By Gerdine

september 24, 2018


bevallen, doula, geboortebeweging, keuze, klik, Verloskundige, verplicht, ziekenhuis, Zwangerschap

1 comments

In een eerder artikel hebben we het al gehad over hoe je een goede kraamhulp kiest, maar voor die tijd krijg je begeleiding van een verloskundige. En die begeleiding is zeer belangrijk. Een goede klik is dan ook van essentieel belang. Ik geef je wat tips om op te letten in je zoektocht.

De klik

Het aller belangrijkste is de klik. Nu kan ik daar weinig tips over geven omdat waardoor jij een klik voelt niet te voorspellen valt. Het is iets wat je voelt en als het goed is weet jij hoe dat voelt bij jou. Je gaat een intieme relatie aan met je verloskundige dus een klik is belangrijk. Zij zal immers degene zijn die bij jouw bevalling zal zijn en je volledige zwangerschap begeleid. Als jouw zwangerschap medisch wordt dan zal een gynaecoloog in het ziekenhuis je begeleiden. Kies dan zeker voor het ziekenhuis waar jij je het prettigste voelt.

Wat doet een verloskundige?

Tijdens je zwangerschap kom je gemiddeld zo’n 10 tot 15 keer bij een verloskundige. De eerste keer is meestal pas rond 8 weken zwangerschap. Voor die tijd kun je altijd wel al terecht met je vragen via de telefoon. Je gehele zwangerschap en je kraamtijd kun je terecht met vragen, liever te veel dan te weinig. Bij twijfel kun je dus altijd bellen.
Tijdens iedere afspraak controleert de verloskundige je bloeddruk, gewicht, hartslag en ligging van je baby (pas na 10 weken en 20 weken).

Bij de eerste afspraak zal er bloed afgenomen worden of word je daarvoor doorgestuurd. Hiermee bepalen ze jouw bloedgroep en of je beschermt bent tegen rode hond en andere ziektes. Je krijgt vragen over jouw medische geschiedenis, die van de vader van het kind en of er bepaalde ziektes in de familie voorkomen.
Je krijgt standaard 2 echo’s aangeboden tijdens je zwangerschap, rond de 10 en met 20 weken. Of je nog meer echo’s aangeboden krijgt verschilt per verloskundige en zwangerschap. Ook word je ijzer gecontroleerd en krijg je een suikertest. Daarnaast is een verloskundige er tijdens jouw bevalling bij en zorgt ze voor nacontrole in de kraamtijd.

Verplichtingen

Nu zijn er verschillende dingen die standaard gedaan worden bij een verloskundige die niet verplicht zijn. Sterker nog, zelfs het laten begeleiden van de zwangerschap en geboorte door een verloskundige is niet verplicht. Wees dan ook niet bang om aan te geven dat je iets niet wilt en lees je goed in over wat de onderzoeken inhouden.
Er zijn ook verloskundigen die strak volgens protocol werken en anderen die wat soepeler zijn.
Een verloskundige die open staat voor jouw wensen is erg belangrijk. Want misschien wil jij geen echo, of niet elke afspraak naar het hartje luisteren. En ook jouw geboorteplan moet gerespecteerd worden.

Als jouw verloskundige zegt dat sommige dingen verplicht zijn of dat ze niet mee kan gaan in jouw wensen dan heeft ze hier ongelijk in. Het is jouw lichaam, jouw zwangerschap en jouw bevalling. En jij huurt de verloskundige als ware in. Zij kan adviseren en ze kan weigeren maar zij kan nooit verplichten. Dit geld ook voor het personeel in het ziekenhuis en later het consultatiebureau. Jij hebt heel veel rechten. Wil je daar meer over weten dan raad ik je aan om te kijken op geboortebeweging.nl. Zij kunnen jou zeker helpen met wat jouw rechten zijn als zwangere in de zorg.

Verloskundige kiezen

Als je een verloskundige gaat kiezen neem daar dan ook de tijd voor. Je hoeft zeker niet de eerste de beste te nemen die je tegen komt. Vraag ervaringen van vriendinnen, zussen, nichten enz.
Tip: Kijk ook naar jouw zorgverzekering of die een beperking heeft in welke verloskundige je mag kiezen. 

Je kunt altijd om een kennismakingsgesprek vragen bij een praktijk. Kies hier dan ook voor zodat je weet wie je voor je hebt en of jij een klik heb. Vraag tijdens dat gesprek ook meteen of je meerdere verloskundigen tijdens je zwangerschap krijgt of maar 1. En hoe dat dan zit met regelingen tijdens jouw beval datum. Want het kan best zijn dat jij met de ene verloskundige wel een klik hebt maar met de andere van dezelfde praktijk totaal niet. Wees ook niet bang om dit aan te geven zodat hier rekening mee gehouden kan worden. Zet het eventueel zelfs in jouw geboorteplan dat je het liefste die ene verloskundige wilt. Er kan natuurlijk altijd iets gebeuren waardoor je door een andere verloskundige word begeleid tijdens je bevalling maar je kunt het zeker aangeven.

Een doula

Wil je tijdens de geboorte iemand bij je hebben waarvan je weet dat die altijd jouw kant kiest en er voor zorgt dat jouw wensen gerespecteerd worden, overweeg dan een doula naast je verloskundige.
Een doula is er volledig voor jou en om er voor te zorgen dat jouw wensen nageleefd worden. Ook in het ziekenhuis, zelfs bij een keizersnede.
Zelf heb ik er bij mijn eerste 2 bevallingen niet over nagedacht, bij de 3e heb ik getwijfeld en zeker achteraf spijt gehad dat ik het niet heb gedaan. Ga dus ook bij twijfel eens in gesprek met een doula om te kijken of het wat voor jou is of niet. Een doula word overigens niet zomaar vergoed door je verzekering dus het is verstandig hier naar te informeren.

 

Een verloskundige kies je dus vooral met je hart en je gevoel en wees ook zeker niet bang om nee te zeggen. Je bent hun niets verplicht. Jij moet je goed voelen tijdens de zwangerschap en bevalling. Dat is het belangrijkste!

Fijne zoektocht!

 

ps. Heb jij een super fijne verloskundige gehad, dan mag je deze hieronder aanraden aan andere zoekende zwangeren. Vermeld de naam van de praktijk en de plaats(incl provincie) En natuurlijk ook jouw ervaring. Alvast bedankt!

Zwangerschapsjeuk, zo kom je er vanaf!
Help, mijn kind heeft koorts!
5 mythes over baby’s die je blijft horen!

Gerelateerde artikelen:

Gerdine

About the author

Gerdine moeder van Maria (Juli 2013), Erik (Nov 2015) en Alyssa (mei 2018). Zij is zeer gepassioneerd over natuurlijke geneeswijze en Reiki master. Ook is zij life coach en fanatiek schrijfster. Daarnaast houd ze erg van boeken verslinden en films en series kijken.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Download de gratis checklist met 10 natuurlijke geneesmiddelen voor jouw gezin.

    >