Verlaat de navelstreng doorknippen houd in dat je niet direct na de geboorte de navelstreng afklemt en doorknipt maar dat je een tijdje wacht hiermee. De lengte die je wacht verschilt. Maar in dit artikel gaan we dieper in waarom het goed is om te wachten en de mythes hierover doorbreken.
De navelstreng verlaat doorknippen is een zeer natuurlijk proces als we kijken naar de natuur en hoe we dit vroeger deden. Vroeger was dit het normale protocol ipv meteen knippen.
Als we naar de natuur kijken zijn wij de enige zoogdieren die de navelstreng meteen doorknippen. Honden, katten, paarden, olifanten, ect. Hebben allemaal wel wat beters te doen als hun baby geboren is. Zoals het wassen en aanzetten tot drinken.
De waarheid van verlaat doorknippen.
“En nog iets wat zeer schadelijk kan zijn voor pasgeboren baby’s is het te snel afbinden en knippen van de navelstreng. Deze zou altijd met rust gelaten moeten worden tot het kind meerdere malen goed heeft adem gehaald en de streng niet meer klopt. Als dit niet gebeurd is het kind zwakker dan het zou zijn bij verlaat afbinden, en blijft er een groot deel bloed in de placenta zitten die naar het kind toe moet.” Erasmus Darwin, Zoonomia, 1801
De grootste bron voor dit artikel komt van Delayed Cord Clamping Grand Rounds. De gynocoloog in het filmpje heeft zijn informatie van deze twee studies:
- Distribution of blood between infant and placenta after birth
- The blood volume of the newborn infant and placental transfusion.
Mythe: Het meteen afbinden en knippen van de navelstreng kan geen kwaad.
Er word nog wel eens gezegd dat het direct afbinden van de navelstreng absoluut geen kwaad kan voor de baby. De waarheid echter is dat baby’s waarbij de navelstreng verlaat is afgebonden wel 40% meer bloed volume hebben dan baby’s waarbij de navelstreng direct is afgebonden.
40% meer bloed! Dat is een hoop meer bloed!
Waarom ontzeggen wij baby’s hun eigen bloed en vergroten wij de kansen op problemen als dat totaal niet nodig is? Laten we verder kijken.
Mythe: Baby’s worden geboren met ijzer tekort.
Het is waar dat veel baby’s in hun eerste levensjaar een te kort hebben aan ijzer. Dit is waarom flesvoeding bv extra ijzer toegevoegd heeft.
Maar baby’s waarbij de navelstreng verlaat is afgebonden hebben aanzienlijk minder kans op ijzer te kort. Het feit is zelfs dat deze baby’s genoeg ijzer hebben voor minimaal de eerste 6 maanden van hun leven.
Dit betekend dat baby’s dus niet standaard ijzer te kort hebben in hun eerste jaar. En dat direct afbinden van de navelstreng dit kan veroorzaken.
Voor wie het niet weet, ijzer is zeer belangrijk voor kinderen. Ijzer helpt neurologische ontwikkeling. Met andere woorden, het helpt je kind ontwikkelen en slimmer worden. Ijzer geven is dus belangrijk, zeker via de navelstreng. Verlaat afbinden geeft baby’s dus de gezonde hoeveelheid ijzer die ze nodig hebben om te ontwikkelen.
Mythe: verlaat afbinden van de navelstreng duurt te lang.
Zeker in ziekenhuizen word er nogal eens gezegd dat het te lang duurt. Dit heeft eigenlijk maar 1 reden. Ze zijn klaar met hun werk. De baby is er en ze willen door naar de volgende patiënt. Als je thuis bevalt zal dit niet zo snel gezegd worden omdat ze toch nog een tijd bij jou moeten blijven.
Echter hoeft het helemaal niet zo lang te duren.
Verlaat afbinden zorgt voor 40% meer bloed volume, 45% meer hematocriet, 50% meer rode bloedcellen. En 50% hiervan gebeurd al binnen 1 minuut!
De rest verloopt in de volgende 2 tot 5 minuten.
Dus 1 minuut wachten betekend al enorm veel voor de baby! En wat is nu 5 minuten wachten?
Mythe: Strippen of ‘melken’ van de navelstreng is hetzelfde als verlaat afbinden.
Om het bloed snel uit de navelstreng te krijgen zijn er artsen die de navelstreng strippen. Dit houd in, ze pakken de navelstreng vast met twee vingers en duwen dan de inhoud richting de baby. Je kunt het vergelijken met het leegknijpen van een oude tandpasta oid.
De waarheid is dat dit niet hetzelfde is als wachten met afbinden. Doordat het niet natuurlijk verloopt krijgt de baby te veel hematocriet (te veel rode bloedcellen) ofwel polycythemia.
Dit kan tot problemen leiden zoals circulatiestoornissen, problemen met visie, en zelfs trombose.
Verlaat afbinden voor minimaal 3 minuten zorgt voor een grotere bloed volume maar zonder te veel aan hematocriet.
Mythe: Verlaat afbinden veroorzaakt bloedverlies als de baby op de moeder ligt.
Een van de argumenten tegen verlaat afbinden is dat als de baby op de moeders buik ligt, door de zwaartekracht, het bloed terug loopt naar de placenta ipv andersom.
Dit is gewoon onzin.
Studies wijzen aan dat een baby dezelfde hoeveelheid bloed krijgt of hij nu hoger, gelijk aan of lager ligt dan de placenta. En de beste plek voor de baby is gewoon op moeders buik/borst.
En na 45 seconde stopt de bloedtoevoer richting de placenta terwijl het richting het kind door blijft vloeien. Dus het maakt niet uit waar de baby ligt omdat het bloed niet terug loopt.
Mythe: Verlaat afbinden veroorzaak geelzucht.
Nog een argument dat genoemd word is dat verlaat afbinden zorgt voor geelzucht. Dit is waar en niet waar.
Studies wijzen aan dat verlaat afbinden zorgt voor een hoger niveau van bilirubine, dit is een afvalstof die vrijkomt bij de afbraak van rode bloedcellen.
Echter zegt dit hogere niveau niets omdat er geen toename is aan zieke baby’s.
Geelzucht bij pasgeboren baby’s komt vrij veel voor en betekend niet dat er iets mis is met je baby. Vaak verdwijnt dit binnen een paar dagen.
Mythe: Het is beter om direct de navelstreng af te binden bij prematuren.
Deze baby’s kunnen alle hulp gebruiken! Het protocol bij prematuren is zo snel mogelijk de navelstreng te knippen en de baby te onderzoeken.
Onderzoek laat echter zien dat verlaat afbinden, al is het maar 30 tot 45 seconden, een enorme daling laat zien in het risico op intraventriculair hematoom. Dit is een bloeding in de hersenen.
Een baby die te vroeg word geboren is al eng genoeg voor ouders, en als de baby dan ook nog ziek word is het nog enger. Door 30, 45 of zelfs 60 seconden te wachten met het afbinden van de navelstreng word de kans op ziekte kleiner!
Verlaat afbinden van de navelstreng.
De conclusie, verlaat afbinden is geweldig! Het:
- zorgt ervoor dat de baby al het bloed waar hij recht op heeft kan krijgen.
- Verkleint de kans op ijzer te kort in hun eerste levensjaar
- Kan gedaan worden in 1 minuut (liever 3-5 minuten)
- Helpt premature baby’s gezond te blijven
- Is wat de natuur bedoeld heeft!
Nu is 3 tot 5 minuten niet lang, wacht gerust langer. 15 minuten tot een uur is echt niet gek! En zo weet je helemaal zeker dat al het bloed uit de navelstreng is.
Wat vind jij van verlaat afbinden? Ga jij het in je geboorteplan zetten en bespreken met jouw verloskundige? Laat het weten in de reacties!
[…] in het ziekenhuis is het standaard dat de navelstreng direct word afgebonden en geknipt. Lees in dit artikel waarom dit niet verstandig […]