Momenteel ben ik 25 weken zwanger en ik vond het weer tijd voor mijn geboorteplan. Na twee bevallingen waarvan een in het ziekenhuis en een thuis weet ik nu aardig wat ik kan verwachten en wat ik wel en niet in het plan moet zetten. Gelukkig is mijn verloskundige met de meeste dingen eens en de rest respecteert ze genoeg om zich er aan te houden. Voor zover mogelijk is natuurlijk. Want je kunt plannen wat je wilt, het zal vrijwel nooit precies gaan zoals jij het wilt.
Elke bevalling is anders en er kan van alles gebeuren waardoor het anders verloopt. Hou hier dan ook rekening mee als je een geboorte plan schrijft.
Belangrijk
Schrijf je plan vroeg genoeg zodat je het kunt overleggen met je verloskundige, gynaecoloog en eventueel kraamhulp.
Geen pagina’s vol! Lange lappen tekst is voor een drukke verloskundige niet fijn om te lezen. En mocht je naar het ziekenhuis gaan dan hebben de verpleegkundige en gynaecologen vaak geen tijd om het volledig te lezen. Ga daarom voor duidelijke punten en lijstjes. Dit leest snel en gemakkelijk.
Vermeld ook altijd op dat je begrijpt dat het altijd anders kan verlopen en je vertrouwen hebt in de professionele inzichten van je verloskundige.
Wat zet je erin?
Eigenlijk kan je alles er in zetten, maar zoals gezegd zijn korte duidelijke punten het beste. En veel is al standaard bij verloskundige. Al verschilt dit wel per praktijk. Bespreken is dus belangrijk.
Er zijn veel dingen waar je over na moet denken of je het wel of niet wilt tijdens de bevalling en niet te vergeten de nazorg en zorg van je baby.
Om te beginnen, hoe wil je bevallen en waar? Wil je wel pijnstilling of niet, en zo ja, wat voor? Lees je goed in over de voor en nadelen.
In welke positie zou je willen bevallen? Liggend, staand, hurkend, de mogelijkheden zijn eindeloos. Het makkelijkste is dat je opschrijft dat je dit zelf wilt bepalen tijdens de bevalling. Want op het moment kan het zomaar eens veranderen.
Wil je wel of geen actieve coaching. Met andere woorden, moet de verloskundige je vertellen wat je moet doen of volg jij liever je lichaam? Persoonlijk heb ik er een hekel aan als iemand naast mij staat te roepen dat ik moet puffen en ik vermeld dit dan ook in mijn geboorteplan.
Er zijn online veel verschillende versies te lezen van een geboorteplan, dit komt omdat het altijd persoonlijk is. Mijn geboorteplan is nu weer anders dan de vorige twee, dit omdat ik twee ervaringen rijker ben en weet wat ik wel en niet fijn vond. Maak het dus vooral persoonlijk en ga er echt even voor zitten.
Onze 10 tips
Er zijn een paar dingen die eigenlijk standaard gedaan worden als je niet zegt dat je het niet wilt. Goed dus om hier over na te denken en je er over in te lezen zodat je weet wat het inhoud.
- Verzoek een open en eerlijke communicatie. Het is fijn dat je verloskundige met jou en je partner overlegt over wat er gaat of moet gebeuren. Zo blijft de controle bij jou en kom je niet voor verrassingen te staan.
- Bevalling positie, voor verloskundige en gynaecologen is liggend op de rug de beste positie, zo kunnen ze alles goed zien en overal bij. Zij zullen dit dus het liefste hebben. Bekijk elke positie goed en probeer ze eens uit. Mocht je bijvoorbeeld een baarkruk willen dan moet je die wel regelen. Net als een bad als je in bad wil bevallen.
- De knip of natuurlijk scheuren. Mocht het nodig zijn knippen verloskundige je in als je dreigt uit te scheuren. Echter is het veel beter om natuurlijk uit te scheuren. Deze wonden helen veel sneller en mooier. Om uitscheuren zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk dat je niet te veel actief mee perst en als ‘het hoofdje staat’ vooral niet te persen. Dit zorgt ervoor dat je langzaam opgerekt word door het breedste deel van het hoofdje van je baby. Hoe langzamer hoe minder kans op uitscheuren.
- Wel of niet actief mee persen. Je lichaam perst al uit zichzelf, de zogeheten persweeën. Hierdoor word je baby langzaam je lichaam uit geduwd. Je kunt dus door rustig te ademen tijdens deze weeën je lichaam het zelf laten doen in plaats van mee te persen. Al kan ik uit ervaring zeggen dat het zeer moeilijk is om niet mee te persen. Lees je hierover goed in en volg je eigen gevoel.
- De navelstreng doorknippen. Zeker in het ziekenhuis is het standaard dat de navelstreng direct word afgebonden en geknipt. Lees in dit artikel waarom dit niet verstandig is.
- Huid op huid contact. In de meeste gevallen zal je baby op jou buik gelegd worden en afgedekt worden met schonen doeken. Huid op huid contact is zeer belangrijk. Daarom kan het nooit kwaad om dit goed te vermelden, ook over hoe lang je het zou willen.
- Mutsje op. Standaard krijg je baby een mutsje op omdat ze de meeste warmte verliezen via hun hoofd. Echter als je baby op jouw borst ligt dan is dit niet nodig. Jouw lichaamswarmte zorgt ervoor dat je baby niet afkoelt. En daarnaast je het erg goed voor je binding en borstvoeding als mama goed aan de baby’s hoofd kan ruiken.
- Afdrogen en wassen. Je baby word geboren met een laagje vernix op de huid. Dit is een fantastisch spul dat de huid van je baby voed, verzorgt en helpt met de temperatuur regelen. Belangrijk dus om dit te laten zitten. Dus je baby voorzichtig laten afdrogen (bloed mag er wel af ;-)) en vooral niet wassen. Sowieso de eerste dag niet, maar maak hier ook gerust een week van.
- Borstvoeding of flesvoeding. Besluit aller eerst wat je wilt. Natuurlijk pleiten wij voor borstvoeding omdat dit het meest natuurlijk en beste is voor je baby. En mocht je kiezen voor borstvoeding bedenk dan ook of je hier direct hulp bij wilt of dat je de baby het even zelf laat doen. Alle baby’s zullen binnen een uur zoeken naar de tepel om te drinken. Erg mooi om te zien hoe ze dit zelf kunnen.
- Vitamine K. Zeker in het ziekenhuis krijgt je baby standaard vit K druppels. Dit doen ze omdat de vit K laag is bij de geboorte en dit helpt bij bloedstolling. Echter is er naar mijn mening (en menig onderzoek) geen reden om dit standaard te geven. Alleen baby’s met een verhoogd risico zouden hier baat bij hebben. Verder is het echt niet nodig. Lees je hier goed over in!
Er zijn nog veel meer beslissingen die je zult (moeten) nemen voor je geboorteplan. Lees dus al die verschillende versies en maak jouw plan compleet.
Weet dat je het kunt! Bevallen is niet eng, het is natuurlijk en niet iets wat je overkomt maar iets wat je doet. Jij hebt de controle!
Ik kijk alweer uit naar de dag dat mijn lieve dochter wordt geboren!
Wat is/was voor jou onmisbaar in jouw geboorteplan? Laat het weten in de reacties!
[…] het intake gesprek kun je al je wensen bespreken voor jou kraamweek. Een geboorteplan opstellen is dan ideaal omdat je deze ook mee kunt geven en zij dus goed kunnen zien wat jij wel en […]
Bedankt voor het delen van de tips rondom het maken van een geboorteplan. Mijn vrouw is hier nu ook mee bezig, maar vind dit best lastig. Ik ga haar de tien punten gelijk even doorsturen, zodat ze hier ook over na kan denken.
Graag gedaan Vincent! Veel succes met het plan, de rest van de zwangerschap, de bevalling en alles wat erbij komt kijken! 😀