By Gerdine

maart 31, 2020


aanpassen, corona, dreumes, eigen draai, groep 1, groep 3, juf, kinderen, kleuter, leerkracht, leerplicht, leren, meester, ritme, school, thuisscholing, thuisschool, verkoudheid

0 comments

We hebben er allemaal mee te maken, de scholen zijn dicht en we moeten ons volledig aanpassen aan deze situatie. Kinderen zijn thuis en er word van ons verwacht dat we thuis door gaan met schoolwerk. Ik heb thuisscholing altijd al fascinerend gevonden, zelfs toen ik besloot dat het niets voor mij was. Maar dit is een mooie tijd om het toch (deels) te ervaren.
Gewone thuisscholing vs nu
Natuurlijk moeten we allemaal begrijpen dat ouders die hun kinderen altijd thuisscholing geven normaal veel meer kunnen dan wij nu kunnen. Normaal kunnen ze vele uitjes plannen en hun kinderen overal mee naar toe nemen. Dat is nu niet mogelijk. We krijgen dus geen totaal plaatje van hoe thuisscholing eruit ziet.  Daarnaast is er niet 1 vorm van thuisscholing. Eigenlijk is thuisscholing helemaal uniek per gezin. Je kunt als ouder namelijk helemaal zelf verzinnen hoe je het inricht. De ene vind het belangrijk om een schoolachtige setting te creëren en een lesplan te volgen. En de andere ziet wel wat er gebeurd en leert het kind terwijl ze gewoon hun leven leven. En alles daar tussen in. Ik zit er nu een beetje tussen in. 
Gaat mijn kind wel leren?
Naast dat het per ouder en gezin verschilt, verschilt het nu ook per school hoe de begeleiding is. De ene school legt hoge eisen en wil dat de kinderen hun strakke schoolprogramma volgen en dit ook online doet zodat ze het kunnen controleren. En andere scholen sturen ideeën en plannen en geven de regie aan de ouders.  Gelukkig heb ik met de laatste te maken. We krijgen richtlijnen door van school en mogen dit zelf inplannen. Dit doen ze bewust, om rekening te houden met ouders die ook gewoon moeten werken.  Veel ouders zijn bang dat als ze hun kinderen geen lesstof aanbieden en ze verplichten hier aan te werken dat hun kinderen niets leren of het niet uit zichzelf gaan doen. Uit de praktijk blijkt echter dat dit niet het geval is. Ja natuurlijk willen kinderen spelen, maar dat betekend niet dat ze niet leren. Kinderen kunnen op vele verschillende manieren leren en spelen is een belangrijke factor daarin. Zodra je het verplicht leren los laat kunnen er mooie leermomenten ontstaan. 
Mijn kinderen
Ik heb 3 kinderen waarvan 2 naar school gaan. Mijn oudste zit in groep 3 en de middelste in groep 1. Groep 1 is gemakkelijk omdat er eigenlijk geen verplichte lesstof is. Vanuit school hebben we veel verschillende leuke activiteiten gekregen die we kunnen doen met onze kleuters. Allemaal in spel, allemaal leren ze het kind iets. Zoals bijvoorbeeld het dagen liedje (maandag, dinsdag….). Ook kijken we elke dag naar buiten en bespreken we wat voor weer het is. En ik vraag mijn 4 jarige zoon wat hij die dag wilt doen en leren. Tot nu toe heb ik deze antwoorden gekregen:
  • Niets
  • Tekenen
  • Auto’s spelen
  • Fietsen (Leren fietsen)
  • Papa helpen (Ze bouwen een bijenhotel) en 
  • Wat Maria doet (Zijn grote zus)
Dat is het mooie aan meerdere kinderen hebben, ze kijken naar de ander en denken dan, dat ik wil ook doen!  Mijn oudste is hoogbegaafd en hooggevoelig. Dit hield in dat ze in de eerste week zich vooral moest aanpassen aan de nieuwe situatie. Dit ging gepaard met plotselinge huilbuien en veel frustratie. We hebben dan ook het schoolwerk zoveel mogelijk gelaten. Maria houd erg veel van leren en als compromis hebben we op Netflix een programma gevonden over het menselijke lichaam; Er was een… het leven. Een heel oud programma waarbij stap voor stap wordt uitgelegd hoe dingen in het lichaam werken. Maria vind het menselijk lichaam fascinerend en vind dit dan ook erg leuk om te kijken. 
Zelf om werk vragen
Na een paar dagen kwam zij zelf om werkjes vragen. Ik heb van school de werkjes uitgeprint en daarnaast zelf nog verschillende werkbladen opgezocht en geprint. Ook mochten ze zelf uitzoeken wat ze wilde doen. Maria houd erg van rekenen en Erik wilde gewoon hetzelfde als Maria doen. Dus ik zocht soortgelijke op werkjes op zijn niveau.  Ik geef ze ook geen tijdlimiet. Het is niet zo dat ze een uur moeten werken of dat het boekje na 1 dag af moet zijn. Ze mogen zelf kiezen. Mijn dochter heeft faalangst en daarom mag zij niet zomaar opgeven. We begeleiden haar hierin en praten er veel over zodat zij steeds meer zelfvertrouwen krijgt. Ze mag een hoop doen wat ze wilt doen en dan doen we ook nog 1 of 2 werkjes van iets wat ze heel moeilijk vind. Tot nu toe is het een heel fijn en natuurlijk proces. Gemiddeld werken beide kinderen nu zo’n 2 uur per dag aan werkjes en nog veel meer aan spelenderwijs leren. En de leukste onderwerpen komen voorbij in de vragen die ze stellen waar ze over willen leren. Zoals ‘hoe worden lepels eigenlijk gemaakt?’ tot ‘mama, wat is een ziel?’. Het leukste is dat we veel moeten opzoeken en wij als ouders dus ook weer veel leren.
Thuiswerken en thuisscholing
Zelf werk ik ook nog en dit gaat nu ook gewoon door. Het is dus soms best lastig als ze net op dat moment willen leren. We hebben nu, net als ze op school doen, een teken waardoor ze weten dat ze mama even niet mogen storen. Hiermee leren ze uitgesteld hulp vragen en zelfstandigheid. Zodra ik mijn koptelefoon op heb moeten ze het even zelf oplossen. Dit duurt dan 30 tot 45 minuten. Ik probeer dit wel te doen op het moment dat mijn jongste (1,5) in bed ligt. Die heeft namelijk totaal maling aan de regeling, zoals een dreumes hoort te hebben, haha. Daarnaast is op dit moment mijn man ook thuis vanwege een verkoudheid. Doordat hij ook bij de kinderen kan zijn ligt er wat minder druk op mijn schouders en kan ik doorwerken.  Ook sta ik nu vroeger op zodat ik in de ochtend wat werk gedaan kan krijgen voor de kinderen uit bed zijn. 
Eigen draai
Zoals je ziet is thuisscholing voor iedereen anders en is het vooral erg belangrijk dat jij en jouw gezin zich prettig voelen bij de nieuwe situatie. En voor iedereen die veel schoolwerk thuis krijgt, weet dat deze hele situatie valt onder de bijzondere omstandigheden sectie van de leerplicht. Dit betekend dat je kind vrijstelling heeft van de leerplicht en je dus school niet hoeft te volgen en zij jou niet kunnen verplichten het programma te volgen.  Maak je dus niet te veel zorgen over wat er moet gebeuren en vind vooral je eigen ritme en geef jouw eigen draai aan het schoolwerk/thuisonderwijs. Jij bent nu de baas erover.  Hoe bevalt thuisscholing bij jullie?

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!

Jeuk, niet altijd onschuldig! Toen ik zwanger was van mijn eerste kindje kreeg ik enorme jeuk aan mijn onderbenen. Het werd zelfs zo erg dat ik niet meer kon slapen, overdag mij niet meer kon concentreren en mijn benen lagen open van het krabben.

Read More

5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Als kersverse ouder krijg je ontzettend veel advies, van vrienden, familie, zorgverleners en zelfs wild vreemden midden op straat. Er is geen te kort aan opmerkingen als, ‘slaapt jouw baby nog niet door de nacht?’ En ‘Jouw baby kwijlt, dan komen zijn tandjes vast door.’ Als je een nieuwe ouder bent dan heb je deze

Read More

Gerelateerde artikelen:

De kracht van voeding voor gezonde kinderen

In het drukke dagelijkse leven, te midden van verplichtingen, werk en school, kan gezonde voeding soms een bijzaak lijken. Maar wat als ik je vertel dat voeding een cruciale rol speelt in het welzijn van onze kinderen? Misschien is het niet iets nieuws voor je, maar soms verdwijnt dat naar de achtergrond wanneer je het

Read More

Terug van Weggeweest: Bijna Hippie’s Comeback!

Lieve lezers en natuurlijke levensgenieters,Daar zijn we dan! Na een sabbatical die langer duurde dan gepland, is Bijna Hippie weer in actie en klaar om een frisse wind van natuurlijke inspiratie in je leven te brengen. Waar zijn we geweest? Wat is er gebeurd? Wat kun je verwachten van onze grote comeback? Laten we dit

Read More

Dubbel feest en een nieuw begin!

Vandaag is het feest! Want ik ben namelijk jarig!En de vernieuwde website van Bijna Hippie is vandaag online gekomen. Dubbel feest dus!   Sinds mei 2020 zijn er op de website van Bijna Hippie geen inspirerende blogs meer verschenen. Dat kwam niet omdat we geen inspiratie meer hadden, maar omdat het leven nou eenmaal anders

Read More

Gerdine

About the author

Gerdine moeder van Maria (Juli 2013), Erik (Nov 2015) en Alyssa (mei 2018). Zij is zeer gepassioneerd over natuurlijke geneeswijze en Reiki master. Ook is zij life coach en fanatiek schrijfster. Daarnaast houd ze erg van boeken verslinden en films en series kijken.

Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.