Nu de lente er weer aankomt kunnen we steeds meer leuke dingen buiten doen met de kinderen. Mijn dochter heeft een fascinatie voor planten en bloemen en hoe ze groeien. Daarom heeft zij ook haar eigen plant om voor te zorgen op haar kamer. Dit leert haar meerdere dingen. Niet alleen kan zij kijken hoe een plant groeit, maar ze leert ook verantwoordelijkheid nemen. Zij moet zelf kijken wanneer de plant water nodig heeft en dit dan ook zelf geven.
Elk jaar leggen wij een mini moestuin aan om de kinderen te leren hoe planten groeien, waar groente en fruit vandaan komt en natuurlijk om deze lekker op te eten.
We zijn deze week begonnen met zaadjes planten in potjes zaaien. De eerste stap naar groente en fruit. Zowel mijn dochter van 4, als mijn zoon van 2 doen hieraan mee.
Wat heb je nodig?
Om te beginnen heb je zaadjes nodig. Deze kun je bij een tuincentrum halen of online bestellen. Kies samen met je kind uit welke groentes je gaat planten. Zo worden ze meteen betrokken bij het proces. Kijk ook goed naar hoeveel ruimte je hebt. Heb je geen tuin? Geen probleem, veel groentes kun je ook op je balkon kweken in ruime bakken.
Let bij het zaaien ook goed op wanneer je het beste welke groente kunt zaaien. Dit staat op de verpakking (of de omschrijving in de webshop). Als je begint met de zaadjes binnen in potjes te kweken dan kun je iets losser zijn met deze richtlijnen.
Vervolgens heb je potjes nodig om de zaadjes in te doen. En natuurlijk potgrond. Zet alvast alles klaar zodat je meteen van start kunt. Vergeet ook niet een gietertje water neer te zetten.
Het kan best rommelig worden, dus een grote mat of placemat kan handig zijn. Natuurlijk kun je dit ook buiten doen bij goed weer.
De zaadjes planten
Vul de potjes met potgrond en maak met je vinger (of laat je kind dit doen) gaatjes in de grond. Op de verpakking staat ook hoe dicht de zaadjes op elkaar kunnen staan. Je gaat de planten natuurlijk nog verpotten dus ze kunnen we iets dichter bij elkaar. Maar 5 wortelzaadjes in een gaatje is niet erg praktisch.
Dan laat je je kind de zaadjes in de gaatjes doen en de gaatjes dichtmaken. Je eindigt met een scheutje water en klaar is het zaaien.
Zet de potjes in een raamkozijn waar ze goed zon krijgen en laat je kind de grond elke dag controleren of ze nog wel nat zijn.
De plantjes komen op
Voor elk kind is het geweldig als ze het eerste groen boven de aarde zien uitsteken. Ze hebben namelijk veel geduld nodig voor het zaadje een plantje word. Zodra de plantjes een paar cm groot zijn is het tijd om ze te verpotten. Ook dit kun je samen met je kind doen. Dan zien ze meteen hoe groot de wortels zijn geworden en kun je meteen uitleggen dat de plant daarmee zijn voedsel en water verkrijgt.
Een zeer educatieve les dus!
Laat de kinderen bijhouden hoe groot de plantjes zijn, welke groentes er aan komen en hoeveel en hoe vaak ze water moeten hebben. Zo leren ze meteen plannen, en het bijhouden van informatie.
Tijd om te oogsten!
Als de planten groot genoeg zijn kun je ze oogsten. Sla groeit erg snel en kun je al gauw eten. En daarbij blijft sla lang doorgroeien waardoor je telkens nieuwe sla hebt.
Voor groentes zoals komkommer en tomaat moet je wat langer wachten maar krijg je wel vaak meerdere vruchten van een plant.
Laat je kind je helpen inschatten of het al tijd is om te oogsten.
En laat je kind ook verzinnen hoe je de groentes gaat eten. Ze kunnen ze wassen, snijden en helpen bij het koken.
Omdat ze het hele proces gevolgd hebben zullen ze het waarschijnlijk ook sneller opeten.
Een win win situatie dus!
Laat de groene vingers maar wapperen! En zaaien maar!Â
Vind jouw kind zaaien ook leuk? Laat het weten in de reacties hieronder!
[…] in de moestuin. En straks als het weer lente wordt, dan weet ik dat hij zal gaan helpen met het zaaien en planten van nieuwe plantjes in papa zijn moestuin. Bij mama thuis heeft hij geen moestuin. In de toekomst […]
[…] ook leuk om samen met je kinderen te doen is zaadjes planten en zelfs een moestuin aan te […]