By Gerdine

september 11, 2019


darmen, darmflora, gezondheid, immuunsysteem, Koorts, verkoudheid

1 comments

Gezondheid is natuurlijk heel belangrijk, maar hoe zorg je voor de beste gezondheid van je kind. We kunnen helaas niet alles voorkomen maar in dit artikel vertel ik meer over het immuunsysteem en hoe je deze kunt ondersteunen.

Immunisatie en het immuunsysteem

Bij de geboorte is het immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld en is het kind vatbaar voor ziektes. Echter krijgt het kind van de moeder, via de placenta het antistof Immunoglobuline G mee. Dit zorgt voor een goede afweer voor de eerste drie maanden. Krijgt het kind ook nog borstvoeding dan krijgt hij via de moedermelk nog meer beschermende stoffen mee zoals immunoglobuline A, M en nog veel meer.

Pas rond 3 maanden begint de eigen immuniteit zich te ontwikkelen en dat kan deze alleen als het jongen lichaampje in contact komt met antigenen zoals bacteriën, virussen, gisten en schimmels. Het is dus van levensbelang dat een kind in contact komt met deze antigenen voor een goed immuunsysteem voor de rest van zijn leven. Overmatig schoonmaken en steriel houden is daarom ook niet aan te raden. Natuurlijk is hygiene belangrijk, maar dettol is weer niet nodig.

De darmen

De darm is de grootste immuunactieve orgaan en de belangrijkste in het bestrijden van antigenen. Tot aan de geboorte is het maag-darmkanaal steriel maar de kolonisatie van goede bacteriën start direct bij de geboorte door contact met het vaginale slijmvlies en de darm flora. Een gezonde darm en vaginale flora van de moeder zijn de eerste aanzet tot een gezonde darmflora van het kind. 

Na twee tot drie weken is de darm volledig gekoloniseerd maar de soorten en hoeveelheden veranderen nog tot het tweede levensjaar. Dan pas is de flora nagenoeg hetzelfde als die van een volwassenen. 

De darm is ook een afspiegeling van de hersenen en alle informatie die kinderen de eerste drie levensjaren binnen krijgen, wordt opgeslagen in het ‘darmgeheugen’: stress, chemische prikkels, voeding, langdurige ontstekingen, etc.

Daarom zijn de eerste drie levensjaren kenmerkend voor iemands gezondheid voor de rest van zijn leven, zowel voor de fysische als voor de psychische gezondheid.

Een goede darmgezondheid is dus essentieel. 

De huid en slijmvliezen

Andere organen voor immuniteit zijn de huid en slijmvliezen. Deze zijn echter wel af bij de geboorte. Je huid is een fysieke barrière tussen de buitenwereld en jou lichaam. Een letterlijke grens die niet zomaar overschreden kan worden.

Daarnaast beschermen je slijmvliezen de open doorgangen van je lichaam. In je oa mond, neus, ogen en oren zitten een laagje die er voor zorgt dat alle ziekteverwekkers weer uit je lichaam worden gewerkt. Ze worden of doormiddel van niesen, hoesten, snot of oorsmeer weer uit je lichaam gedwongen of er komen stofjes vrij die de ziekteverwekkers uitschakelen. Ook je speeksel en maagzuur zijn een fysieke barrière. 

Algemene en specifiekere afweer

De zogenaamde algemene afweer richt zich niet specifiek op een ziekteverwekker maar op alle ziekteverwekkers die in je lichaam voorkomen. Witte bloedcellen die betrokken zijn bij de algemene afweer gaan door je lichaam en vernietigen alle ziekteverwekkers en lichaamsvreemde stoffen die ze tegenkomen. Bijvoorbeeld als je een wondje krijgt dan komen er stofjes vrij die afweercellen naar de plek van het wondje lokken. Deze vernietigen dan eventuele binnengedrongen ziekteverwekkers.

Specifieke afweer richt zich weer niet op alle ziekteverwekkers maar op een ziekteverwekker in het speciaal. Als ziekteverwekkers zich snel kunnen verspreiden in het lichaam dan kan het gebeuren dat de algemeen afweer niet meer toereikend is alleen. Je specifieke afweer word dan ingezet. Deze maakt gebruik van zogenoemde lymfocyten, dit zijn specifiek door dat zij speciale receptoren aan de buitenkant van hun cel hebben. Deze receptoren worden alleen door een specifiek eiwit op de wand van de ziekteverwekker geprikkeld. Zoals een sleutel maar op een slot past. Als de lymfocyten en de ziekteverwekker op elkaar passen dan ontstaat er een reactie, zo niet dat gebeurd er niets. 

Aangeboren en verworven immuunsysteem

Het aangeboren immuunsysteem heb je, zoals de naam al zegt, bij je geboorte al en bestaat uit de fysieke barrière en de algemene afweer. Het verworven immuunsysteem is het deel van je afweersysteem dat je gedurende je leven ontwikkeld.
Als jij in aanraking komt met een ziekteverwekker die niet door de algemene afweer opgelost kan worden dan zal je lichaam een specifieke lymfocyten maken om deze infectie tegen te gaan. Mocht je lichaam nogmaals in aanraking komen met deze ziekteverwekker dan heeft jou lichaam dit ‘onthouden’ en zal het sneller in actie komen. Je word dan immuun. Dit geld voor de meeste ziektes. 

De natuurlijke besmetting

Als je dit alles leest word er eigenlijk al duidelijk wat de normale manier is dat ziektes in ons systeem komen. Via de slijmvliezen of via een opening in de huid, zoals een wondje komen ziekteverwekkers in ons lijf. Daar moeten deze ziekteverwekkers door verschillende barrières om ons ook daadwerkelijk ziek te kunnen maken. Vaak krijgen zij de kans niet en worden ze afgevoerd voor wij er ook maar iets van merken.  

Het is wel mogelijk dat wij het merken doordat ons lichaam soms heftiger moet reageren om iets de baas te zijn. Voorbeelden zijn koorts, loopneus, hoesten, diarree, eczeem en ontstekingen. Dit zijn allemaal natuurlijke reacties die het lichaam zelf in werking zet om de ziekteverwekker uit het lichaam te krijgen. Deze onderdrukken is dan ook niet verstandig, het ondersteunen echter wel. Hier later meer over.

Ondersteunen

Als je zwanger bent van je kindje kun je al beginnen met een goed immuunsysteem opbouwen. Om te beginnen is het erg belangrijk voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen die je kindje helpen goed te groeien en goed te ontwikkelen. De belangrijkste vitamines zijn A, B, C en D. Ja ook vitamine A is zeer belangrijk. Je kunt hier meer over lezen op de site van de groene vrouw.
Al deze vitamines zorgen voor een sterk lichaam en een goed immuunsysteem. 

Ook zoveel mogelijk stress vermijden is belangrijk en het minderen van suikers. Sowieso hebben wij weinig suiker nodig en geraffineerde suiker al helemaal niet. Het mee eten met het seizoen is altijd verstandig.

De bevalling

Ga zover mogelijk voor een natuurlijke vaginale bevalling. Weeënopwekkers, pijnstilling en andere medicatie kunnen voor een verlaagde weerstand en schade zorgen bij jou en je baby. Mocht je dit wel nodig hebben zorg dan voor een goede behandeling bij een klassiek homeopaat achteraf om alles weer in balans te krijgen. 

Hierboven kon je lezen dat een goede darmflora opbouwen begint bij de geboorte. Echter bij een keizersnede zal het kind niet de nodige poepbacterien van de moeder binnen krijgen. Ook hier kun je je kind weer ondersteunen door hem probiotica te geven. 
Als je geen borstvoeding geeft, om wat voor reden dan ook, is probiotica aan te bevelen om je kind te helpen een goede darmflora op te bouwen.

Het gebruik van antibiotica wordt afgeraden, en mocht het noodzakelijk zijn dan meteen te ondersteunen met probiotica om alles weer in balans te brengen.

Meer informatie

Er is natuurlijk veel meer informatie beschikbaar over het immuunsysteem. Zo kun je in dit artikel meer lezen over de darmflora.

Mocht je meer informatie willen over het immuunsysteem in verband met vaccineren download dan onze PDF hier.

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

Gerdine

About the author

Gerdine moeder van Maria (Juli 2013), Erik (Nov 2015) en Alyssa (mei 2018). Zij is zeer gepassioneerd over natuurlijke geneeswijze en Reiki master. Ook is zij life coach en fanatiek schrijfster. Daarnaast houd ze erg van boeken verslinden en films en series kijken.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

    >