By Gerdine

februari 5, 2018


Kinderspel, potje, zindelijk, zindelijk maken, Zindelijkheid

0 comments

Nu mijn zoon twee jaar is en er weer een baby aankomt is het tijd voor hem om zindelijk te worden. We hebben het al eens eerder geprobeerd maar toen vertoonde mijn zoon eigenlijk geen interesse. Ja hij vond het grappig om op het potje te gaan zitten maar verder was het maar gek.

Het is dus even uitzoeken hoe we dit gaan aanpakken.

Zindelijk maken is kinderspel.

Toen mijn dochter haar broek en luier uit begon te trekken rond anderhalf jaar oud besloten we haar het potje aan te bieden. In het mom van zindelijkheid is niet te trainen lieten we haar gewoon bloot rond lopen en hoopte dat het kwartje zou vallen. Het steeds haar achterna lopen en dweilen vond ik eigenlijk niet zo leuk, net als het constante paniek en gehuil als zij weer haar benen onder plaste. Het was dus tijd voor iets nieuws.

Ik kwam het boek Zindelijk maken is kinderspel tegen van Debby Mendelsohn. In 5 eenvoudige stappen is je kind binnen no time zindelijk.

In het kort, je kiest een moment op de dag waarop je je kind op het potje zet, en dan iets leuks gaat doen zodat ze even blijven zitten. Zoals een boekje lezen of een liedje zingen. Als ze dan wat doen op het potje dan prijs je ze, en doen ze niets dan zeg je helaas, maar maakt er verder geen ding van. Als je kind het op dat ene moment het snapt dan zet je je kind vaker op vaste momenten op het potje tot je kind uiteindelijk het ‘spel’ snapt en steeds droge luiers heeft.

Voor het gehele principe raad ik je aan het boek te lezen.

Bij mijn dochter ging dit erg goed, en binnen een maand was ze zo goed als zindelijk. Natuurlijk ongelukjes kunnen altijd gebeuren maar we kunnen stellen dat ze zindelijk is.

Mijn zoon echter heeft totaal geen interesse om te blijven zitten op het potje, ook niet voor een boekje of een liedje. Over op een ander plan dus.

Met de billen bloot.

Mijn man en ik besloten om toch de ‘oude’ manier weer te proberen. Broek uit, en maar laten gaan. Telkens als mijn zoon plast dan sturen we hem naar het potje (waar hij graag op zit) en zo zal hij de link leggen tussen plassen en het potje.

Gister zijn we begonnen en na 2 keer op de grond plassen rende hij zelf naar het potje om er op te plassen. En om te poepen. Hij vond het maar gek maar bleef netjes zitten en was erg trots toen hij klaar was. Zeker toen hij de wc mocht doorspoelen en zijn poep dag zwaaide.

De eerste stap is er al. Vandaag is weer zijn broek uit en gaan we weer verder met deze manier.

*update, we zijn nu een week verder en het gaat erg goed. We hadden op dag 4 een dag dat alles weer naast het potje ging maar de dag erna ging hij weer netjes op het potje. Een stapje terug hoort er dus bij!
We hebben hem toen een onderbroekje aangedaan omdat hij ook moet leren met kleding aan naar het potje te gaan. De overgang was even lastig, want hij dacht gewoon ‘ik heb een luier aan dus plassen maar’ en was erg verbaasd dat zijn benen nat werden.
Nu een paar dagen verder gaat ook dit helemaal goed en vraagt hij netjes of zijn broek uit mag als hij moet plassen. Erg succesvol dus!

Belonen?

Er zijn vele methodes om je kind zindelijk te krijgen. Verschrikkelijke straf methodes, waar je het kind straf geeft als deze in zijn broek plast of poept. Het staat voor mij voorop dat ik mijn kind nooit straf voor dit. Zeker niet omdat het onze ‘schuld’ is dat het kind in zijn broek plast of poept. Wij leren het hun immers van geboorte af aan al aan om het in hun luier te doen. Wij zijn een van de weinig landen die het op die manier doen. Vele landen werken met baby zindelijkheid communicatie. Lees er hier meer over.

Maar er zijn ook vele manieren met belonen, van snoep tot stickers en cadeaus. Elke keer als je kind op de wc of het potje plast of poept dat krijgt deze een beloning.

Wij werken eigenlijk alleen met complimentjes als beloning. Een goed gedaan! En knapperd. Meer eigenlijk niet omdat ik het kind wel wil stimuleren maar zindelijkheid moet eigenlijk heel gewoon worden, en niet gedaan worden om de beloning. En hier is het al een hele beloning om de wc te mogen doorspoelen.

De beste tijd.

Wat is nu de beste tijd om te starten met zindelijkheid?

Zoals ik hierboven al schreef is zindelijkheid eigenlijk niet iets wat je kunt trainen. Een kind is van nature zindelijk en zal het niet fijn vinden om zichzelf te bevuilen. Er komt dan ook een moment dat je kind geen luier meer aan wil. Vaak zal dit zijn rond de anderhalf a twee jaar. Het kan ook vroeger, of later.

Koop al vroeg een potje en laat deze in de kamer of kinderkamer staan. Laat je kind er mee spelen en er op zitten, met en zonder broek. Zo leren ze alvast dat het niets geks is.

Laat je kind ook geregeld zien dat jij naar de wc gaat. Ze zijn van nature nieuwsgierig en zullen mee willen naar de wc. Je hoeft dit natuurlijk niet altijd toe te laten maar ze eens laten zien dat jij je ontlast op de wc in plaats van in je broek zal je kind helpen. Ze doen immers graag wat papa of mama ook doen.

Als je kind het potje leuk vind dan kun je de broek en luier uit doen. Als je in de zomer start dan krijgt je kind het ook niet koud, maar in de winter kan ook zeker. Mijn beide kinderen wilde graag in de winter op het potje. Ze lopen sowieso graag in hun blootje rond, stelletje nudisten :).

Als je kind plast dan neem je ze gauw mee naar het potje. Ook als ze al klaar zijn. Zo leggen ze namelijk de link tussen plassen en het potje.

Omdat ze het over het algemeen niet fijn vinden om met natte benen en voeten te lopen zullen ze snel op het potje gaan zitten als ze de plas voelen aankomen.

En verder is het goed opletten en de dweil in de buurt te houden.

Plast je kind per ongeluk op de bank of stoel dan kan een scheutje azijn de geur en bacteriën doen verdwijnen.

Hoe heb jij je kind zindelijk gekregen? Of heb je nog tips? Laat het weten in de reacties hieronder!

*Deze blog bevat affiliatie links. Lees hier meer over op onze Privacybeleid en disclaimer pagina.

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

Gerdine

About the author

Gerdine moeder van Maria (Juli 2013), Erik (Nov 2015) en Alyssa (mei 2018). Zij is zeer gepassioneerd over natuurlijke geneeswijze en Reiki master. Ook is zij life coach en fanatiek schrijfster. Daarnaast houd ze erg van boeken verslinden en films en series kijken.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

>