By Gerdine

mei 28, 2019


alles even te veel, dochter, huilen, kinderen, overprikkeld, Overprikkeling, prikkel verwerking, snel boos, snel huilen, zoon

0 comments

In deze drukke maatschappij vol prikkels kan het voor onze kinderen al snel te veel worden. Ze willen graag alles mee maken maar te veel is nooit goed. Bij een te veel aan prikkels kan je kind overprikkeld raken.  Maar wat is dat nu precies, en wat kun je er aan doen?

Wat is overprikkeling?

Overprikkeling is een term die gebruikt word als je een overstimulatie door prikkels hebt in de hersenen. Een prikkel kan van alles zijn, van de zon of wind op je huid voelen, tot een geluid of aanraking. Een prikkel is een stimulans die de hersenen ‘prikkelt’ om te reageren. Dus elke keer als er een prikkel is dan gebeurd er iets in de hersenen. Wat precies, dat ligt aan de prikkel. Bij kou krijg je bijvoorbeeld kippenvel, bij warmte ga je zweten.

Iedere prikkel wordt geregistreerd door de hersenen en omdat kinderen een heleboel nieuwe prikkels te verwerken hebben zullen de hersenen hier automatisch op reageren. Wanneer een prikkel heel vaak verwerkt is zullen de hersenen hier ofwel automatisch of steeds minder op reageren. Er is een bepaalde hoeveelheid prikkels die wij goed kunnen verwerken voor het systeem op error gaat. En deze error noemen wij overprikkeling.

Hoe uit zich dit?

Bij kinderen is het eigenlijk best duidelijk. Ze gaan huilen, schreeuwen, worden boos, krijgen een driftbui, zijn tegendraads, luisteren niet meer, zijn druk en zijn moe.
Ook kunnen ze er slechter door slapen en hebben ze een slechte concentratie.
Hoe het zich uit is per kind verschillende en ook per situatie. Het kan zijn dat je kind de ene keer lusteloos op de bank zit terwijl hij de andere keer heel hard rond rent en gilt.
Dit heeft ook weer te maken met waar ze op dat moment zijn. 

Oplossingen

Tja, overprikkeld.. en wat nu? Het eerste wat meestal aangeraden word is rust, en hoewel dat waar is, is het wat kort door de bocht. Want een kind dat overprikkeld is kan eigenlijk niet gaan liggen en rusten. Ze hebben daar hulp bij nodig. Dat kan bijvoorbeeld door een rustig tv programma te kijken, of door samen een boekje lezen, of even te knuffelen.

Sommige kinderen hebben juist eerst een ontlading nodig voor ze kunnen ontspannen. Dit komt namelijk omdat sommige kinderen de prikkels, de energie bij zich vast houden. Al die spanning en stress moet er dan weer uit. Hiervoor gebruiken wij bij ons thuis het ontladingsritueel.

Het ritueel

Voor het rust moment gaan we eerst even alle spanning los gooien. En voor kinderen is dit het makkelijkste in spel. We hebben naar de natuur gekeken en gaan verschillende aspecten na doen.

We starten met lopen als een beer. We lopen met onze armen gebogen en handen als klauwen door de kamer. Vervolgens gaan we brullen als een leeuw. Dit mag lekker luid.
Dan gaan we springen als een kikker door de kamer. Je mag er bij kwaken als je wilt.

De volgende stap is kronkelen als een worm, op de grond liggen en lekker wiebelen. Lachen gegarandeerd.

We gaan weer staan en kloppen op onze borst als een gorilla.

Daarna waggelen we als een eend, lekker die billen schudden.

Dan doen we wat rustiger door kalm met onze armen te vliegen als een vlinder. De vlinder mag daarna landen op de grond. Hier gaan we op onze hurken ineen gekropen zitten en veranderen in een zaadje welke langzaam groeit en groeit tot je staand met je armen wijd bloeit als een mooie bloem.

Na de bloem gaan we zitten op de grond, en zitten we stil als een rots. En daarbij zuchten we als de wind. 

Voer elke opdracht zo lang uit als goed voelt en ga niet te snel. De spanning moet er goed uit voor je over kunt op de kalmerende stappen zoals de vlinder en bloem.

We hebben een mooi filmpje opgenomen waarin mijn kinderen dit voordoen. Bekijk deze hier:

Voorkomen is beter dan..

Natuurlijk is het beter om er voor te zorgen dat je kind niet overprikkeld raakt. Maar zeker in het begin kan dit lastig zijn omdat je nog niet goed kunt inschatten waar je kindje overprikkeld door raakt.

Bij baby’s kan je dit ritueel natuurlijk niet uitvoeren maar ook hier zijn oplossingen voor wanneer hij overprikkeld is. Lekker dicht bij je dragen in bijvoorbeeld een draagdoek en een mutsje van natuurlijk materiaal zoals wol of zijde kunnen goed helpen. Deze oplossingen werken natuurlijk ook nog bij je dreumes, peuter en zelfs kleuter.

Overprikkeling is voor niemand leuk maar met een ritueel als deze word het vele malen makkelijker.

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

Gerdine

About the author

Gerdine moeder van Maria (Juli 2013), Erik (Nov 2015) en Alyssa (mei 2018). Zij is zeer gepassioneerd over natuurlijke geneeswijze en Reiki master. Ook is zij life coach en fanatiek schrijfster. Daarnaast houd ze erg van boeken verslinden en films en series kijken.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

>