd om ook naar de nacht te kijken. In slaap vallen met speen geeft niets en vinden veel kinderen makkelijker dan zonder. Echter zal je merken dat ze de speen zodra ze slapen laten vallen en verder niet meer nodig hebben. Pak de speen dan weg en leg hem op een plek waar jij hem eventueel midden in de nacht snel kunt vinden.

In het begin zullen ze misschien nog 1 of 2 keer wakker worden maar al snel is dit ook over.
En als dit allemaal soepel verloopt dan kan je de speen ‘vergeten’ te geven aan je kindje als deze naar bed gaat. Gewoon door niet te geven en te kijken wat je kind doet kun je er achter komen of hij klaar is om te slapen zonder speen.

Hoe lang duurt het?

Ik vind het heel belangrijk om te zeggen dat dit zijn natuurlijke verloop moet gaan. Het is dus geen snelle ‘binnen een week van de speen af’ manier. Bij mijn dochter ging het sneller dan bij mijn zoon. Zij was met anderhalf speen vrij, en mijn zoon met twee jaar en een paar maanden. We hebben niets gehaast en alles gewoon laten gaan zoals het liep. De kinderen hebben nooit gehuild of geprotesteerd omdat ze hun behoeftes bevredigd kregen waar nodig. Neem dus goed de tijd en probeer je niet te laten verleiden door de snelle manieren waar je kind veel stress door ervaart.

Heb jij nog een goede tip om je kind van zijn speen af te helpen of eventuele vragen? Laat het weten in de reacties hieronder

Vergeet ons niet te volgen op Facebook en Pinterest!

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

Gerdine

About the author

Gerdine moeder van Maria (Juli 2013), Erik (Nov 2015) en Alyssa (mei 2018). Zij is zeer gepassioneerd over natuurlijke geneeswijze en Reiki master. Ook is zij life coach en fanatiek schrijfster. Daarnaast houd ze erg van boeken verslinden en films en series kijken.

 • Wat een handig artikel! Mijn zoontje had ondanks de borstvoeding ook een speentje. Gelukkig was hij er nogvoor zn eerste verjaardag ineens klaar mee.

  • Handig, hier was mijn dochter er ook opeens klaar mee. Sneller dan ik gedacht had.

  • Dat is wel jammer. Al werd mijn zoon niet wakker omdat hij zijn speen miste. Dus het had alsnog gekund. 🙂

 • Wij hebben de speen meegegeven aan de Sint en die had een mooi cadeau (een fiets) voor haar. Ze heeft een nacht gehuild en daarna was het over

 • Knuffelen, cadeautjes alles geprobeerd. Ze heeft ook nooit gehad dat hij uit haar mond viel ofzo. Ze is nu 4 en overdag is ze er wel redelijk vanaf, maar de nachten is terror

  • O wat vervelend zeg, ik zou mij nu toch eerst op overdag focussen en kijken of er misschien iets anders kan in je avondritueel. Ieder kind heeft zijn eigen tempo dus het kan soms ook wat langer duren.

  • Dank je wel, ja het blijft lastig. Zeker om het zonder strijd te doen. Daarom vond ik dit heel natuurlijk.

  • Dat is ook een manier :D. Ben benieuwd hoe het gaat lukken met nummer 2!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

  >