By Gerdine

april 12, 2018


kraamhulp, kraamtijd, kraamweek, Kraamzorg, organisatie, zzper

4 comments

Kraamzorg kiezen. - Bijna hippie

Al best vroeg in je zwangerschap ‘moet’ je je inschrijven voor kraamzorg. Dit is vooral zodat ze jou kunnen inplannen zodat jij ook gegarandeerd hulp krijgt. Want soms zitten ze al best snel vol. Echter is het de standaard dat nadat je je hebt ingeschreven de kraamhulp pas rond de 30 weken langs komt. En mocht het zo zijn dat het toch niet klikt dan is het heel lastig om nog een ander te vinden. En er zitten nog meer nadelen aan. In dit artikel bespreek ik hoe het in zijn werk gaat en wat je kunt doen als je toch niet tevreden bent.

Organisatie of zzp’er?

Als je gaat kijken voor kraamzorg dan kan je kiezen tussen grote organisaties die veel kraamverzorgers voor zich hebben werken of kleine bedrijfjes, ook wel zzp’ers genoemd. Beide hebben hun voor en nadelen. 

Bij een grote organisatie ben je altijd wel gegarandeerd van een kraamhulp omdat ze er meerdere in dienst hebben en dus meerdere cliënten tegelijk kunnen aannemen. Ook kun je vaak dingen als klossen(voor onder je bed) en dergelijke bij hen huren of lenen wat weer scheelt in zoeken naar andere verhuurder.
Een van de grootste nadelen is dat je niet weet wie er naast je bed komt te staan tot het moment daar is. Omdat ze zoveel verschillende kraamverzorgers in dienst hebben weet je nooit wie er nu daadwerkelijk dienst heeft op het moment dat jij gaat bevallen en in de kraamweek. Je moet dus maar afwachten of het klikt tussen jullie en je van een fijne week kunt genieten. 

Bij een zzp’er moet je op tijd zijn om zeker te weten dat die periode ook daadwerkelijk nog vrij is. Daarom is zo vroeg mogelijk je inschrijven belangrijk. Ook hebben deze vaak geen dingen als klossen op voorraad en zul je een andere verhuurder moeten vinden. Al is dit niet moeilijk, er zitten vaak genoeg zorginstellingen in de buurt waar je dit kunt huren. Even google-en en je hebt het zo gevonden.
Wel is het bij zzp’ers zo dat je direct te maken hebt met degene die jou ook daadwerkelijk gaat verzorgen. Soms werken ze samen met iemand maar dan nog heb je een beeld bij de persoon die komt. Ook zijn zzp’ers vaak meer gemotiveerd omdat zij meer afhankelijk zijn van clienten dan een grote organisatie. Als een zzp’er niet werkt, hebben ze ook geen geld. Dit werkt toch anders bij een organisatie, waar de kraamverzorger in loondienst werkt. 

Keuze gemaakt

Als je alle verschillende zorgverleners in je omgeving hebt vergeleken en een keuze hebt gemaakt dan kun je je inschrijven. Echter kan het misschien verstandig zijn om alvast een afspraak te maken met jouw keuze. In een persoonlijk gesprek komt er vaak toch meer naar boven dan aan de telefoon en krijg je een beter idee of jouw keuze ook de juiste keuze is. Als je wacht tot de intake rond 30 weken dan heb je nog maar een zeer korte tijd om te veranderen. 

En daar zitten ook nog kosten aan verbonden. Want als je je inschrijft dan brengt dat kosten met zich mee, deze worden netjes gedeclareerd bij je zorgverzekering dus daar merk jij niets van. Stap je echter over dan moet je deze nieuwe kosten zelf betalen. Je mag namelijk maar eenmalig deze kosten declareren per zwangerschap. Bij een overstap komen dus extra kosten kijken. Het is dus beter om zeker te zijn van je keuze voor je je inschrijft.

Schrijf je je in dan zal je binnen een paar dagen gebeld worden door de kraamzorg om wat dingen te bespreken. En rond de 30 weken zal er een afspraak met jou gemaakt worden voor een intake gesprek waarbij ze ook bij jou thuis komen. 

De 30 weken intake

Bij het intake gesprek kun je al je wensen bespreken voor jouw kraamweek. Een geboorteplan opstellen is dan ideaal omdat je deze ook mee kunt geven en zij dus goed kunnen zien wat jij wel en niet wilt. 

Een goede kraamhulp zal jouw wensen respecteren en hier niet moeilijk over doen. Doen ze dit wel dan is het beter om een ander te zoeken. Het is namelijk erg belangrijk dat jij een goede kraamweek hebt waarbij je je kunt ontspannen en zeker weet dat er niets gebeurd wat jij niet wilt. Mocht er dus een discussie of wrijving ontstaan dan kun je beter eerlijk zijn en zeggen dat het niet klikt dan dat je met tegenzin je kraamweek tegemoet gaat. 

Natuurlijk heeft de kraamhulp haar eigen manier om iets te doen en dit is prima zolang het niet botst. De kraamhulp zal uitleggen hoe zij werkt tijdens de intake en je kunt vragen stellen. Doe dit dan ook, maak gebruik van het gesprek om zeker te zijn dat het klikt tussen jullie.
Ook zal zij alvast adviezen geven over bv borstvoeding, veilig slapen en dergelijke. Kijk ook hier of er raakvlakken zijn en spreek jouw wensen uit. Kijk dan goed of zij volgens strakke protocollen werkt of dat ze wat meer flexibel is om aan jouw wensen te voldoen.

Toch niet tevreden

Mocht je na het intake gesprek niet tevreden zijn dan kan je nog overstappen. Bij organisaties kun je waarschijnlijk wel terecht maar wil je liever een zzp’er dan is het soms even zoeken naar iemand die nog plek heeft. Op kraamzorg1op1.nl kun je zelf een advertentie maken waarin je aangeeft wat je zoekt in een kraamhulp en wanneer je deze nodig hebt. Dan kunnen zzp’ers die nog ruimte hebben reageren en kun je toch op korte termijn een goede kraamhulp inschakelen. 

Ben je tijdens je kraamweek niet tevreden dan verschilt het of je bij een organisatie of een zzp’er zit. Bij een organisatie kun je met hun contact opnemen en eventueel een andere hulp krijgen. Bij een zzp’er ligt dit iets lastiger. Vaak hebben zij zelf een protocol in dat geval.
Bespreek wel altijd eerst je zorgen met de kraamhulp die je hebt, misschien kan er al iets veranderen waardoor je niet hoeft te wisselen.

Kraamweek

Een fijne kraamweek is goud waard en investeren in een goede kraamhulp is dan ook zeer belangrijk. Je wilt goed verwent worden en alle tijd en rust krijgen om te wennen aan je nieuwe baby en natuurlijk uitrusten van je bevalling. Iemand die voor jou zorgt en werk uit handen neemt is dan een must.

Zorg dan ook dat je zeker weet dat je je goed voelt bij jouw keuze. En bij twijfel gewoon wisselen. Geloof mij, het is het waard.

Een hele fijne kraamtijd!

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

Gerdine

About the author

Gerdine moeder van Maria (Juli 2013), Erik (Nov 2015) en Alyssa (mei 2018). Zij is zeer gepassioneerd over natuurlijke geneeswijze en Reiki master. Ook is zij life coach en fanatiek schrijfster. Daarnaast houd ze erg van boeken verslinden en films en series kijken.

  • Tegen de kraamhulp zag ik als nieuwe moeder op, omdat ik het een gek idee vond. Een vreemde in mijn huis dag in dag uit. Moest ik die persoon dan vermaken met klets en thee en opdrachten geven wat te doen? Tegen die sociale zaken zag ik op. Ik had natuurlijk 0 ervaring met kraamzorg.
    En het was totaal anders dan waar ik bang voor was.. heel blij was ik met de kraamhulp. En ook verdrietig toen de kraamweek voorbij was.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

    >