Als kersverse ouder krijg je ontzettend veel advies, van vrienden, familie, zorgverleners en zelfs wild vreemden midden op straat. Er is geen te kort aan opmerkingen als, ‘slaapt jouw baby nog niet door de nacht?’ En ‘Jouw baby kwijlt, dan komen zijn tandjes vast door.’
Als je een nieuwe ouder bent dan heb je deze opmerkingen en vele andere vast vaak gehoord. Maar wist je dat het mythes zijn?
1. Baby’s moeten meteen de nacht doorslapen.
Als we kijken naar de fysiologie van een baby dan zien we dat baby maagjes mini zijn. Mini! Als een pasgeborene, heeft jouw baby een maag te grote van een kers en kan er maar 5 ml melk in. Een eetlepel dus. En na een maand is de maag zo groot als een ei en kan je baby tot 150 ml drinken.
Dit betekend dus dat je baby vaak moet drinken en dus ook ’s nachts wakker word.
En naast eten kunnen baby’s ook wakker worden omdat ze het warm of koud hebben of omdat ze gewoon dicht bij mama willen zijn. (Dit is immers een oer instinct en van levensbelang.)
’S nachts wakker worden is dus heel erg normaal. Onze behoefte voor baby’s om door te slapen is een modern en abnormale situatie waar wij baby’s in proberen te forceren, en hun ouders.
Ja je zult waarschijnlijk 100 redenen hebben waarom je wilt dat jouw baby doorslaapt maar onthoud dat het jou behoefte is en niet die van je kindje.
Wil je toch dat jouw kleintje meer slaapt kijk dan naar baby vriendelijke manieren van slaaptraining en absoluut niet de uiterst schadelijke ‘laat maar huilen’ training. Deze is bewezen slecht voor je baby.
En wist je dat baby’s het beste slapen als ze jou kunnen horen en ruiken. Kijk daarom naar samen slapen, in bed of met een co-sleeper.
2. Baby’s krijgen tandjes als ze kwijlen.
Baby’s stoppen van nature dingen in hun mond en kauwen er op. Dit is een van de manieren om de wereld te ontdekken. En als baby’s rond de 4 maanden ook nog eens extra gaan kwijlen dan krijg je al snel de vraag of je baby tandjes krijgt.
De kans is echter heel klein dat je baby tandjes krijgt met 4 maanden. De meeste baby’s starten niet met tandjes tot minstens 6 maanden oud.
Waarom gaan baby’s dan zo kwijlen rond 4 maanden? Dit komt omdat hun speeksel klieren zich ontwikkelen om zich voor te bereiden op vast voedsel.
Dus voor je naar de winkel rent voor middeltjes tegen pijn bij tandjes doorkomen, weet dat kauwen en kwijlen heel normaal is bij een baby van 4 maanden oud.
3. Baby’s zijn klaar voor vast voedsel met 4 maanden oud.
Met een kleine uitzondering hier en daar zijn baby’s met 4 maanden niet klaar voor vast voedsel met 4 maanden. Baby’s worden geboren met een verteringsstelsel dat gemaakt is voor melk en meer niet. Het duurt meerdere maanden, gemiddeld 7 a 8 maanden voor je baby klaar is voor vast voedsel. In die tijd moeten de darmen zich rijpen, de darmwanden zich sluiten en de juiste vertering enzymen aangemaakt worden. Daarnaast moeten ze hun kaak en mond trainen om goed te kunnen kauwen en slikken.
Te vroeg beginnen met vast voedsel kan leiden tot darmproblemen, krampen, en allergieën.
Het hoofdvoedsel van een baby tot 1 jaar oud is dan ook melk. De rest is bijzaak.
Duidelijke tekenen dat je kind klaar is voor vast voedsel zijn deze 3:
- Je kind kan zelfstandig rechtop blijven zitten
- Je kind is geïnteresseerd in voedsel (en doet je dus niet alleen na)
- Je kind pakt voedsel van jou af en eet het op.
Daarnaast heeft jouw baby ook geen gepureerd eten nodig. Sterker nog, dit kan ook voor verschillende problemen leiden zoals het zgn. “over eten”.
De meest natuurlijke manier van vast voedsel introduceren is baby-led weaning, ook wel bekend als de Rapley methode.
Lees er meer over in ons artikel over Rapley.
4. Baby’s huilen om jou te manipuleren.
Baby’s hebben maar 1 manier om te communiceren dat er iets mis is en dat is door te huilen. Ze huilen omdat ze honger hebben, een vieze luier, het warm of koud hebben, ze pijn hebben of gewoon omdat ze bij jou willen zijn.
Toch krijg je het advies dat als je baby huilt en hij geen honger of vieze luier heeft dat je hem dan maar moet laten liggen. Anders leren ze dat ze jou kunnen manipuleren of dat je ze verwend.
Baby’s huilen omdat ze ergens behoefte aan hebben, niet om jou te manipuleren.
‘Als een baby jou zou manipuleren dan zou het huilen vaker en constant voorkomen. Echter laten studies zien dat hoe sneller, liefdevoller en consequent een huil word beantwoord, des te minder de baby zal huilen. Zowel hoeveelheid als lengte word korter.’ Jan Hunt van The Natural Child project.
5. Baby’s moeten zelfstandigheid leren.
Echt? Baby’s? Die kleine, onschuldige, hulpeloze wezens die volledig in alles afhankelijk zijn van jou? Zij moeten zelfstandigheid leren?
Als we het vergelijken met andere zoogdieren dan zijn menselijke baby’s tamelijk onderontwikkeld.
‘…naar schattig zou een menselijke foetus nog zo’n 18 tot 21 maanden moeten groeien inplaats van 9 maanden als ze dezelfde neurologische en cognitieve ontwikkeling fase willen hebben als die van een chimpansee pasgeborene.’ (via ScientificAmerican.com)
Dus baby’s behalen pas dezelfde fase als een pasgeboren chimpansee als ze 9-12 maanden oud zijn. En zelfs dan zijn ze nog afhankelijk van hun ouders.
We kunnen dus wel stellen dat baby’s ons nodig hebben. Ze zijn afhankelijk van ons. Niet alleen voor eten, schone luiers en een slaapplek maar vooral voor warmte, affectie en liefde. Ze hebben hun hele volwassen leven om zelfstandig te zijn.
Dus pak je baby op, knuffel en kus hem. Ga naar hem toe als hij huilt, ook ’s nachts en wacht met bijvoeden tot minimaal 6 maanden oud!
Welke hardnekkige adviezen kreeg jij nog meer te horen? Laat het weten in de reacties hieronder!