Waarschijnlijk zit je nu raar te kijken en heb je het idee dat ik knetter gek ben. Maar toch werkt het zo. We hebben het meestal pas over seks als onze kinderen richting de puberteit gaan. Maar toch begint seksuele voorlichting al veel eerder. Je kunt namelijk al een hele hoop bespreken met je kind zonder het ooit over seks te hebben maar ze er toch op voor te bereiden.
Begin bij baby’s
Baby’s begrijpen veel meer dan wij denken. En hoewel je misschien niet bij dag 1 begint kan je wel op het moment dat je baby wat meer wakker is en je gaat hem/haar verschonen dan kan je al vertellen wat je gaat doen. Je benoemt de lichaamsdelen, en de handelingen die je uitvoert. Het hoeft niet zo uitgebreid maar het mag wel. Je baby vind het namelijk heerlijk als je tegen hem praat. Een win win situatie eigenlijk. Hoe ouder je kindje word hoe meer hij weet wat er gaat gebeuren. Je kan namelijk aan je baby merken dat als je hem gaat verschonen dat hij al zijn billen gaat optillen en benen gaat uitsteken. Ze gaan mee werken, voor zover ze dat kunnen. En als jij dan ook nog vertelt wat je doet en hoe de lichaamsdelen heten dan zal dit later zeer handig zijn omdat je dan kan zeggen wat je gaat doen en je baby meteen al weet wat het is.
Dreumes en peuter
Ook hier gaan we verder met het benoemen van de lichaamsdelen. Dus ook de vagina en penis. Bedenk dus van te voren al hoe je deze wilt noemen. Want jouw peuter snapt niet dat het gek is om heel hard penis te roepen midden in de winkel. En eigenlijk zou het ook normaal moeten worden om geslachtsdelen bij hun werkelijke naam te noemen. Maar toch vinden mensen het over het algemeen niet gepast.
Bij mijn kinderen noemen we een vagina een ‘preut’, zoals in Vlaanderen. En een penis een piemel. Dit vond ik wat minder heftig voor eventuele uitroepen tijdens een verjaardag of in de kleedkamer bij het zwemmen dan vagina en penis.Â
Probeer het wel zo duidelijk mogelijk te maken. Een plasser vertelt niet wat het geslachtsdeel nog meer kan. En voorbips of sneetje vind ik persoonlijk gewoon raar. We noemen een voet toch ook geen loper of dergelijke. Het is gewoon onderdeel van onze lichamen.
Vertel jouw dreumes of peuter ook wat het andere geslacht heet. Dan weten ze dat er verschil is tussen jongens en meisjes.
Waar komt een baby vandaan?
Bij peuters en kleuters kan je al een deel uitleggen over voortplanting. Wacht hier rustig mee tot je kind het zelf vraagt maar geef wel eerlijk antwoord. Lieg niet en zeg ook niet ‘dat komt later wel’. Je kunt prima antwoord geven over voortplanting op niveau van jouw kind.Â
Zo begin je met ‘een baby groeit in mama’s buik.’ En wacht op vragen. Kinderen geven op die manier prima hun grens aan. Als ze niet meer kunnen begrijpen dan stellen ze geen vragen meer.
Op de vraag, hoe komt de baby in mama’s buik, antwoord je simpel. ‘Papa plant een zaadje in mama’s buik.’ Je hoeft echt nog niet te vertellen hoe dit gebeurd.
En telkens als je kind een vraag stelt dan leg je het zo simplistisch mogelijk uit. Ga ook niet verder dan de vraag is. Als je kind meer wilt weten dan stellen ze wel meer vragen.
Baas eigen lijf
Een van de belangrijke dingen om je kind te leren is dat zij de baas zijn over hun eigen lijf. Altijd, ook over mama en papa. Als zij iets niet willen mag niemand het doen. Het is natuurlijk zeer belangrijk dat papa en mama dit ook respecteren en zich hier ook aan houden. Want hoe meer wij leren dat nee ook echt nee betekend en dat iedereen dat moet respecteren en niet overheen mag hoe meer zij die grens ook respecteren bij zichzelf en bij anderen. Dit legt de basis van hun uitprobeer fase tijdens de puberteit. Want op die manier gaan ze niet over hun eigen grens heen omdat een ander dit wil, en tegelijk gaan zij niet over de grens van de andere heen. Zo voorkom je misverstanden en eventuele ernstigere situaties.Â
Leer ze ook dat hun geslachtsdeel privé is. En dat ze hier wel aan mogen zitten maar dan als ze op hun kamer zijn. Dat andere hier niet aan mogen zitten, het is van hun alleen. En dat het geslachtsdeel van een ander van hun is en zij er niet aan mogen zitten.
Eerlijkheid
Zoals wij eerlijk zijn over seks, seksuele handelingen en ons lichaam zullen onze kinderen zeker en respectvol opgroeien. Voor hun lijf, die van een ander en ook over seks. Wees open, en vooral eerlijk. Als je iets moeilijk vind om te bespreken zeg dit ook eerlijk en verzin een manier wat voor jullie beide werkt. Zoals een informatieve video kijken erover. Er zijn ook vele spelletjes voor kinderen over het menselijk lichaam wat steeds uitgebreider word. Ook poppen voor kleine kinderen zijn er steeds vaker ook te krijgen met penis. Maak het gewoon, maak het luchtig en maak het respectvol.
Wil je hierover mee praten? Laat een reactie hieronder achter!
[…] mens, en in mijn ogen ook elk dier, heeft recht op privacy en is baas over eigen lijf. Dit betekend dat niemand iets bij jouw kind, dus ook jij niet, mag doen wat jouw kind niet wilt. […]