By Gerdine

augustus 14, 2018


baby, borstvoeding, flesvoeding, lactatiekundige, moeder

3 comments

Als moeder van drie kinderen heb ik aardig wat ervaring met borstvoeding starten. En helaas ook met borstvoeding stoppen. Bij alle 3 de keren is het niet gelukt om langere tijd borstvoeding te geven. En ondanks dat ik vind dat het de beste voeding is voor een baby, als het niet lukt dan lukt het niet en zal je toch iets anders moeten.

Mijn ervaring

Toen ik zwanger was van mijn oudste dochter was ik vastbesloten om borstvoeding te geven. Ik las boeken, artikelen, ging naar cursus, alles om mij goed voor te bereiden. Toen mijn dochter geboren was en na een uur huid op huid contact begon ons borstvoeding avontuur. Ik gebruikte al mijn kennis om haar aan te leggen en toen zij hapte deed het zoveel pijn dat ik haar bijna liet vallen. Dus loshalen en opnieuw, en opnieuw en opnieuw. Personeel in het ziekenhuis hielp links en rechts maar niemand snapte waarom het zoveel pijn deed. 

Al na 1 dag waren mijn tepels zo kapot dat ik niet eens wilde dat de stof van mijn kleding erlangs streek laat staan dat ik een baby zou aanleggen. Ik startte met kolven, wat in het begin ook geen pretje was, en heb dat uiteindelijk 8 weken vol gehouden. Echter dronk mijn dochter zoveel dat ik er niet tegen op kon kolven. Ik was letterlijk dag en nacht aan het kolven en voeden. Zelfs slaap kwam ik niet aan toe. Dutjes tussen de voedingen en kolfsessies door. Maar die kwamen op een gegeven moment om het uur. Ik kreeg vervolgens ook nog borstontsteking in beide borsten met 41 graden koorts. Dat was de druppel en met afbouwen was ik in een week droog, mijn borsten gaven niets meer. Mijn dochter kreeg biologische flesvoeding. En met 5 maanden werd eindelijk de diagnose te kort tongriempje gegeven en deze werd gekliefd. (Als dat gebeurd was in de kraamweek (waar het ontkent werd) dan had ik waarschijnlijk wel borstvoeding kunnen geven. Dit is iets wat mij nog steeds verdriet doet.)

Herkansing

Toen ik zwanger van mijn zoon ging ik voor de herkansing. Een te kort tongriempje controleren kwam in mijn geboorteplan te staan en ook een lactatie kundige werd ingeschakeld.

Alles ging goed, er was geen pijn. Wel moesten we flink oefenen maar ook dat ging goed.

Tot ik na 2 weken plots hele erge pijn in mijn rug kreeg tijdens het voeden. Het was er niet opeens maar werd wel steeds erger en erger. Nog een lactatiekundige erbij maar de oorzaak werd niet gevonden. Toen ik bijna een hekel begon te krijgen aan mijn zoon, hij was immers waarom het pijn deed, besloot ik na 4 weken te stoppen met voeden. Ik heb nog 2 weken door gekolfd en afgebouwd.

De oorzaak van de rugpijn ontdekte ik bij mijn 2e dochter.

En nog eens proberen. 

Deze keer had ik een geweldige kraamhulp die heel veel over borstvoeding weet. Lees meer over haar in mijn review van Saskia zorgt. Zo kwam zij achter de oorzaak van de rugpijn. Mijn borsten zijn groot en zwaar. En als er dan ook nog een kind aan ‘hangt’ dan trekt dat aan jouw rugspieren. Wat op den duur erg zeer gaat doen.

Het ging zo goed dat ik wel kon huilen.

Ja ik had wat kloven en moest goed oefenen maar het ging elke dag een beetje beter. Het uitzicht op lang voeden werd steeds helderder.

Tot de problemen weer kwamen aanzetten. Kloven, melkblaren, verstopte klieren, borstontsteking en spruw. De een volgde de andere op en voeden werd weer een hel. Na veel twijfelen, wikken en wegen heb ik uiteindelijk alsnog besloten te stoppen. 

Schuldgevoel

Na mijn eerste twee pogingen had ik enorme schuldgevoelens nadat ik gestopt was. Borstvoeding is immers de beste voeding en omdat ik niet sterk genoeg was krijgen zij dit niet. Dit was een van de dingen die ik mijzelf voorhield. En de goedbedoelde opmerkingen als ‘je hebt ze tenminste even gevoed.’ Of ‘ze worden ook groot met flesvoeding’ zorgden niet voor verbetering.

In de loop van de jaren heb ik steeds weer mijzelf vergeven. Ze hebben inderdaad allebei minimaal 1 maand voeding gehad vol goede antistoffen. En ik heb mijn best gedaan de problemen op te lossen. En mijn man zei iets wat het laatste beetje schuld weghaalde. “Een gelukkige moeder is een gelukkig kind.” Door te stoppen met borstvoeding had ik geen pijn meer, werd ik veel vrolijker en zorgde ik beter voor mijn kinderen. Dit was veel belangrijker dan langdurig borstvoeding geven.

Dit zorgde ervoor dat toen het bij nummer drie niet goed ging dat ik zonder schuldgevoel kon stoppen. Doordat ik goed kon voeden kon ik ook heel goed de voeding bij haar afbouwen en flesvoeding introduceren zodat ze geen krampen zou krijgen van de verandering van voeding.

Mijn jongste dochter dronk een fles gelukkig gelijk zonder probleem en nu zijn we beide erg gelukkig en blij.

Goede bacteriën

Er zitten een paar belangrijke verschillen tussen borstvoeding en flesvoeding. De eerste is dat borstvoeding al voor verteerd is, dit zorgt ervoor dat de darmen het gemakkelijk kunnen opnemen. Flesvoeding is dit niet en dat zorgt ervoor dat de darmen iets meer moeite moeten doen. Als je overstapt kan dat dus voor flinke krampen zorgen. Door de flesvoeding langzaam op te bouwen voorkom je dit grotendeels doordat de borstvoeding voor verzachting van de darmen zorgt. Je kunt flesvoeding en borstvoeding goed mengen. Maak de flesvoeding zoals aangegeven op de verpakking en meng het dan met de borstvoeding, zo simpel is het. 

Een ander belangrijk aspect is dat borstvoeding vol levende goede bacteriën zit. Flesvoeding is ‘dood’ en kan er dus voor zorgen dat je baby minder snel een goed immuunsysteem opbouwt. 

Om dit op te lossen kan je probiotica toevoegen aan de voeding. Of kies voor een flesvoeding waar al probiotica in zit.

Let wel op dat ook probiotica voor krampen kan zorgen dus ook dit moet je langzaam opbouwen.

Hieronder zie je probiotica speciaal voor baby’s. 

[bol_product_links block_id=”bol_5b6952acaa453_selected-products” products=”9200000005143272,9200000071053691,9200000005168730,9200000065975233″ name=”Probiotica” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”773″ cols=”2″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Natuurlijk kun je ook kiezen voor donormelk. Dan krijg je borstvoeding van andere moeders.

Als borstvoeding niet lukt

Als moeder zijnde zetten wij een grote druk op onszelf om het beste te geven aan onze kinderen. Echter moeten wij zelf er niet aan onderdoor gaan en is het niet erg om toe te geven dat iets niet lukt of gaat zoals wij willen. We zijn niet perfect en dat moeten wij ook niet verwachten van onszelf. 

Een gelukkige mama is een gelukkige baby.

Als de borstvoeding niet wilt lukken en jij hebt van alle kanten je best gedaan om de problemen op te lossen, vergeef jezelf dan en ga voor een alternatief.

Lieve moeder, jij doet je best en je bent geen slechte moeder als je geen borstvoeding geeft! 

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

Gerdine

About the author

Gerdine moeder van Maria (Juli 2013), Erik (Nov 2015) en Alyssa (mei 2018). Zij is zeer gepassioneerd over natuurlijke geneeswijze en Reiki master. Ook is zij life coach en fanatiek schrijfster. Daarnaast houd ze erg van boeken verslinden en films en series kijken.

  • Herkenbaar. Letterlijk met tranen in mijn ogen borstvoeding gegeven van de pijn. En dan het kolven. Stond voor mij gelijk aan een Martelwerktuig. Ik heb het drie maanden volgehouden. Zoveel pijn aan mijn tepels dat zelfs een zuchtje wind teveel was. Uiteindelijk is die pijn weggegaan. Maar ik moest veel kolven om de productie op gang te houden. Uiteindelijk hield ik het niet meer vol. Stoppen was voor mij bevrijdend. Mijn baby doet het goed op de fles. Ik vond het wel een emotioneel ding dat hij niet meer aan de borst lag. Toch wel iets heel moois en troostends voor je kindje. Maar het geeft heel veel rust.

    • Wat niet gaat dat gaat niet. Fijn dat je kindje het goed doet! Stel jezelf gerust met het feit dat borstvoeding niet de enige manier is om je kindje mee te troosten 🙂

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

    >