By Lucie

maart 12, 2019


kiezen, soorten, tweedelig, wasbare luier, wasbare pamper

1 comments

Wasbare luiers, welke moet je hebben? - BijnaHippie.nl

Als je voor het eerst gaat zoeken naar wasbare luiers komt er een hoop informatie op je af. Je was van plan om te kijken waar je wasbare luiers kon bestellen en toen bleek ineens dat er enorm veel verschillende soorten zijn.
Welke moet je dan hebben en waarom? Je ziet door de bomen het bos niet meer en weet niet waar je moet beginnen. Herkenbaar?
Ik heb in de tabel verderop deze pagina een overzicht gemaakt van de verschillende systemen en materialen van wasbare luiers. Hierbij heb ik geprobeerd het zo duidelijk en compact mogelijk te omschrijven.
Daar gaan we;

Welke je moet hebben hangt van een aantal factoren af:

Ten eerste is er de pasvorm. Anders dan bij wegwerpluiers passen niet alle wasbare luiers goed bij alle kinderen. Een slanke baby past meestal een andere luier dan een dikkere baby. De pasvorm is merk afhankelijk en verschilt ook per systeem.

Dan is er nog het materiaal. Het ene materiaal kan meer vocht vasthouden dan het andere. Sommige baby’s plassen veel in 1 keer en andere baby’s doen vaker kleinere plasjes. Voor de baby’s die veel in 1 keer plassen heb je materiaal nodig dat snel en veel op kan nemen waardoor bijvoorbeeld luiers met fleece minder geschikt zijn. Bij kleinere plasjes kan je kindje langer met een luier doen en is fleece meestal wel prettig. Dit geeft namelijk een droog gevoel.

En ook het gemak is een belangrijke factor voor veel mensen. Met omdoen, wassen en in elkaar vouwen zijn er verschillen in het gemak waar je rekening mee moet houden bij je keuze.

Tenslotte, wil het oog ook wat.

Er zijn dan ook talloze printjes te vinden waar je uit kan kiezen. Maar het is aan te raden om je hier niet door te laten beïnvloeden als je voor het eerst luiers gaat kopen, de kosten kunnen dan namelijk flink oplopen. Pas als je een systeem en merk hebt dat prettig werkt en goed past bij jouw kindje kan je echt los gaan op de verschillende kleuren en printjes.

Wasbare luier categorieën

Er zijn 2 categorieën wasbare luiers: Luiers die uit 1 deel bestaan en 2 delige luiers. Bij luiers die uit 1 deel bestaan zitten het gedeelte dat vocht absorbeert en het gedeelte dat vocht tegen houdt aan elkaar en bij 2 delig niet. Voor 2 delige luiers heb je dus binnenluiers en overbroekjes nodig.

De voor- en nadelen van de verschillende categorieën zijn voor een groot deel afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en voorkeur. Een overzicht vind je in de tabel onderaan dit artikel.

Klittenband of drukknoopjes?

Wasbare luiers zijn te krijgen met klittenband of met drukknoopjes. Klittenband is over het algemeen sneller vast te maken maar kan in de wasmachine aan elkaar blijven kleven en slijt iets sneller. Drukknoopjes zorgen niet voor slijtage en blijven niet vast plakken maar duurt iets langer met vastmaken.
Voor de tweedelige luiers zijn er ook optrekbroekjes te krijgen. Die kun je gewoon ophijsen wat heel handig kan zijn als je kindje al kan staan. Een nadeel kan zijn dat wanneer er ontlasting op is gekomen, je hem over de beentjes uit moet trekken met alle eventuele gevolgen van dien.

Wasbare luiers, welke moet je hebben? - Bijnahippie.nl

Wasbare luiers wassen

Voor je de luiers gaat gebruiken moeten ze eerst een paar keer gewassen worden. Zo’n 3 keer is genoeg om mee te beginnen. Maar pas na een keer of 10 bereiken ze hun optimale absorptievermogen.

Voorbereiding

Als de luiers vuil zijn kun je ze gewoon in een luier emmer doen zonder water. Je mag ze wel weken(de overbroekjes van pul of wol beter niet) maar het is niet nodig en nogal een vies karwij om ze dan in de wasmachine te doen, dus ik raad het niet aan.
Let er ook op dat je wollen overbroekjes niet bij de andere luierwas doet. Dan vervilten ze teveel en zijn ze niet meer te gebruiken.

Reinigen

Houd er rekening mee dat luiers vol met urine en/of ontlasting zitten en dus zwaar vervuild zijn als je ze gaat wassen. Een snel 40 graden programma met een half schepje wasmiddel is niet voldoende om ze echt schoon te krijgen. Dit geeft na verloop van tijd bijna gegarandeerd problemen. Denk aan lekkage, luieruitslag, schimmelinfecties of zelfs brandblaren door de ammoniak die in de luier blijft zitten. Daarnaast bestaan wasbare luiers uit meerdere lagen stof op elkaar (behalve hydrofielen) waardoor je een wasmiddel en wasprogramma nodig hebt wat diep reinigt en heet genoeg wordt zodat de bacteriën gedood worden. (bron)
Ja, 40 graden is milieuvriendelijker. Maar om goed schoon te wassen heb je echt 60 graden nodig wat in het geval van luiers belangrijker is.

In de praktijk

Het beste kan je ze eerst even in een kort programma voor spoelen in de wasmachine met een schepje wasmiddel en een schepje biotex. Dit is om het ergste vuil er uit te spoelen zodat het echte wassen met zo schoon mogelijk water gedaan kan worden.
Dan kies je een nieuw programma op 60 graden met wasmiddel gedoseerd voor zwaar bevuilde was. Kijk op de verpakking hoeveel je moet hebben en let ook op je water hardheid.

Drogen

De meeste luiers kunnen wel in de droger (wollen broekjes niet). Maar dit heeft wel invloed op het absorptievermogen en je luiers slijten er sneller door. Vooral de elastieken raken sneller beschadigd door de droge lucht.
Daarom is het ook beter om ze niet boven een verwarming te hangen en als je ze ophangt 2 lijnen te gebruiken zodat de elastieken niet uitgerekt worden. Op die manier gaan de luiers het langst mee.

Nu je dit weet

Is het makkelijker om een systeem te kiezen welke helemaal bij jou en jouw situatie past. In de onderstaande afbeelding vind je een super handig, beknopt overzicht van de verschillende systemen met daarbij de voor- en nadelen.
Ken je iemand die hier ook iets aan heeft? Stuur dan gerust deze pagina door!

De vraag van vandaag:
Welk systeem spreekt jou het meest aan of zou je aanraden aan andere ouders?
Laat het weten in de reacties of praat mee in de facebookgroep Natuurlijke Ouders!

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

About the author

Een van de oprichters van BijnaHippie.nl.
Lucie is gepassioneerd over gif-vrij leven, duurzaamheid, natuurlijk ouderschap en minimaliseren. Ze is sinds februari 2017 de trotse moeder van een zoon en sinds oktober 2020 van een dochter.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

    >